Leverkusen: lépés a mesterhármas felé? • SportTV

Leverkusen: lépés a mesterhármas felé?

2024. 04. 03. 17:55    
Olvasási idő: 3 perc

A klasszikus treble, a honi bajnoki cím és a kupagyőzelem mellé a BEK/BL megnyerése eddig keveseknek, pontosabban nyolc klubnak 10-szer sikerült. Ennek „gyengített változata”, ha a nemzetközi kupa nem a legrangosabb trófea, hanem egy másik. A klasszikusra jelen állás szerint ebben az idényben topbajnokságokban szereplő klubok közül csak a PSG-nek van esélye, a kevésbé erős mesterhármasra a Liverpoolnak és a Bayer Leverkusennek van sansza, az Európa-ligával kiegészítve a hazai duplát. Szerdén este a gyógyszergyári alakulat errefelé tehet egy hatalmas, mondhatni „három és fél mérföldes” lépést… (Persze közben a Coppa Italiáról sem feledkezünk meg, amelynek második elődöntőjében egy hatszoros győztes fogad egy egyszerest, spróbál meg legalább akkora előnyt szerezni, mint amekkora a rekordkupagyőztesnek van a másik ágon 90 perc után.

A Leverkusen eddigi kupa "arany pillanata": Jonathan Tah a stuttgarti hálóba fejel a negyeddöntő 90. percében (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–ATALANTA

A firenzeiek többet ígérő bajnoki menetelés vége felé kezdenek kifulladni, az Atalanta viszont még a Serie A-ban is harcban áll az „európai” őszért. Ráadásul még mindketten állnak az idei nemzetközi kupaporondon is, az Atalantának a csúcsfavoritok egyikével, a Liverpoollal kell megküzdenie az Európa-liga, a Fiorentinának a cseh Viktoria Plzennel a Konferencialiga negyeddöntőjében a jövő és a rákövetkező két csütörtökén.  A firenzeiek mindkét meccse 120 percig, sőt tovább tartott eddig a kupasorozatban. Előbb a másodosztályú Parmával 2–2 után, majd az Intert kiejtő Bolognával gól nélkül jutottak el a 11-es párbajig, amelyet előbb 4–1-re, majd 5-4-re megnyertek. Az erőviszonyok alapján most sem zárható ki egy kétfelvonásos, 210 perces ütközet, amelyben még az is elképzelhető, hogy a violák adott esettben megnyert meccs – ugyanakkor persze vereség – nélkül jutnak el a kupadöntőbe.  A bergamói együttes ellenben győzött (midkétszer)  idénybeli Coppa-útján. Előbb a Sassuolót verte meg 3–1-re, majd a negyeddöntőben a Milant búcsúztatta a San Siróban úgy, hogy az első féidő hosszabbításában történő gyors gólváltást követően az egyenlítő találatot jegyző Koopmeinerst az 58. percben is betalált, majd nem változott az eredmény a végéig.
A bajnokságban csak egyszer találkoztak, szeptemberben Firenzében a hazaiak  3–2-re nyertek, a március 17-i találkozót viszont el kellett halasztani, mert órákkal a találkozó meghirdetett kezdete előtt sz0vrohamot kapott Joe Barone, a violák sportigazgatója, aki két nappal később el is hunyt.
A két együttes 1962 óta tartó közös kupahistóriája 11 mérkőzést tartalmaz, összesítésben a Fiorentina van fölényben (7–2–2). Az eddigi két legrangosabb párviadaluk közül a fontosabbat, az 1996-os kétmeccses finálét a firenzeiek nyerték meg, kettős győzelemmel, a Franchoőiban 1–0-ra, Bergamóban 2–0-ra győztek. Az öt évvel ezelőtti elődöntőjükben viszont az Atalanta kerekedett felül, idegenbeli 3–3 után otthon 2–2-gyel legyőzve ellenfelét. (A római döntőben aztán 2–0-ra alul maradt a Laziótól).
Italiano mester csaknem teljes keretéből válogathat a kupameccsre. Igaz, Christensen kapus, aki az eddigi két kupatalálkozón védett – következésképp két 11-es csata egyik hősének is bizonyult – sérülés miatt az elmúlt hetekben nem áll rendelkezésre, s bár már felépült. lehet, hogy a mester nem kockázat és Terracianót állítja a kapufák közé. Az Atalantábül csak De Ketelaere hiányzott a Napolit bajnokin simán 3–0-ra elpáholó csapatból, a belga támadó csak a hónap végén térhet vissza. További két sérülés is történt a mérkőzésen, elszenvedői, Scalvini és Zappacosta aligha kezdenek szerdán este az Artemio Franchiban.

LEVERKUSEN–DÜSSELDORF

A Bayer a bevezetőben említett hármas siker küszöbére egész idénye, egyenletesen kiváló teljesítménye következtében érkezett el. Nemcsak kiválóanm összerakott együttes, hanem elképesztő mentális erőről is tanúbizonyságot tett, számos mérkőzését fordította meg, vagy mentette döntetlenre a bajnokságban is, így lehetséges, hogy  27 forduló után nemcsak 13 pontos előnyt halmozott fel az élen a legutóbbi 11 bajnokságot sorozatban megnyerő Bayern előtt, hanem ráadásként veretlenül vezeti a Bundesliga táblázatát. Az Európa-ligában hasonló eredményeket csillogtatva van ott a 8-ban, a legutóbbi fordulóban például az azeri Qarabag minfdét két meccs 70. percében 1–0.ra vezetett, a BayArenában a vioszavágó 81. oercében még összes0tésben 4–3-ra állt – mágis a Bayer jutott tovább, a hosszabbításban elért Schock-duplával! (A 2021-ben lejátszott 2020-as Eb-társgólkirálya egyébként ezzel éppűgy áll a kupában, mint ahogy a kontinensbajnokságot befejezte: 5 meccs – 5 találat, midezt úgy, hogy a Bundesligában csupán cserecsatár, 14 mérkőzésen játszott, abból is csak 9-en kezdőként és ott is ötször talált a kapuba.)
A DFB-kupában az első három körben nem volt szüksége a csapatnak hasonló fordításokra (Teuronia 8–0, Sandhausen 5–1, Paderborn 3–1), aztán a negyeddöntőben a szintén jó bajnoki idényt futó Sturttgart a félidőben 1–0-ra, az 59. percben 2–1-re vezetett, aztén Adil egyenlített és Jonathan Tah, a középhátvéd a 90. percben az elődöntőbe fejelte a piros-feketéket.
Az ellenfél, a Düsseldorf is jól teljesít a maga szintjén, harmadik, azaz osztályozó helyen áll a 2. Bundesligában. A 70-es, 80-as évek átmenetekor nagyszerű hazai és nemzetközi kupaeredményeket elérő klub (1978-ban döntős, 1979-ben és rá egy évvel megnyerte a DFB-kupát, valamint a középső évben minden idők egyik legizgalmasabb KEK-döntőjét csak 4–3-ra bukta el hosszabbításban a Barca ellen) ebben a sorozatban 3–1-gyel kezdett Illertissenben, hosszabbításban 6–3-ra (!) Unterhachingban,  2–1-re Magdeburgban,  majd a negyeddöntőben 2–2-után 11-esekkel 5-4-rs múlta felül a St.Paulit Hamburgban. Azaz szintén roppant küzdőképes, és nem ijed meg idegenben sem, egytől egyig minden csatáját ellenfele pályáján nyerte meg.
Azaz senki se lepődjön meg, hogy nem sokkal a vége előtt esetleg a BayArenában is vezet a Fortuna, aztán jön – vagy nem jön – a leverkuseni szuperhajrá…

COPPA ITALIA, elődöntő, első mérkőzés. Sport1 20:45 ACF Fiorentina–Atalanta BC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)
DFB-KUPA, elődöntő. AMC Mikro (Sport3) 20:45 (felv. Sport1 23:15) Bayer Leverkusen–Fortuna ’96 Düsseldorf (kommentátor: Gyulai Miklós)