Lengyel „vízválasztó” a hoki vb-n • SportTV

Lengyel „vízválasztó” a hoki vb-n

2017. 04. 27. 08:45    
Olvasási idő: 2 perc

A negyedik meccs előtt ott tartunk, hogy még mindig maradt roppant halvány esélyünk a visszajutásra az élvonalba, de az is megeshet, hogy a nyitó győzelmünknek köszönhetjük, hogy jövőre is a jégkorongvilág másodosztályában szerepelhetünk…

Amit előre is lehetett látni, az tényszerűen bekövetkezett: a jégkorong divízió 1/A-világbajnokság legfontosabb jelzője a „kiegyensúlyozott”. A tíz eddig befejezett mérkőzésből egyetlen egy (Dél-Korea–Kazahsztán 5–2!) végződött kétgólosnál nagyobb különbséggel, az összes többin 2 vagy egygólos különség alakult ki a küzdőfelek közt, egy ízben pedig csak a hosszabbítás döntött. A táblázatra tekintve csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy az újon dél-koreaiak rögtön osztályt ugranak és jövőre – az általuk rendezett téli olimpia évében – már a vb-n is a legjobbakkal vetélkedhetnek. No meg az, hogy a rendező ukránok a kiesés sorsára jutottak, mert ha az utolsó meccsüket megnyerik – éppen a csoportelső koreaiak ellen – , akkor is csak minket tudnak behozni, tőlünk viszont kikaptak a nyitó mérkőzésen. (Ugye, milyen fontos siker volt az?…) A továbbjutó második helyre még a mieink is odaérhetnek, ha csütörtökön a lengyeleket, pénteken a nagy favoritként rajtoló, de nagyobbat és kisebbeket is botló kazahokat is legyőzik, és közben Ausztria nem szerez kettőnél több pontot Lengyelország és Dél-Korea ellen.
Szóval a helyzet bonyolult, de egyvalami bizonyos: a győztes rajt után elszenvedett balszerencsés és sajnos, megérdemelt, egyaránt 3–1-es két vereség után ismét vissza kellene térnie csapatunknak a győzelem ösvényére. A csütörtöki ellenlábas lengyelek éppúgy kikaptak Koreától és éppúgy megverték az ukránokat, mint a magyar együttes. A kazahok ellen pedig kihúzták kapott gól nélkül 60 percig és csak a hosszabbításban, a hirtelen halálban maradtak alul. A lengyelek egyébként leggyakoibb ellenfeleink a hokitörténet folyamán, az 1927-es első találkozó öta 53 mérkőzést vívtunk velük és a mérleg erősen negatív. A mieink 15 győzelme és 6 döntetlen mellett a ”barátok” 32 találkozót nyertek meg. Ellenük is volt a válogatottnak egy kegyetlenül hosszú, 35 esztendőn keresztül tartó, 13 meccses vereségsorozata, benne egy 10–0-s és egy 14–0-s hatalmas zakóval. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nagy mínuszokat a régi időkben szedtük össze, a mieink 15 győzelméből 12-t (!) az elmúlt bő évtizedben, 2007 óta ért el a csapat. Ráadásul az elmúl hpm év 6 meccse ikszre jön ki: 3 győzelem, 3 vereség. Azaz ezt a lengyel csapatot az utóbbi években többször is sikerült térdre kényszerítenünk – ugyanez a feladat most Kijevben is. S ez persze jó „felhozó siker” lehetne egy végső, a kazahok elleni bravúr előszelét hordozhatná…

Sport1 15:15 Magyarország–Lengyelország divízió 1/A-csoportmérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Kangyal Balázs és Szélig Viktor)

Az Athletic újra Európába készül

Az Athletic ízig-vérig kupacsapat. 22 Copa del Rey-győzelem mellett a baszkok legnépszerűbb együttese eljutott az UEFA-kupa és a jogutód Európa-liga döntőjébe is (igaz, mindkétszer vesztesen került ki a küzdelemből). Az „oroszlánok” most is az El-szereplésért küzdenek: a Villarreallal és a Real Sociedaddal futnak versenyt két európai kupahelyért. Mivel a sárga tengeralattjáró és a másik baszk élcsapat is győzött idegenben a fordulóban, Madridban az Atlético ellen, illetve Valenciában, a bilbaóiak győzelmi kényszerben vannak. Ernesto Valverde együttese a jelenleg 15. Betist fogadja, amely ellen az utóbbi időben elég kiegyensúlyozott a mérlege a régi és az új San Mamésben: a legutóbbi 10 találkozóból csak 4-et nyert meg, 3-3 döntetlen és vereség mellett. S mivel ezek között a találkozók között akadt két 8 gólos is (3–5 és 4–4), reménykedhetünk abban, hogy a szerdai gólzuhatag (Barca 7–1, Real–Depor 6–2) után folytatódik a lavina csütörtök este is a Sport1 csatornán!
Sport1 21:30 Athletic Bilbao–Real Betis Balompié, LaLiga 34. forduló (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)