Íme, a legzseniálisabb edző-játékos kapcsolatok! • SportTV

Íme, a legzseniálisabb edző-játékos kapcsolatok!

2019. 07. 24. 11:02    
Olvasási idő: 3 perc

Íme, a sporttörténelem legeredményesebb játékos-edző kapcsolatai!

Azzal, hogy Tim Duncan csatlakozott a San Antonio Spurs edzői stábjához, az amerikai sportújságírók megpróbálták összeszedni, melyek azok a hosszú (de legalábbis hosszabb) távú edző-játékos kapcsolatok, amelyek sikeresnek és a sportág szempontjából meghatározónak bizonyultak. Duncan 19 évig játszott a Spursben, úgy, hogy a vezetőedző megszakítás nélkül Gregg Popovich volt. A center a 2015–2016-os idény után vonult vissza, a 70 éves Popovich viszont még mindig ott tombol az oldalvonal mellett. Kivételes esetként az amerikai kollégák ráadásul „túlnéztek” a major sportokon (MLB, NBA, NFL, NHL), és bekerült egy tandem a labdarúgásból is az elitbe.

HOSZZÚ TÁVON (LEGALÁBB 10 ÉV) SIKERES JÁTÉKOS-EDZŐ KAPCSOLATOK

Ryan Giggs és Alex Ferguson (21 idény, 13 bajnoki cím)

Sir Alex 26 évig regnált a Manchester Unitednél, ennek jelentős részében Ryan Giggs a játékosa volt. A walesi több mint két évtizedet töltött profi karrierje egyetlen csapatánál. A Ferguson-érában összesen 38 trófea volt a „vörös ördögök” termése, benne a 13 bajnoki címmel és a 2 Bajnokok Ligája-diadallal.

Tom Brady és Bill Belichick (19 idény, 6 Super Bowl-siker)

A New England Patriots szurkolói abban reménykednek, hogy a 41 éves Tom Brady és a 67 éves Bill Belichick sohasem hagy fel az amerikai futballal. Az, hogy ők ketten dinasztiát hoztak létre a Patriotsnál, nem kérdés, inkább csak az, meddig tart a dominancia. Jelenleg a Pats a címvédő, és a szeptemberben kezdődő új évadban is Brady lesz a quarterback, Belichick pedig a vezetőedző.

Derek Jeter, Mariano Rivera és Joe Torre (12 idény, 4 World Series-siker)

Torre a baseball történetének egyik legjobb szakvezetője, öt év alatt négyszer (1996, 1998, 1999, 2000) vezette az MLB trónjára a Yankeest. Benne a franchise-legenda Jeterrel és minden idők egyik legjobb closerével, a minap a Hall of Fame-be beválasztott Riverával.

Franco Harris és Chuck Noll (12 idény, 4 Super Bowl-siker)

Noll az NFL történetének második legeredményesebb edzője a négy bajnoki címével (1975, 1976, 1979, 1980), nála többször csak a fentebb említett Belichick nyert. A négy sikerben rendre benne volt a running back Harris, aki az első diadalból MVP-ként vette ki a részét.

Terry Bradshaw és Chuck Noll (14 idény, 4 Super Bowl-siker)

Nollnak megvolt az a szerencséje, hogy nem csupán kiváló futója, de kiváló quarterbackje is volt. Terry Bradshaw a Pittsburghben eltöltött 14 idénye alatt 4 Super Bowlt nyert, kétszer őt választották meg a döntő legjobbjának.

Kobe Bryant és Phil Jackson (11 idény, 5 bajnoki cím)

Az NBA-ben legutóbb a Los Angeles Lakers tudott triplázni (2000, 2001, 2002), Kobe Bryanttel a pályán, Phil Jacksonnal a kispadon. Utána nyertek még két bajnoki címet (2009, 2010). Bryant összesen 20 évet töltött el a Lakersnél, egyértelműen a franchise arca volt, még a Shaquille O’Neal elleni belháborút is megnyerte.

Joe Montana és Bill Walsh (10 idény, 3 Super Bowl-siker)

Montana 14 szezonon keresztül volt a Niners irányítója, négy bajnoki címet (1982, 1985, 1989, 1990) nyert, hármat Walsh regnálása alatt. A XIX Super Bowl, Dan Marino és a Miami Dolphins legyőzése után Walsh így méltatta a QB-t: „Joe Montana napjaink legjobb quarterbackje, de talán minden idők legjobb quarterbackje is”.

Otto Graham és Paul Brown (10 idény, 3 NFL-bajnoki cím)

Brown nem csupán megalapította a Cleveland Browns csapatát az NFL-ben, de 1946 és 1962 között vezetőedzőként is segítette. Mielőtt a Browns 1950-ben csatlakozott volna az NFL-hez, Brown nyert vele három All-America Football Conference-bajnoki címet, majd a QB és a tréner 1950-ben, 19654-ben és 1955-ben már az NFL-ben ünnepelhetett.

Bill Russell és Red Auerbach (10 idény, 9 bajnoki cím)

A profi sportok legnagyobb dinasztiáját határozta meg az ő kettősük, amely 1957 és 1966 között 1958-at leszámítva mindig bajnok lett az NBA-ben. Tehát volt benne egy nyolcas széria is! Ráadásul Russell még Auerbach visszavonulása után is nyert két bajnoki címet játékosedzőként. A center annyira domináns volt, hogy az NBA 2009-ben a tiszteletére róla nevezte el a nagydöntő MVP-jének járó trófeát.

RÖVID TÁVON (LEGFELJEBB 5 ÉV) SIKERES JÁTÉKOS-EDZŐ KAPCSOLATOK

Cynthia Cooper-Dyke és Van Chancellor (5 idény, 4 bajnoki cím)

Cooper-Dyke, minden idők egyik legjobb női kosárlabdázója 1997-től sorozatban négy WNBA-bajnoki címet nyert a Houston Comets csapatával. Az 1998-as Comets 27-3-as mérleggel (90 százalékos mutató) lett bajnok, az NBA és a WNBA történetében ez a legjobb produkció.

Stephen Curry, Klay Thompson és Steve Kerr (5 idény, 3 bajnoki cím)

A Splash Brothersnél jobb „kisemberpáros” aligha lesz a közeljövőben, a Golden State Warriors nekik köszönhetően (is) nyert a közelmúltban három bajnoki címet (2015, 2017, 2018). Mellettük ott egy zseniális edző, Steve Kerr, aki játékosként ötször ért csúcsra az NBA-ben.

LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh és Erik Spoelstra (4 idény, 2 bajnoki cím)

A három jóbarát alaposan megváltoztatta az NBA történetét azzal, hogy még pénzről is hajlandó volt lemondani, csak hogy együtt játszhasson a Miami Heatben, illetve, hogy erősítse a szupertriók kultuszát az NBA-ben. A 2012-es és a 2013-as sikert követhette volna egy 2014-es is, de ott a San Antonio Spurs jobbnak bizonyult a nagydöntőben – a fentebb említett Duncannel a pályán, Popovics-csal pedig a padon. Spoelstra még ma is Miamiban dolgozik, Wade és Bosh visszavonult, James pedig – a Clevelanddel nyert bajnoki címe után – ma már a Los Angeles Lakersben pattogtat.

Emmitt Smith, Troy Aikman, Michael Irvin és Jimmy Johnson (4 idény, 2 Super Bowl-siker)

A három támadózseni és a vezetőedző a kilencvenes évek elején dominálta az NFL-t a Dallas Cowbosszal. Smith, Aikman és Irvin is három bajnoki címet nyert a csapattal, kétszer Johnson vezetésével.