BL-bevezető: egy műsor és két meccs, 14 „BEK-/BL-győzelemmel” • SportTV

BL-bevezető: egy műsor és két meccs, 14 „BEK-/BL-győzelemmel”

2023. 09. 13. 15:57    
Olvasási idő: 2 perc

Négy nappal a kézilabdázó lányok-asszonyok után a férfiak is nekivágnak a Bajnokok Ligája 2023–24. évi kiírásának. Az első napon a két magyar induló még nincs érdekelve, de a szokásos bevezető műsor után az izgalmakat inkább a minőséggel váltjuk fel. A két élő meccsünkön fellép az egyszeres BEK- és 10-szeres BL-győztes Barca, a két trófeával büszkélkedhető Montpellier, az egyszeres győztes Kielce, de még a legszerényebb dicsőséglistájú klubnak is van egy ezüstje a nem távoli múltból.

Dika Mem (balról) sokadszor szerepel majd honfitársai ellen a Bajnokok Ligájában (Fotó: Getty Images)

KIELCE–AALBORG

Az első mérkőzésen a Kielce fogadja eddigi legutóbb újoncként BL-döntős csapatot, a 2021-ben második helyet megszerző dán Aalborgot. A lengyel csapatról vannak távolabbi és közelebbi – fájó, vagy éppen bosszantó – emlékeink. Ki feledné a 2016-os kölni finálét, amelyben a Veszprém ellen 9 gólos hátrányól állt fel a lengyel rekordbajnok, amely végül „kiénekelte a sajtot a mieink szájából”. Vagy az áprilisi vesztes negyeddöntőt, vagy éppen a három héttel ezelőtti „felkészülési” döntetlent ugyancsak a bakonyiakkal, vagy a Tatabánya legyőzését, szintén nagy hátrányból fordítva… A csapat, amelyet 2014 óta változatlanul Talant Dujsebajev irányít, „szokás szerint” megnyerte a bajnokságot, de a kupát „átengedte” a Wisla Plocknak. Megbízható BL-formáját mutatja, hogy az elmúlt tíz kiírásból hatszor is bejutott a négyes döntőbe, a 7 évvel ezelőtti siker mellett két-két ezüst- és bronzérmet is szerzett. A második ezüstöt az idén érte el, döntőben a Magdeburgtól kapott ki, míg az Aalborg dán házicsatát veszített a GOG ellen a rájátszásban.
A legutóbbi fordulóban 36–32-re nyert Zabrzében, négy játékmp után éppúgy százszázalékos, mint a nagy rivális Plock, amely m
ögé egyébként kevésbé jó gólkülönbségével szorul.
A dán vendégcsapat Skandinávián kívüli egyetlen légiósa a szlovén Vlah, emellett négy svédet (Norsten, Jesper Nielsen, Lukas Nilsson és Thurin) , valamint két norvég szélsőt (Barthold, Björnsen) hazai játékosok mellett. Legutóbbi bajnokijén otthon 36–27-re győzte le a Ribe-Esbjerget, ezzel egyedüli hibátlanként vezeti a bajnoki táblázatot.
(Igaz viszont, hogy a dán szuperkupát elveszítette ugyancsak a GOG ellen 34–32-re.) A gárdába visszatér egy szuperklasszis is: Mikkel Hansen idegkimerültség miatt féléves szünetet tartott, s most újult erővel harcolhat az elitligában.
Ez lesz a hetedik BL-csata a két együttes között. Minden meccsüket a lengyelek nyerték meg, többek közt a tavalyi két csoporttalálkozót is, 33–28-ra és 30–28-ra. „Izgatottan várjuk, hogy megkezdjük az új szezont a Machineseeker EHF Bajnokok Ligájában. Az első lépés az, hogy egy nagyon kemény csoportból bejussunk a kieséses szakaszba. Új csapat vagyunk, sok új játékossal, de ha koncentráltan játszunk, akkor bízom benne, hogy meglepetést tusunk szerezni” – nyilatkozta Niklas Landin, az AaB világklasszis kapusa.

MONTPELLIER–BARCA

A második mérkőzésen a kétszeres trófeabirtokos játszik a 11-szeressel. A Montpellier visszatér a BL-be, hiszen az előző idényben az Európa-ligában játszott, be is jutott a négyes döntőbe, de ott mindkét találkozóját elvesztette. A Montpellier edzője, Patrick Canayer 30. idényét kezdi a klubnál, de a szezon végén már bejelentette visszavonulását. A Barca jobbátlövője, Melvyn Richardsson 2018-ban megnyerte a BL-t. Fabregas átigazolása ellenére továbbra is három francia válogatottja van a katalánoknak: Richardsson, az új csapatkapitány, Dika Mem és Timothy NGuessan. A Montpellier több sztárt is elvesztett a nyáron, mint Hugo Descat vagy Julien Bos. Amikor egyébként a francia klub BL-t nyert 2018-ban, kiejtette egygólos különbséggel a Barcát a nyolcaddöntőben.
A bajnoki rajtokat tekintve
a Barca már a második játénapon pontot vesztett az Irún ellen (26–26), a francia gárda viszint a StarLigue nyitó fordulójában 38–22-re győzte le a Chartres-t.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, első forduló. Sport1 17:30 A férfi BL elé (műsorvezető: Petur András); Sport1 18:00 Iskra Kielce–Aalborg Handbold (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 20:00 Montpellier Handball–Barca (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor és szakértő mindhárom műsorban: Borsos Attila, Császár Gábor és Deli Rita)