Coach Bill, az edzőpápa • SportTV

Coach Bill, az edzőpápa

2019. 10. 27. 10:52    
Olvasási idő: 3 perc

Bill Belichick vezetőedzőként mérföldkőhöz érkezik az NFL-ben: ha vasárnap csapatával, a New England Patriotsszal megveri egykori együttesét, a Cleveland Brownst, a háromszázadik győzelmét arathatja a ligában. Korábban csak ketten jutottak el ebbe a magasságba az NFL-ben.

Ha az NFL korifeusai a 2019-es menetrend összeállításakor kimatekozták, hogy a New England Patriots hétből hét győzelemmel kezd, megteremtve ezzel a lehetőségét, hogy vezetőedzője, Bill Belichick a Cleveland Browns ellen a nyolcadik körben gyűjthesse be 300. NFL-győzelmét, akkor innen is gratulálunk nekik. Ha meg nem, akkor odaföntről a legnagyobb rendező remekül alakított mindent, hiszen a tréner éppen azon csapat ellen érhet el egy mérföldkövet, amelynél elkezdte gyűjteni a győzelmeket. Belichick 1991 és 1995 között dirigálta a Clevelandet, összesen 37 győzelmet aratott vele, amihez a Patriots élén 2000-től még 262-t tett eddig hozzá.

A Patriots-Brownson lehet meg neki a 300., Don Shula (347) és George Halas (324) után harmadikként.

Igaz, ez a mennyiség az alapszakaszban (Belichick ott 268-nál tart) és a rájátszásban (31) elért győzelmek összessége, míg az NFL a hivatalos rekordlistáján csak a reguláris szezonban aratott sikereket tartja nyilván, ettől még kijárhat az ünneplés Belichicknek. (Ha csak azt nézzük, ott Shula vezet 328 győzelemmel, megelőzve a 318-nál megálló Halast, valamint Belichicket.)

„Amit az elmúlt jó húsz évben tett, senki sem csinálja utána. Egyike a régi motorosoknak. Akik vele kezdték, már egyikük sincs a színen. Senkiben sincs meg az a képesség, ahogyan ő évről évre képes játékosokat igazolni” – méltatta Belichicket egykori játékosa, a ma már az ESPN elemzőjeként dolgozó Rob Ninkovich.

Kétségtelenül döbbenetes nézni, ahogy Belichick a fizetési sapka alatt folyamatosan bűvészkedik, nála általában nem egy-egy játékos, hanem a rendszer a sztár.

Tom Bradyt, a quarterbacket leszámítva talán már minden kulcsjátékosát kénytelen volt pótolni a Patriotsnál, úgy, hogy közben felépített egy dinasztiát, ami egyértelműen a Belichick, Brady kettős nevéhez köthető.

2002. február 3-án rendezték az első olyan Super Bowlt, amelyen mindketten ott voltak, azóta összesen kilenc ilyen közös élményük volt, hat győzelemmel végződött közülük. Ebben az időszakban ugyanannyi olyan nagydöntő volt, amelyben szerepelt a Patriots, mint amelyikben nem. Egy, az esélyek kiegyenlítésére nagyon figyelő ligában…

Fotó: GETTYIMAGES

A hat bajnoki cím a Super Bowl-érában abszolút rekord, minden korszakot figyelembe véve pedig holtversenyes elsőséget ér Curly Lambeau-val (1929, 1930, 1931, 1936, 1939, 1944) és George Halassal (1921, 1933, 1940, 1941, 1946, 1963).

A rájátszásban aratott 31 győzelme ugyancsak rekord (11-gyel több, mint a második helyezett Tom Landy produkciója), jelenlegi tempójában a 2024-es alapszakasz közben dönti majd meg Shula reguláris szezonbeli győzelmi csúcsát (az abszolút akár hamarabb is összejöhet neki), akadnak viszont olyan eredmények, amelyek már most az övéi, és csak az a kérdés, milyen magasságban hagyja azt meg az örökkévalóságnak. Mert azokat megdönteni aligha fogja bárki is. Gondoljunk bele, Belichick felbukkanása előtt a sorozatban aratott csoportgyőzelmek száma 6 volt – Paul Brown (1950-55), Tom Landry (1966-1971), Bud Grant (1973-78) és Chuck Noll (1974-79) tartotta –, most tíz. Egymás után 16 szezonban nyert legalább 10 mérkőzést a New Englanddel (idén akár már Hálaadás előtt összejöhet a 17. ilyen évad), korábban George Seifert 8 ilyen idénye jelentette az unikumot.

„Edzőként tudom, milyen nehéz tíz meccset megnyerni egy évben – mondta egykori kollégájáról az immár tv-s elemzőként dolgozó Tony Dungy, hajdani Super Bowl-győztes edző. – Az mindig amolyan mérföldkő volt. Azt szoktuk mondani, ha nyerünk tízet, bent vagyunk a playoffban. Na de ez, hogy több mint húsz évben nyerj ennyit? Le a kalappal. Ha nyersz öt-hat bajnokságot, meg tizenöt idényen keresztül szezononként legalább tíz mérkőzést, akkor mi a motivációd? Sok ember ilyen helyzetben képtelen megőrizni a motivációját.

Neki, azt hiszem, mindig a következő meccs az ösztönző, hogy arra miképp tudja még jobbá tenni a csapatát. Szinte hihetetlen, hogy ilyen hosszú ideig megmaradt és úgy tűnik, megmarad a motivációja.”

A felkészültsége és a folyamatos előretekintő képessége mellett az is hozzájárulhat a kultuszához, hogy „kikukázott” vagy senkinek sem kellő játékosokban látja meg a tehetséget. A draft hatodik körében, összesen a 199. helyen megszerzett Brady története már unalomig ismert, de például a korai Belichick-éra egyik pillére, Rodney Harrison is azt követően lett a Patriots játékosa, hogy a San Diego Chargers kitette a keretéből. „Azt hiszem, ő az NFL történetének legnagyobb edzője. Bill edző akkor is hitt bennem, amikor mndenki hátat fordított nekem. Szeretlek és tisztellek, mester” – mondta Harrison a hatodik játéknapon rendezett, New York Giants elleni meccs kapcsán, amikor a Patriots őt tüntette ki.

De azért mégis csak az tudja a legautentikusabb véleményt alkotni róla, aki egyedüliként részese volt mind a hat Super Bowl-sikerének. Íme, Tom Brady szavai Belichickről: „Elképesztően versenyképes minden korban, kitartó, az én szememben ő minden idők legjobbja. Megtiszteltetés a keze alatt játszani, és látva, mennyit adott a sikerekért, abszolút megérdemli az összeset.”

A Sport2-n 21:30-tól élőben közvetítjük a New England Patriots-Cleveland Browns mérkőzést.