Német-spanyol kupaest • SportTV

Német-spanyol kupaest

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 04. 17:25    
Olvasási idő: 3 perc

Eredetileg „háromkupás” napot terveztünk, de a az ismert olaszországi koronavírus-helyzet miatt a torinói Juve–Milan Coppa Italia elődöntő-visszavágót elhalasztották, így két országra és három mérkőzésre szűkült a kínálat. De így is eléggé „ütős”!

Kai Havertzet alkalomadtán három berlini játékos sem tudta feltartóztatni a két együttes leverkuseni bajnokiján (Fotó: Getty Images)

LEVERKUSEN–UNION BERLIN

A hazai együttes a német élvonal egyik legjobb formát mutató csapata, három sorozatban lejátszott legutóbbi 7 mérkőzéséből 6-ot megnyert és csak a bajnokesélyes Lipcse elleni idegenbeli találkozót adta döntetlenre. Kupamenetelésére sem lehet panasz, igaz, a legutóbbi két meccsét „csak” egy góllal nyerte meg, de nem forgott veszélyben a negyeddöntőbe jutása.
Ami viszont kupamúltját illeti, azon van fényesíteni való. Mindössze egy alkalommal sikerült elnyernie a DFB-kupát, azt is elég régen, 27 esztendővel ezelőtt.  Azóta újabb két alkalommal sikerült elérni az döntőt, ám ott vereség jutott osztályrészül. (Az egyik a legendás „ezüstévben”, 2002-ben volt, amikor a gárda a Bundesligában, a BL-ben és a Német Kupában is egyaránt a második helyen végzett.)

Ebben a kiírásban nem titkoltan újra a trófea megszerzése a cél.

Peter Bosz mester nem tudja eléggé dicsérni csapatát. A cél: behúzni a harmadik strigulát – mondja, amely kétféleképpen is érthető. Egyrészt ebben az idényben a bajnokságban oda-vissza megverték az Uniont (3–2-re Berlinben, 2–0-ra otthon), másrészt a két klub eddigi két kupacsatája is  Bayer-sikerrel ért véget: 2003-ban a 2. fordulóban a német fővárosban 5–0-ra, 2017 őszén ugyanabban a körben Leverkusenben 4–1-re nyert a gyógyszergyári csapat.
Az Unionnak sajátos módon a legnagyobb sikerét a kupában a II. csapata érte el, amely a 2000–2001-es kiírásban az Oberhausen (2–­0), a Fürth (1–0), az Ulm (4–2), a Bochum (1–0) és a Gladbach (2–1, 11-esekkel 4-2) testén keresztül egészen a döntőig jutott, de aztán a város nagyobbik stadionjában – már az A-csapattal kiállva – 2–0-ra kikapott a Schalkétól. Azóta mindössze két nyolcaddöntős szereplést tudott felmutatni, azaz tőle is kiemelkedőnek számít a Halberstadt (6–0), Freiburg (3–1), Verl (1–­0) hármas kiverése, s az ezzel elért negyeddöntő. A fővárosiak aktuális formája sem rossz (6 meccsből 3 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, de persze nem fogható a Bayer száguldásához.

Lars Bender karsérülés miatt hiányozhat a hazaiaktól, viszont Aránguiz náthából felépülve, Diaby gyermeke születése miatti röpke szünet után és Sinkgraven is visszatérhet a kezdőbe. Bosz a bajnoki meccs tapasztalataiból kiindulva lehet, hogy 4-3-3-ban küldi fel a pályára övéit. A vendégeknél Arcones, Dehl és Oppermann hosszabb ideje hiányzik, Mees combsérülés, Schmiedebach izomproblémái miatt nem játszhat.

EINTRACHT FRANKFURT–WERDER

Milos Rashica gólt szerez a Frankfurt ellen a két csapat tavaly októberi frankfurti bajnokiján a 91. percben, amellyel pontot ment csapatának a 2–2-re végződő találkozón (Fotó: Getty Images)

 

Három nappal ezelőtt elmaradt a két együttes brémai bajnokija, mart a Frankfurt péntekre halasztott salzburgi El-visszavágója és a Bundesliga-összecsapás között nem lett volna meg a kötelező 48 órás szünet. Annak a mérkőzésnek az időpontját később határozzák meg, a kupanegyeddöntőt azonban már lejátsszák, igaz, nem északon, hanem a Commerzbank Arenában.

Mindkét klub a kupahistória óriásai közé tartozik, a Werder 6 győzelmével és 4 vesztett döntőjével, az Eintracht 8, közte 5 győztes fináléval az örökrangsor 2., illetve 4. helyén található. Összesen 18 döntőjüknek nincs közös pontja, vagyis özvetlenül a serlegért egyszer sem csaptak össze, viszont öt eddigi meccsük közül háromszor a fináléba jutás volt a tét. 1988-ban a Frankfurt nyert Brémában 1–0-ra, három évre rá elsőre Frankfurtban remiztek (2–2, hosszabbítás után), aztán Brémában a Werder jócskán lenyomta az Eintrachtot (6–3). Ezen kívül volt még két 2. fordulós csörtéjük is, mindkettőt a fekete-sárgák nyerték meg, akik így a kupaösszevetésben egy kicsit jobban állnak. A bajnokságban pedig nem kicsit, hanem nagyon! Az Eintracht masszív középcsapat, a Werdert viszont 17. helyezettként közvetlenül fenyegeti a kiesés, amely egyetlenegyszer esett csak meg a csapattal, 1980-ban, de egy évet töltött csak a másodosztály poklában, azonnal visszatért.

A negyeddöntőbe jutásért megtett úton kétségkívül a Werder ejtett nagyobb ”vadat”, a február 4-i nyolcaddöntőben a Dortmundot múlta felül (3–2). Mind a táblázatot nézve, mind a piilanatnyi formát figyelembe véve a hazai együttes sokkal esélyesebbmek tűnik az elődöntőbe jutásra.

 

REAL SOCIEDAD–MIRANDÉS

„Skandiváv gólöröm” – a Real Sociedad két északi klasszisa, Alexander Isak (balról) ls Martin Ödegaard köszönti egymást (Fotó: Getty Images)

 

A Mirandes szereplése a jelen Copa del Rey-kliírás nagy szenzációja. A másodosztályú együttes első három ellenfelét egyaránt hosszabbításban múlta felül (Corutxo 2–1, UCAM Murcia 4–2, Celta ismét 2–1, aztán a galíciai kék-fehérek után újabb két LaLiga-csapatot vert ki, a Sevillát (3–1) és a Villarrealt (4–2),  az elődöntő első meccsén pedig csak 2–1-re maradt alul San Sebastianban a Real Sociedaddal szemben.
A baszkok útja még imponálóbb: mind az üt ellenfelüket 90 perc alatt múlták felül, a Becerril, Ceuta, Espanyol, Osasuna kvartettnek együtt 17 gólt lőttek, s csupén egyet kaptak. Aztán a negyeddöntőben jött a még nagyobb bravúr: 4–2-es diadal a Santiago Bernabéuban a Real Madrid ellen!

A két együttes eddig kétszer játszott egymással, mindkétszer a kupában. 2006-ban a 2. fordulóban gól nélküli 120 perc után 11-esekkel a Mirandés nyert (4–3), két hete Baszkföldön a Királyi Társaság szerzett 2–1-es előnyt. Utóbbi találkozón a válogatott Oyarzábal szerzett előnyt (9. p. – 11-esből), a félidő vége előtt Matheus Barrozo egyenlítettt, a győztes gólt pedig a korábban tinizseninek kikiáltott, jelenleg San Sebastianban a Real Madrid kölcsönjátékosaként szereplő norvég Martin Ödegaard szerezte. A baszkok két legjobbja kétségkívül a norvég középpályás és egy másik skandináv, a svéd Alexander Isak, aki a Bernabéuban duplázott, nem mellesleg a hat találkozón szerzett 7 góljával vezeti a Copa del Rey-kiírás góllövőlistáját. Ha őket féken tudja tartani a hazai védelem, megszülethet a szuperszenzáció, ellenkező esetben a Real Sociedad az 1909-es és 1987-es kupagyőzelem után harmadszor is megnyerheti a serleget a Granada–Athletic Bilbao párharc győztese ellen.  (Abban a párosításban is a baszkoknál a minimális előny, 1–0-s siker után utazhatnak a csütörtöki visszavágóra Andalúziába.

 

DFB-KUPA, negyeddöntő. Sport1 18:15 TSV Bayer 04 Leverkusen–1. FC Union Berlin (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Puhl Sándor); Sport2 21:00 SG Eintracht Frankfurt–SV Werder Bremen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba).
COPA DEL REY, elődöntő, visszavágó. Sport1 20:45 CD Mirandés–Real Sociedad San Sebastian (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakerő: Puhl Sándor)