Két párosítás kétesélyes az El-folytatásban • SportTV

Két párosítás kétesélyes az El-folytatásban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 08. 05. 12:04    
Olvasási idő: 3 perc

147 nap után folytatódik az Európa-liga küzdelemsorozata. A nyolcaddöntőből hat visszavágó van hátra, két párosítást pedig egymeccsessé „változtatott” a koronavírus. Így szerdán és csütörtökön is – testvériesen megfelezve a találkozókat – négy-négy összecsapásra kerül sor.

Ötször gyakorolhatta a gólörömöt márciusban Linzben a Man United. Alighanem a koreográfia tévés bemutatására szerda este is lesz lehetőség az Old Traffordban (Fotó: Getty Images)

Az egyik koraesti találkozó találkozó két olyan együttes harca, amelyek a következő idényben külön kupában indulnak majd. A története első török bajnoki aranyát megszerző Ístanbul Basaksehir a török futball magas ranglistahelyezése miatt alanyi jogon BL-főtáblás lesz. A tavalyi dán bajnok FC Köbenhavn viszont nem tudta megvédeni címét, 9 ponttal a Midtjylland mögé szorult, így a következő szériában is az El-selejtező 2. köréből kísérelheti meg a ’19-20-as nagy menetelés megismétlését. Az előző körben, februárban nagy bravúrt hajtott végre, a koppenhágai döntetlen után idegenben verte meg a Celticet 3–1-re. Az akkor még csak bajnokesélyes török együttes hasonló meglepő sikert aratott, a lisszaboni 1–3 után Isztambulban sikerült tüköreredményt eléárnie, majd a 119. Percben értékesített Visca 11-essel csikarta ki a nyolcaddöntőbe jutást. Az 50-szeres válogatott bosnyák szélsőnek alighanem az utolsó percekben értékesített büntető a védjegye, a két  csapat sztambuli meccsén ugyanis a 88. percben belőtt 11-ese teremtett különbséget a két együttes közt, ezt igyekszik majd behozni a Parkenstadionban az FCK.

A másik koraesti meccsen honi legnagyobb riválisa a Dinamo Kijev stadionjában fogadja a Sahtar Doneck a német Wolfsburgot. Az ukrán bajnok – már öt fordulóval a vége előtt, június 20-án megnyerte sorrendben negyedik, összesen 13. Premjer Liga-aranyérmét – már a márciusi első találkozón Volkswagen-városban 2–1-es előnyt szerzett, a Júnior Moraes (17. p.) góljával szerzett előnyt még Woods a második félidő elején (48. p.) kiegyenlítette, de Marcos Antonio (73. P.) találatára már nem érkezett hazai válasz. Csak a két gólszerző nevét figyelve is kiderül, a Sahtar az immár másfél évtizede bevált módszerrel, számos brazil tehetség szerződtetésével operál, akik azóta is megbízhatóan szállítják a honi trófeákat, néha nemzetközi sikerekkel vegyítve (UEFA-kupa-győzelem, 2009). A Wolfsburgban győztes csapatban 8 brazil szerepelt, hat ukrán mellett, a benevezett El-keretben 27 játékosból 10 az ötszörös világbajnok országába való. Amúgy a Sahtar azon kevés csapatok közé tartozik, amelyek eurokupa-mérlege pozitív a német klubok ellen, 23 eddigi találkozóból 8 győzelme van, 8 remi és 7 vereség mellett. (A gólkülönbség ugyan erősen negatív, 27–38, de ennek legnagyobb része egy 2015-ös Bayern elleni 0–7-es müncheni nyolcaddöntős meccsből származik.) A Vfl_nek viszopnt eddig az idényik sosem kellett ukrán csapattal játszania, aztán ősszel a csoportkörben oda-vissza megverte az Olekszandriját (1–0 Lvivben, 3–1 otthon), mielőtt a nyolcaddöntőben megkapta a Sahtart, amely azért sokkal rágósabb falat, valószínűleg nem is sikerül lenyelnie…

Szorgosan gyakorolnak a Getafe játékosai Gelsenkirchenben, ahol szeretnének meglepetést szerezni a favorit Inter ellen az egymeccses El-nyolcaddöntőn (Fotó: Getty Images)

Az esti két csata egyike a szerdai egymeccses párosítás, egy olasz és egy spanyol csapat közt, azaz a vírus által annak idején leginkább támadott ország egy-egy képviselője mérkőzik meg. Ha csak a tzrad0ciót és a lehetőségeket nézzük, az Inter nagy favoritja a gelsenkircheni Veltins Arenában (az UEFA persze csak régi nevén, Arena auf Schalkeként szerepelteti…) sorra kerülő találkozónak, anelyet a Getafe CF ellen kell lejátszania. Nemcsak az eddigi európai trófeák száma mondatja ezt – 6–0 – , hanem a bajnoki teljesítmény is. A milánóiak végül befutottak a Serie A második helyére a Juve mögött, a külső-madridi csapat viszont csak a 8. helyen végzett a LaLigában, két ponttal elmaradva a még El-t érő 7. pozícióban záró újonc Granadától. Ráadásul Antonio Conte együttese még „menetben van”, hiszen az olasz bajnokság csak a múlt héten fejeződött be, míg a spanyol már két és fél hete véget ért. Ráadásul még egy plusz sikerélmény is támogatja a kék-feketéket: a bajnoki ezüstöt éppen a meglepetéscsapat, a BL-ben a hét végén már az elődöntőért harcba szálló Atalanta idegenbeli legyőzésével sikerült megszereznie.

A nap negyedik párosítása látszik a legkevésbé érdekfeszítőnek. A kupa 2016-os győztese, a Manchester United potom ötgólos előnyt szerzett márciusban a LASK ellen Linzben. Alighanem az 1955 óta tartó, azaz 65 esztendős európai kupafutball legnagyobb meglepetése lenne, ha ezt az előnyt eljátszaná Ole Gunnar Solskjaer csapata az Old Traffordban.  A ManU-nak egyébként afféle „jutalomjáték” a hátralévő  egy, kettő, három vagy négy mérkőzés az Európa-ligában, hiszen a fő célt, az őszi BL-indulást a Premier League bajnoki bronzával már sikerült elérni ebben az idényben. Az egykoron „mosolygós gyilkosnak” nevezett norvég edzőnek azért nem mindegy, hogy szerepel a csapat az El-folytatásban, neki az esetleges győzelem lenne az első trófeája szeretett klubja szakvezetőjeként.

A négy mérkőzésről a szokásos egyórás összefoglalóban számolunk be a találkozók befejezése után azonnal.

Kapcsolódó

Az El-nyolcaddöntő szerdai műsora

FC Köbenhavn (dán)–Ístanbul Basaksehir (török) – első mérkőzés: 0–1
Sahtar Doneck (ukrán)–VfL Wolfsburg (német) – e. m.: 2–1
FC Internazionale (olasz)–Getafe CF (spanyol) – egy mérkőzés
Manchester United FC (angol)–Linzer ASK (osztrák) – e. m.: 5–0

Európa-liga-nyolcaddöntő. Sport1 23:00 a négy mérkőzés összefoglalója  (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Puhl Sándor)