Kézi Eb-selejtező, BL-meccsek • SportTV

Kézi Eb-selejtező, BL-meccsek

2017. 10. 01. 09:48    
Olvasási idő: 3 perc

Szokásos erős hétvégi kézilabda-kínálatunk válogatott mérkőzéssel gazdagszik tovább: Minszkből közvetítjük a fehéroroszok elleni idegenbeli női Eb-selejtezőt. Férfi vonalon továbbra is a BL áll a fókuszban: a szegediek soros mérkőzésén kívül megmutatjuk ugyanannak a csoportnak egy másik találkozóját is, a Barcelona plocki vendégjátékát.

FEHÉROROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG

A magyar női válogatott már kijutott az idén decemberi németországi vb-re, de elkezdte már a selejtező sorozatot a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságra is. A mieink a 7. Számú csoportbe kaptal besorolást a vb-ezüstérmes hollandok, a fehéroroszok és az előselejtező-győztes koszovóiak társaságában. A négy csapatból ketten jutnak ki közvetlenül az Eb-re. Az első forduló két meccsét már le is játszották: szerdán a mieink 25 góllal, 37–12-re verték meg Koszovót az Elek Gyula Arénában, a hollandok is sima, 33–21-es győzelmet arattak Fehéroroszország ellen Eidhovenben.
Vasárnap a magyar csapat Minszkben vendégszerepel (a holland meg Pristinában játszik). A papírforma szerint Görbiczéknek még idegenben sem jelenthet gondot a beloruszok legyőzése. Kim Rasmussen, a maximalista szövetségi kapitány már csaknem elégedett volt a koszovóiak elleni védekezéssel, persze a fehéroroszok azért nagyobb játékerőt képviselnek, főleg hazai pályán. A kapitány ezúttal is több fiatalnak bizalmat ad, hiszen keresi vb- és remélhetőleg Eb-csapatába is a leendő fix kerettagokat.

MOL-PICK SZEGED–KRISTIANSTAD

A sorsolás szeszélye folytán már a negyedik évben egyaránt azonos csoportba került a BL-ben a szegedi együttes és az immáron hétszeres svéd bajnok IFK Kristianstad. Az eddigi hat találkozó egyféle – nekünk felettébb tetsző – eredményt hozott: valamennyit a MOL-Pick nyerte meg, a helyszíntől függetlenül. A féltucat siker közt akadt 11 gólos is (29–18 Szegeden 2014 márciusában), a legszorosabb másfél évre rá egy kristianstadi 34–32. Természetesen a mieink Carlos Pastor vezetésével a sorozat folytatásban gondolkodnak. A MOL-Pick két idegenbeli meccsel kezdte a BL-szezont, Nantes-ban négygólos vereséget szenvedett, Zágrábban egy ötgólos sikerrel javított. A svédek elleni lesz az együttes idénybeli első hazai mérkőzése, s eddig a szegediek hazai pályán gyengébb csapattól még sosem szenvedtek vereséget az elitligában. Figyelmeztető lehet viszont a svédek első két mérkőzése. Elsőre otthon remiztek a zágrábiakkal, ám Barcelonában csak szűk kétgólos vereséget szenvedtek úgy, hogy két perccel a vége előtt még vezettek a Palau Blaugranában. Balogh Zsolték azonban koncentrált játékkal megőrizhetik makulátlan mérlegüket a jó erőkből álló skandináv együttessel szemben.
(Örökmérleg az eurokupákban: 6 mérkőzés, 6 Szeged-győzelem, 186–150-es gólkülönbség. Legutóbbi mérkőzés: 33–28, csoportmérkőzés, 2016. november 26-án Szegeden.)

ORLEN PLOCK–FC BARCELONA

A lengyelek két négygólos vereséggel kezdtek: otthon a címvédő Vardartól, idegenben az RN Löwentől kaptak ki ennyivel. A Barcelona esélyeshez képest halványabban startolt: iksz a Löwennel és kínkeserves, a végén kiharcolt kétgólos hazai siker a Kristianstad ellen. Egymás elleni mérlegük sem hibátlan a katalánok számára: a négy meccsből hármat nyertek csak meg, egyszer, éppen Plockban 2014 decemberében a Wisla Orlen nyert, három góllal. Igaz, annak csaknem három éve, de az esélyek akkor körülbelül ugyanilyenek voltak, mint manapság.
(Örökmérleg az eurokupákban: 4 mérkőzés, 1 Plock-győzelem, 3 Barca-győzelem, 110–125-ös gólkülönbség. Legutóbbi mérkőzés: Barca–Plock 36–28, csoportmérkőzés, 2017. március 11-én)

Fotó: MTI - Illyés Tibor

Fotó: MTI - Illyés Tibor

TENISZDÖNTŐ ÚSZÓDÖNTŐKKEL

TENISZ
Csengtuban az üzbég Gyenyisz Isztomin vívja a 250-es torna döntőjét a veterán Markosz Bagdatisszal. A világranglistán 78. Isztomin negyedik fináléját játssza a Touron, eddig egy győzelem, két vereség a döntős mérlege. Az ellenfelénél egy évvel idősebb, 32 éves Bagdatisz múltja veretesebb: négy tornagyőzelme (a legjelentősebb a pekingi 500-as verseny még 2006-ban) mellett 9 finálé-veresége van, a legemlékezetesebb a Federerrel szemben elbukott ausztrál open, szintén 2006-ból. A két játékos háromszor játszott egymással, 2010-ben Moszkvában döntő szett rövidítésben nyert a ciprusi, 2014-ben az ausztrál open első fordulójában az üzbég visszavágott. Tavalyelőtt Nottinghamben csak három játékig jutottak, Isztomin 2:1-es vezetésénél Bagdatisz sérülés miatt feladta.
Sport1 10:30 ATP 250, Csengtu, döntő (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Machán Róbert)

ÚSZÁS
Hongkongban a második napon folytatódik Sarah Sjöström és Hosszú Katinka párharca a női elsőségért. A svéd és a magyar olimpiai és világbajnoknő egyaránt 3 számot nyert az első napon, világcsúcsot egyikük sem úszott, így a különbség nem változott közöttük. A második napra csak egy-egy számot választhatnak, a svéd nyilván a 100 gyorsot választja, Katinka meg a 200 vegyest, hiszen mindketten az adott szám világ- és világkupa-rekorderei. A győzelmüket aligha fenyegeti veszély, viszont új világcsúcsra van szüksége Sjöströmnek ahhoz, hogy növelje előnyét, Katinkának, hogy megszüntesse azt.
Összesen 18 döntőt rendeznek a nap folyamán, Katinkán kívül a magyar színek képviseletében Kenderesi Tamás és Földházi Dávid is rajthoz állhat a hongkongi viadal második napján.
Sport2 12:00 Rövid pályás úszó világkupa, Hongkong, 2. nap (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, szakkommentátor: Zubor Attila)

Fehéroroszország–Magyarország női kézilabda Eb-selejtező, Sport1 13:30 (kommentátor: Matuz Krisztián, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet);
Velux EHF Bajnokok Ligája. Sport1 15:30 MOL-PICK Szeged–IFK Kristianstad A-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Vadkerti Attila, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Orlen Wisla Plock–FC Barcelona Lassa A-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András)