A Juve a pályán őrizné virtuális ezüstjét • SportTV

A Juve a pályán őrizné virtuális ezüstjét

2023. 05. 14. 02:45    
Olvasási idő: 4 perc

A Juve pontszáma még bizonytalan, a csapat csak annyit tehet, hogy megpróbálja továbbra is a legtöbb pontot szerezni. Ez a feladat a kiesés elkerülése egyre reménytelenebbül harcoló cremonai együttes ellen is.

Di María és Vlahovics most a szerb három egymást követő meccsen elért góljának örvendezne az Allianzban (Fotó: Getty Immages)

A Juventus gyakorlatilag el is búcsúztathatja a Cremonesét az élvonaltól, ha legyőzi vasárnap este. A fehér-feketék 15 pontos büntetését a múlt hónapban törölték, ez egybeesett a Lazio visszaesésével. Sarri csapata pontokat vesztett pénteken, ezzel a Juventus visszakerülhet a második helyre a bajnok Napoli mögé.
Allegri csapatának a hét közepén fontos Európa-liga-elődöntő visszavágója lesz a hét közepén, ezért arra is tekintettel kell lennie, vagyis befolyásolhatja a mester csapatválasztását. Szerencséjére a Cremonese igen messze van az élcsoporttól, a feladatot elvileg könnyedén meg kellene oldani.
A tigrisek csapata a 19. helyen áll, veresége gyakorlatilag a kiesését is eredményezheti. Az elmúlt hétvégén a Spezia legyőzése után a vendégek kellő merészséggel érkeznek az Allianz Stadionba. A Juve önmaga legnagyobb ellensége is volt az idén következetlenségével, egy hármas vereségsorozat után sorozata után például múlt héten a Lecce után az  Atalantát is megverte. Allegri most ugyanezt várja tanítványaitól.  Ha nyer, a zebrák csapata távolabb kerül az Atalantától (négy opont előny) és megtartja második helyét a Sassuolo ellen győztes Interrel szemben is. Mivel a Milan tovább botladozik, a BL-négybe kerülés most már egyre valószínűbbnek tetszik.

Allegri valószínűleg pihenteti néhány nagy nevét a sevillai út előtt. Bonucci megsérült a hét közepén, csatlakozik a pálya szélén a korábban megsérülő De Sciglióhoz. Bremer visszatérhet combsérülése után, Paredes is rendelkezésre áll eltiltásának letöltését követően. Szcesny előtt valószínűleg Gatti, Rugani ls Danilo alkotja a védőtriót. Cuadrado és Iling Junior kaphat helyet a széleken, ők segíthetik hatékonyan Milik csatárjátékát. A belső középpályás hármas Paredes, Miretti, Fagioli összetételben szerepelhet, elül a két kelet-európai erősség, Vlahovics és Milik alkothatja az ékduót.
A Cremonesének klubtörténeti sikert kell elérnie a valószínűtlennek tűnő győzelemmel. Ráadásul Tadjout és Dessers sérült, Pickel el van tiltva. Quadliata viszont visszatérhet kétmeccses eltiltása után.
Carnasecchi a kapuban biztos pont. Sernicola, Johan Vasquez, Chiriches és Valeri hátsó négyes védi majd a kaput. A Meite, Castagnetti és Benassi triójának célja, hogy alapot biztosítson Galdames számára, hogy boldogulhasson a 10-es szerepkörében. Okereke és Ciofani alkotja támadóduót, és a Juventus védelmét próbálják meg feltörni. A gyors és hatékony kezdés minden bizonnyal jó esélyt adhatna a pozitív eredmény elérésére.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Juve még sosem vesztett élvonalbeli meccset a Cremonese ellen (15 m., 11 gy., 4 d.); azon csapatok ellen, amelyekkel szemben veretlen, csak a Piacenzával játszott többet (16). 2. Dusan Vlahovics, aki vetalált a Lecce és az Atalanta ellen, még sosem szerzett három egymást követő gólt a Juventusban, összességében hármas egymás utáni gólsorozata nem volt 2021 decembere óta (akkoör hatos volt a Fiorentinában).  3. A Cremonese kapusa, Marco Carnesecchi mitatta be a legtöbb sikeres védést az öt nagy európai topligában (80).

 KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI TÉNY A NAP MÁSIK HÁROM MÉRKŐZÉSÉRŐL

VERONA–TORINO

+ A Verona több döntetlent játszott a Torino, mint bármely más Serie A-csapat ellen: 25-ször ikszelt a 47 találkozóból, 10-szer győztek a sárga-kékek, 12-szer a gránátvörösek. = A Torino 10 pontot szerzett (3 gy., 1 d.) a legutóbbi 4 idegenbeli mérkőzésén, ez eggyel több mint amennyit az azt megelőző 11 találkozón szerzett – nincs csapat, amelyik március óta többet szerzett volna; ugyanennyit hozott össze a Napoli és az Inter is, amellett a Torino egyaránt megnyerte két legutóbbi meccsét idegenben kapott gól nélkül, ha harmadszor is így végez, 1970 márciusi eredményt állít be vele. o Simone Verdi és Cyrille Ngonge összesen 7 gólt szerzett 2023-ban, ez együttesen csak eggyel kevesebb, mint mennyit a többi Verona-játékos együttvéve szerzett ebben a naptári évben. + Az első Serie A-dupláját Antonio Sanabria éppen a Verona ellen szerezte 2020 augusztusában a Genoa színeiben a Ferraris-stadionban. Összesen négy gólban volt közvetlenül részes a Hellas ellen (3 gól, 1 assziszt), egyetlen más csapat ellen sem jelentett ennyi gólveszélyt a Serie A-ban.

MONZA–NAPOLI

+ A Monza csupán egyet tudott megnyerni Napoli elleni 7 bajnoki meccse közül (3 d., 3 v.), 2–1-re a Serie B-ben Lemme és Oddo góljával. = A Napoli 14-et megnyert 17 idegenbeli Serie A-meccse közül az idényben, a 15.-kel beállítaná, Illetve megküözelítené a liga kétszer elért ebbáli csúcsát, amely az Inter (15, 2006–07) és a Milan (16, 2020–21) nevéhez fűződik.  o Csak az Atalanta (5) és a Lazio (4) ellen szerzett több gólt Andrea Petagna, mint amennyit a Napoli (3) ellen – a Monza csatára éppen 50 meccset játszott a Napoli színeiben 2020 és 2022 között, 7 gólt szerezve. + Csak három játékos szerzett több gólt Victor Osimhennél az előző évtized kezdete óta egyetlen Serie A-szezonban bajnokcsapat tagjaként, Gonzalo Higuaín (24) 2016–17-ben, Cristiano Ronaldo (31) 2019–20-ban és Romelu Lukaku (24) 2020–21-ben.

 BOLOGNA–ROMA

+ A Roma az a csapat, amely ellen a Bologna legtöbb győzelmét aratta a Serie A-ban, a piros-kékek 51-szer nyertek 149 meccsből (44 d., 54 v.), ám csak egyszer nyertek a legutóbbi öt összecsapásból (1 d., 3 v.), 1–0-ra 2021. december 1-jén. = A Roma nem nyert legutóbbi négy bajnokiján (2 d., 2 v.) csak egyszer fordult elő ez Mourinhóval a kispadjukon a sárga-vörösökkel, ötször 2022 április-májusában. o Musa Barrow három bajnoki duplája közül az elsőt a Roma ellen érte el, 2020. február 7-én, a meccset 3–2-re nyerte a Bologna, a gambiai az emiliaiak mindhárom góljának közvetlen részese volt. + Paulo Dybala 7 különböző meccsen is gólt szerzett a Bologna ellen, ennél többször csak az Udinese (10), a Sampdoria (9) és a Genoa (9) ellen volt eredményes; csak három játékos szeruüzett nála több gólt egyetlen ellenfél ellen anélkül hogy egy meccsen egynél több gólt szerzett volna, 8 (Zlatan a Lazio ellen, Immobile a Sassuolo ellen és Quagliarella a Napoli ellen)

SERIE A, 34. forduló. Sport2 12:15 Hellas Verona–Torina FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 14:45 AC Monza–SSC Napoli (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 17:45 Bologna FC–AS Roma (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Juventus FC–US Cremonese (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)