Kupa-gyógyír a Juventus-sebekre? • SportTV

Kupa-gyógyír a Juventus-sebekre?

2023. 02. 02. 11:40    
Olvasási idő: 2 perc

Ellenfélre vár a címvédő. Mivel a Coppa Italia – kétmeccses – elődöntőjének párosítását már elkészítették, tudvalévő, hogy a Fiorentina és az igazi kupacsapattá előlépő Cremonese meccsel az egyik ágon. A másikon a címvédő Internazionale már ott van a legjobb négyben, ellenfelére este a torinói Allianz Stadion mérkőzése után derül fény, amelyen a kupa-örökrekorder Juventus a Laziót fogadja.

Ha Ciro Immobile tényleg visszatér, mélyülhetnek a ráncok a Juve-szurkolók homlokán... (Fotó: Getty Images)

Igazi Coppa-klasszikus ez a párosítás. A 14 győzelmével rekorder Juve és a feleannyit nyerő, ezzel az örökranglistán 4. Lazio nem kevesebb mint 24 alkalommal csapott össze már a nemzeti kupaküzdelemben, értelemszerűen a torinóiak fölényével (10–6–8).  Először 1942-ben küzdöttek meg (Torinóban 2:3), legutóbb hat esztendeje a döntőt vívták egymással (2–0 a Juvénak).  Ezen kívül még két fináléjuk volt, azok is ebben az évszázadban, 2015-ben, is az „öreg hölgy” győzött, hosszabbításban 2–1-re, 2008-ban pedig még oda-vissza párharcban a Lazio volt a jobb (Rómában 2–0, Torinóban 2–2).

Elődöntőjük azonban már 9 is volt, azaz egy szóló és négyszer kettő, mert az utolsó előtti fázis már vagy négy évtizede kétmérkőzéses, még a legutóbbi években is, amikor az összes előző forduló meccsei éppúgy egy találkozón dőlnek el, mint a döntő. (Csak a statisztikai pontosság kedvéért: az elődöntőkből az egymeccseset a Juve nyerte meg, a négy oda-visszavágósból háromszor az égszínkékek léptek tovább a döntőbe.)

Ennyit a dicső múltról, a jelenben nemcsak a sötét fellegek gyűlnek a Juve fölött, hanem már ki is tört a vihar. Durván két évtizedenként az olasz futball nagy, bíróságon végződő botrányaiban mindig érdekelve van a rekordbajnok és -kupagyőztes, így volt ez a Totoneróval (igaz, abban a Milan jobban „megégett), meg a Calciopolival is, most meg a játékosfizetésekkel kapcsolatos „trükközések” vezettek súlyos büntetéshez, 15 pont levonáshoz a bajnoki táblázaton. Így lassan az őszi nemzetközi kupaszereplésnek is befellegzik. Marad az Európa-liga jelen kiírása (a negyeddöntőbe jutásért a Nantes lesz az ellenfél), no meg az Olasz Kupa. Talán erre most nagyobb gondot fordít Allegri, hiszen a szurkolótábornak legalább egy vigasztrófea kellene a zord időkben.

A túloldalon a Lazio előtt – részben a Juve pontlevonása miatt –  felcsillant a BL-lehetőség is. A római sasok tehát több fronton küzdenek még, a bajnokságban a négy közé kerülés a cél, a Európa-konferencialigában a CFR Cluj az ellenfél a nyolcaddöntőért és még a kupa is ott van – sok felé kell osztania erőit Maurizio Sarrinak. A pillanatnyi formával nincs baj. Az évet ugyan a leccei 1–2-vel kezdte az együttes, de azóta öt tétmeccsen veretlen (3 győzelem, 2 döntetlen).
Ami a „személyi állományt” illeti a Juvéban De Sciglio visszatért a kezdő 11-be, a hosszú ideig sérült Chiesának most éppen combproblémái vannak, amiatt bizonytalan, hogy kezdhet-e.

Számos erőnléti probléma miatt Allegrinek olyan fiatalokhoz kell nyúlnia, mint Fagioli, Sole vagy Iling-Junior, közülük egyik vagy másik esetleg kezdhet is csütörtök este., s valószínűleg Perin marad a „kupakapus”.
A Lazióba visszatérhet Ciro Immobile, a klubikon csatár felépült sérüléséből, a Fiorentina ellen csereként már be is állt két percre (kapott is alatta egy sárga lapot). Vecino és Patric is versenyben van, hogy visszakerüljön a kezdőbe, bár Sarrinak nem kell kényszerből rotálnia, hiszen csak hétfőn vár újabb bajnoki a csapatra. Zaccagninak csatlakoznia kell Pedróhoz és Felipe Andersonhoz – vagy Immobiléhez – , hogy hatékony támadótriója lehessen a római vendégeknek.

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport2 21:00 Juventus FC–SS Lazio (kommentátor: Szaniszló Csaba)