A madridi nagyoké a szerda • SportTV

A madridi nagyoké a szerda

2017. 09. 20. 08:51    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdára öt mérkőzés jut a LaLiga 5. fordulójából. Mi a két madridi nagycsapat, az elmúlt négyből két BL-döntőt vívó Atlético és Real mérkőzését adjuk, külün-külön. Az Atleti a nem csak névrokon Athletichez látogat, a madridi Real egy másik Realt, a sevillai Betis Balompiét fogadja.

ATHLETIC BILBAO–ATLÉTICO MADRID

Annak idején a madridi klub létrehozásában a Bilbaóból jötte ifjak is részt vettek, persze ez már az ősidők ködébe vész. Mindenesetre a három alapító-sosem kiesőn (Real, Barca, Athletic) kívül csak a Valencia és az Espanyol töltött több idényt az Atletinél a spanyol élvonalban, így az „atlétikus” rangadó a leggyakoribb párosítások egyike. A bilbaói együttes hagyományosan nagyon jó otthon, a madridiak meg az öt közül az egyik veretlenként őrzik pozíciójukat az élcsoportban, de valahogy nincs olyan „éle” a csapatnak, mint négy éve, a bajnoki cím és az első BL-döntő évadában. A két együttes hagyományosan nagy iramú, nem egyszer több gólos találkozót vív egymással, az előző idényben például nyolc találat született két mérkőzésükön. Sok múlik azon, a veterán gólvágó Aritz Adúriz és a stadionavatót pazar akcióval eldöntő Antoine Griezmann közül melyik fog ki eredményesebb estét.
(Örök mérleg: 160 mérkőzés.–60 Athletic-győz.–29 dönt.–71 Atlético-győz./243–255-es gólkül.; Bilbaóban: 80–41–15–24/157–105; a 2015–16. idényben: Bilbaóban 2–2, Madridban 1–3).

REAL MADRID–BETIS

Az addig százszázalékos Real Sociedad tartalékos csapattal való magabiztos legyőzése teljesen helyrebillentette a blancók cseppet meginogni látszó önbizalmát. Zinédine Zidane, az edző elsősorban a játék intenzitásáról beszélt a meccs előtti sajtótájékoztatón: „Edzőként teljes intenzitással játszó csapatot szeretnék látbi játszani, és a játékosok is így gondolkodnak. A Betis ellen kilencven percen át kell hajtanunk, nem csökkenthetjük a lendületünket.” Cristiano Ronaldo bajnokin való visszatéréséről a következőket mondta. „Nem fogjuk tovább vitatni a büntetését, örülünk, hogy visszatért közénk, s reméljük, többet nem kell nélkülöznünk őt.” Az éppen a Betistől vásárolt Dani Ceballos is szép szavakat kapott a mestertől, aki eddig csak epizódszerepeket osztott rá: „Dani különböző pozíciókban tud játszani, ez nagyon jó. Jól bánik a labdával és elég okos ahhoz, hogy különféle posztokon használható legyen. A szezon elején járunk, amely nagyon hosszú lesz és Daninak sok lehetősége lesz arra, hogy játsszon és bemutassa képességeit.” Mivel a kritikusai ellen küzdő Bale egyik személyes kedvence, kitért a San Sebastianban remeklő walesire is: „Ha van helye, képes bármely csapatnak problémákat okozni. De tér nélkül is remekül játszik, jól kezeli a labdát, képes bárkivel az összjátékra, szóval számomra komplett játékos. Mindig is mondtam, türelmesnek kell lenni vele, tudjuk, ha jól érzi magát, remek teljesítményre képes. Még idő kell, hogy a legjobb Bale-t lássuk, de most is nagyon jó ” – méltatta a szélsőt. Végül az újságírók saját szerződéséról kérdezték azután, hogy a héten Dani Carvajal is két évvel meghosszabbította kontraktusát. „Jól érzem magam, a hosszabbítás már elvileg megtörtént. Ami a lényeges, mi történik napról napra a csapattal, elég kemény azzal foglalkozni és én azt teszem” – válaszolta, igazi diplomatikus semmit-, azaz kevest mondással.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

S bár a madridiak nem győzik eleget ismételgetni, hogy ők csak saját csapaukkal, annak játékával törődnek, aligha hagyta őket érintetlenül a Barca nagy különbségű keddi győzelme. Ha tehetik, válaszul ők is gólfesztivált rendeznek a Betis kárára. Ami a madridiak korábbi hiányzóit illeti, CR7-en kívüli Marcelo is letöltötte eltiltását, Kroos második edzését is teljesítette a csapattal, mindhárman bevethetők szerdán. Theo Hernández viszont vállsérülést szenvedett a Real Soci ellen és csatlakozott a Benzema, Kovacic, Vallejo sérült trióhoz. A meccskeretetben így jut hely Álvaro Tejerónak is, aki kedden az első csapattal edzett, és bemutatkozására vár a kispadon.

(Örök mérleg: 102 mérk.–58 Real Madrid-győz–21 dönt.–23 Betis-győz./228–108-es gólkül.; Madridban: 51–39–7–5/141-39; a 2016–17. idényben: Sevillában 6–1, Madridban 2–1)

LaLiga Santander, 5. forduló. Sport1 19:45 Athletic Bilbao–Atlético Madrid (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: László Csaba); Sport1 22:00 Real Madrid–Real Betis Balompié (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila)