Tim Duncan győzelemmel debütált vezetőedzőként • SportTV

Tim Duncan győzelemmel debütált vezetőedzőként

2020. 03. 04. 17:38    
Olvasási idő: 2 perc

A San Antonio Spurs legendája kényszerből ugyan, de vezetőedzőként irányította a Spurs legénységét Charlotte-ban. Nem ő lenne a „The Big Fundamental”, ha nem győzelemmel debütált volna, és ha nem lenne túl szerény.

Tim Duncan így dirigál. (Fotó: @spurs / twitter)

2016-ban vonult vissza Tim Duncan, aki talán az NBA történetének tíz (de lehet, hogy inkább öt) legjobb játékosa között van. Pályafutása mind a 19 szezonjában rájátszásba jutott a csapattal, öt bajnoki címet szerzett (1999-ben, 2003-ban, 2005-ben, 2007-ben és 2014-ben). Háromszoros döntő-, kétszeres alapszakasz- és egyszeres All-Star MVP, 15-szörös All-Star, illetve valamelyik All-NBA vagy All-Defensive csapatba is ennyiszer választották be.

A Spurs a vele töltött 19 év alatt 1072-438-as győzelmi mutatót ért el az alapszakaszban, ami 71 százalék. Duncan összesen 1158 meccset nyert az alapszakaszt és a rájátszást is számolva pályafutása során, ebből 157 győzelem volt a rájátszásban, és mindkét mutatóban csak Kareem Abdul-Jabbar előzi meg.

Gregg Popovich-csal 1001 győzelmet szereztek közösen az alapszakaszokat tekintve, ami a legtöbb, amit az NBA-ben valaha egy játékos-edző páros elért.

Szóval ezért nagy szó, hogy 2019-ben Tim Duncan is Gregg Popovich stábjának tagja lett. Március harmadikán jött el a pillanat, amikor Tim Duncannek a vezetőedzői poszton is debütálnia kellett. Az ellenfél a Charlotte Hornets volt, amelynek edzője az a James Borrego, aki korábban maga is a Spursnél dolgozott Popovich mester mellett, és Párizsban adott nekünk egy rövid interjút. Az alábbi videóban 4:13-tól van az interjú, és a Spursös évekről is beszélt:

No de térjünk vissza a tegnapra. Gregg Popovich személyes okokból nem volt ott a csapattal Charlotte-ban, és Tim Duncan volt a helyettese. Ő a tőle megszokott szerénységgel annyit mondott, hogy nem ő volt itt a nagyfiú, hiszen Mitch Johnson készítette fel a srácokat a meccsre, Becky Hammon és Will Hardy hívta a játékokat, míg az ő dolga csak az volt, hogy üvöltözzön a játékosokkal. Hát persze…

Megkérdezték azért, hogy gondol-e arra, hogy egyszer vezetőedző lehessen, de azt mondta, hogy semmiképpen, mert várja, hogy Popovich visszatérjen.

Az első félidőben már 17 ponttal is vezettek a hazaiak, de a Spurs fordítani tudott, a meccs vége izgalmasan alakult, és végül csak egy ponttal (104-103) nyertek a texasiak.

Akárhogy nézzük, ez bizony 1/1.