Az Atalanta "felugrana" Európába • SportTV

Az Atalanta „felugrana” Európába

2023. 12. 04. 17:00    
Olvasási idő: 2 perc

A hétfőre maradó egyetlen 14. fordulós Serie A-meccs kérdése: felugrik-e az Atalanta az „európai zónába”, azaz a Konferencialigát jelentő 6. helyre?

Luis Muriel és Duván Zapata itt még együtt örülnek egy Atalanta-gólnak, hétfőn este azonban már ellenfélként csaphatnak össze a Stadio Olimpico Grande Torinóban (Fotó: Getty Images)

A meccs előtt még elemezünk egy kicsit a Nyerő SzériA magazinban, terítéken értelemszerűen a forduló történései. Első sorban persze a nápolyi rangadóval, amelyen az Inter ellentmondást  nem tűrően tépte ki a marsallbotot a Napoli kezéből. Kérdéseink: hároncsapatossá szűkül-e a scudettóért folyó versenyfutás, illetve maradt-e egyáltalán esélye a Partenopeinek a címvédésre.  A Juve és a Milan szűk sikerével kapcsolatban néhány kevesebbszer forgó név előkerüléséról, Gattiról, Rabiot-ról és a talán utolsó esélyét megragadó, győztes gólt szerző Jovicsról is beszélget Takács Rita Hrutka „Rudival” és Kéri Andrással. Szóba kerülnek különleges és különlegesen ritka kapusmegmozdulások, lesz gólszépségverseny – pazar találatok közt lehet válogatni! – , fenntartva a reményt: hátha a záró meccsen még a győztesnél is különlegesebb gól születik.

A választ a meccsen a bevezetőben feltett kérdésre pozitívan a házigazda ABC csak azzal tudja megtenni, ha elviszi mindhárom pontot a Stadio Olimpico Grande Torinóból. Döntetlen esetén a bergamói gárda marad a 8. helyen, házigazdája viszont megelőzi a 12. helyen a Leccét, győzelemmel  a Frosinonét és a Monzát is, előre lépve a táblázat felsőházába, a 10. helyre.
A legutóbbi fordulóban mindkét csapat veszített, a házgazdák a Bolognától kaptak ki 2–0-ra, a vendégek nyeretlenségi sorozata azzal nőtt hárommeccsesre, hogy 2–1-re kikaptak a Napolitól. Lookman ugyan az 53. percben egyenlíteni tudott, de Ejif Elmasz a 77.-ben megszerezte a bajnokl győztes gólját. Az Atalanta csütörtökön valamennyivel jobban szerepelt az Európa-ligában az eddigieknél, 1–1-et játszott a Sportinggal. A 23 percben Scamacca szerezte meg a vezetést, de a lisszaboniak ki tudtak egyenlíteni az 56. percben Edwards révén.
A Toro tehát a 13. körben búcsút mondott 3 mérkőzées veretlen sorozatának, figyelmeztető, hogy négy meccs után először nem szerzett gólt. A Serie A-ban a legutóbbi 13 hazai találkozón csupán kétszer győzött, ebben az időszakban 6-szor gólt sem ért el. Ivan Juric mester már számíthat Ricci szolgálataira, de valószínűleg csak a kispadon kezd. Ugyanakkor Schuurs és Szazonov biztosan nem játszhat.
A La Dea formája az utóbbi időben visszaesett, novemberben csupán egyet nyert meg öt meccséből. Érdekesség, hogy öt legutóbbi fellépésből négyszer győztesen távozott Torinóból, 15 góllal terhelve meg a Toro kapuját, míg az övékbe csak négyszer került a labda. Gian Piero Gasperininek  van néhány hiányzója a találkozóról,  Rafael Tolói és Palomono sérülés miatt biztosan nem játszhat, De Ketelaere, Kolasinac és Zappacosta estében erőnlét teszt dönt szerepeltethetőségükről, lehet, hogy csak a kispadon kezdhetnek.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A ’23. 12. 4.)

TORINO–ATALANTA

A Torino ötöt elvesztett legutóbbi 7 Atalanta elleni mérkőzéséből (2 d.), meccsenként átlagban 3.6 (!) gólt kapva, az azt megelőző 12 mérkőzésen viszont csupán kétszer kapott ki (6 gy., 4 d.) a fekete-kékektől. + Az Atalanta egyetlenegyet sem nyert meg három legutóbbi Serie A-találkozójából (2 d., 1 v.), az azt megelőző hatból viszont négyszer győzött (1 d., 1 v.), a legutóbbi győztes mérkőzés nélküli négyes szériája idén február és március között volt a bergamói együttesnek (1 d., 3 v.) + A Serie A történetének legtöbb gólos két kolumbiai játékosa ott lehet a hétfői mérkőzésen: Duván Zapata (110 gól) és Luis Muriel (101); a torinóiak jelenlegi csatára legutóbbi öt bajnokijából négyszer betalált a bergamóiak ellen, míg az Atalanta támadója hat legutóbbi meccsén 11 találatban volt közvetlenül részes a gránátvörösök ellen (7 gól, 4 gólpassz).

SERIE A, 14. forduló. Sport1 19:45 Nyerő Széria olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Faragó Richard); Sport2 20:30 Torino FC–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)