Az Inter nyolc év után trófeát nyerne • SportTV

Az Inter nyolc év után trófeát nyerne

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 31. 10:36    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken is két országból jut futballesemény csatornáinkra. A Sport1-en mutatjuk a Coppa Italia negyeddöntőjének utolsó mérkőzését, egy vérbeli kuparangadónak ígérkező csatát az Inter és a Lazio között. A 2-esre pedig egy Bundesliga2-derbi jut, amelyet két, a feljutásban joggal reménykedő klub csapata játszik.

Marcelo Brozovuc beralál a Lazio kapujába az októberi bajnokin. Szretné ugyanezt janurban a kupában a San Siróban is megismételni (Fotó: Getty Images)

INTER–LAZIO

Ha a kupagyőzelmek összesített számát nézzük, az utolsó negyeddöntő a második legerősebb, hiszen itt 13 „trófeabirtokos lép pályára”, a 7-szeres győztes Inter fogadja a hatszoros kupabajnok Laziót.
A milánói együttes egyik legjobb idényét futja az elmúlt években, reménye van arra – leginkább talán éppen az Olasz Kupával –, hogy nyolc esztendő után ismét megszerezzen egy trófeát. Harmadik helyen áll a bajnokságban, könnyedén jutott be az El legjobb 32 csapata közé, küzdhet a kupaelődöntőért. A Lazio ellenben csupán 7. a Serie A-ban, igaz, csupán egy győzelemnyire van a már BL-t érő 4. pozíciót elfoglaló Milantól. (Ha már itt tartunk, a párosítás győztese éppen a Milannal vív meg majd a kétmérkőzéses elődöntőben.)
A két együttes őszi bajnokiján október 29-én az Inter simán nyert a római Olimpicóban, Icardi duplájával és Brozovic találatával 3–0-ra. Az volt a két csapat 166. tétmérkőzése, a milánóiak sokkal többször nyertek (68, a 40-nel szemben), a kupában eddig éppen egy tucat alkalommal csaptak össze, 4 Inter-sikerrel szemben a sasok 3-szor győztek, 5 remi mellett. A tucatnyi mérkőzés összesen 7 párosítást takar, ebből egy csoportmeccs volt (1989-ben, döntetlen), 7 negyeddöntő (a három párharcból mindannyiszor az Inter volt a jobb, a szóló negyeddöntőt viszont a Lazio nyerte két éve a San Siróban 2–1-re, az elődöntő párviadal a milánóiaké volt 2008-ban, a legrangosabb  duellum, a 2000-es döntő viszont a rómaiaké (2–1 és 0–0). A hétvégi bajnokiját mindkét csapat vereséggel zárta, a kék-feketék Torinóban kaptak ki 1–0-ra, az égszínkékek otthon a Juvétól 2–1-re. A fogadóirodák az Intert tartják esélyesebbnek, 2.20-szoros pénzt fizetnek a továbbjutására, a Lazióéra viszont 3,15-szöröset.

UNION BERLIN–KÖLN

Jonas Hector, a kölniek 42-szeres válogatottja (balról), a Konföderációs Kupa-győztes hátvéd már ünnepelhetett másodosztályú bajnoki címet öt évvel ezelőtt. Egy hazai győzelemmel most is továbbélne a remény ennek megismétlésére (Fotó: Getty Images)

A német másodosztályban hétközi fordulót játszottak, a 19.-et, ennek a záró találkozója maradt csütörtökre. A 4. helyezett berlini Union fogadja a 2. helyen álló, kiesőként azonnali visszajutásra hajtó, amúgy története nagyobb részében első osztályú Kölnt. Mindkét együttes számára a győzelem nagy lépést jelentene. Hazai sikerrel a fővárosiak pontszámban (34) beérnék (sőt, jobb gólkülönbséggel meg is előznék) az osztályozós helyen álló St. Paulit. Kölni siker esetén viszont a csapat egy pontra zárkózna fel a listavezetőhöz, a másik hamburgi HSV-hez. Mivel ez a játéknap a bajnoki nyitó forduló megismétlése, ellentétes pályaválasztással, ők is játszottak már egymással. Augusztus 13-án Kölnben 1–1-es döntetlen született, szünetben még a kölniek vezettek Clemens góljával, a 69 percben aztán a 4-szeres svéd válogatott Sebastian Andersson kiegyenlített. (Apró érdekesség, hogy egyikük neve sem szerepel az előzetes kezdő összeállításokban, nm sérültek, nincsenek eltiltva, azaz vélhetően mindketten a cserepadon kezdenek.) Az Unionban a Hübner izomproblémákkal küzd, ezért kimarad a csapatból, a helyén Bundesliga-újoncot dob be a mély vízbe Anfang edző a portugál Jorge Mané személyében. Az őszi záró fordulóban, még karácsony előtt a Köln otthon kapott ki a Bochumtól 3–2-re, az Union egy másik „exkeletnémet” csapattól, az Auétól szenvedett 3–0-s vereséget. De ez már egy másik év, új reményekkel – amelyek közt első helyen mindkét csapatnál a feljutás szerepel. Csak míg a Köln az 55 befejezett Bundesliga-idényből 47-szer az élvonalban szerepelt – azaz „szokott helyére” igyekszik vissza –, az Union első ízben léphetne fel a német futball elitligájában.

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport1 20:45 FC Internazionale–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hegyi Iván); BUNDESLIGA2, 19. forduló. Sport2 20:30 1 FC Union Berlin–1. FC Köln (kommentátor: Bartha Zoltán).