Kicsikkel kezdjük a Coppa Italiát • SportTV

Kicsikkel kezdjük a Coppa Italiát

2020. 09. 29. 16:48    
Olvasási idő: 2 perc

Már megkezdődtek az országos nagyforduló küzdelmei a 2020–21-es Coppa Italiában. Mi olyan csapatokkal kezdjük a közvetítéssorozatunkat a második körben, amelyek nem tartoznak az olasz futball zászlóshajói közé, de a múltjukban akadnak jól csengő nevek is...

Silvio Berlusconi – mint egykor a Milannál – mostanság is szívesen mutatkozik csapata játékosaival (Fotó: monzacalcio.com)

Elsőnek a Monza–Triestina mérkőzéssel kezdjük élőben. A monzai klubot 1912-ben alapították először, aztán 2004-ben, majd 2015-ben újra. Fennállása során még sosem játszott az élvonalban, a csúcsot a Serie B jelentette, amelybe 1951-ben jutott fel először, és megszakítás nélkül másfél évtizedet töltött ott. Még harmadosztályúként érte el első jelentősebb sikerét, 1939-ben még harmadosztályúként eljutott a Coppa Italia negyeddöntőjébe. (Hogy ez mekkora tett, arra bizonyíték, hogy legközelebb a Barinak sikerült, 1984-ben, ennél tovább meg csak az Alessandria menetelt négy éve, egészen az elődöntőig.)
A jelenleg is Serie B-s klub ezer szállal kötődik a Milanhoz. Olyan játékosok viselték egykor a mezét, mint Francesco Antonioli, Walter De Vecchi, Alessandro Costacurta vagy Daniele Massaro, s olyan edző is ült a padján, mint Nils Liedholm, akik mind az ördögöknél lettek világhírűek, Persze, más klubok korábbi vagy későbbi sztárjai is megfordultak Monzában, mint Pirluigi Casiraghi (Juve, Lazio, Chelsea), Luigi Di Biagio (Roma, Inter), Castellini, Claudio és Patrizio Sala (Torino), a
kispadon Emiliano Mondonico (Parma) vagy Gigi Radice (Torino).
A Milan-kötődés most is erős, a tulajdonos nem más, mint az exminiszterelnök Silvio Berlusconi – a három évtizeddel ezelőtti fénykorban a Milan elnök-tulajdonosa
, a klubelnök pedig a fia, Paolo. Az edző meg Cristian Brocchi, aki aktív játékosként nyolc évet töltött a lombard sztárklubban, egy híján 100 Serie A-meccsen pályára lépve. A csapat legfrissebb igazolása az új szezonban Kevin-Prince Boateng, a ghánai válogatott, akinek legutóbbi három klubja a Sassuolo, a Fiorentina és a Besiktas volt, az azt megelőző meg a Barcelona, s korábban két szakaszban (2010–13 és 2016) a Milanban is szerepelt.
A gárda 0–0-val kezdte a B-ligás idényt a SPAL ellen. A kupába most kapcsolódik be.

Ugyancsak ebben a körben kezd a Triestina is. A trieszti klub a négycsoportos harmadosztály B-csoportjában szerepel, első bajnokiját elvesztette a nevenincs Matelica ellen 1–0-ra. A kupában viszont már túl van az első fordulón, a Potenza ellen Maracchi és Di Massimo találataival idegenben 2–0-ra győzött.
Hat évvel később alapították a Monzánál, s persze szintén csődbe ment vagy kétszer, 2005-ben és 2012-ben kellett újraalapítani. Múltjában ugyan szintén nincsenek csúcstrófeák, de 1929-től kezdődő élvonalbeli szereplése során egyszer még a bajnoki ezüstöt is megszerezte, 1947-ben a Grande Torino mögött, a későbbi legendás Milan-edző, Nereo Rocco irányításával, akit egyébként Guttmann Béla váltott a kispadon, még benntartva a csapatot három évvel később az élvonalban. A trieszti együttes 1958-ig őrizte első osztályú státusát, az első kiesés utén 59-ben még azonnal visszajutott, ám a következő lett mindmáig utolsó élvonalbeli idénye: az elmúlt hat évtizedben már nem sikerült visszajutnia, sőt néhányszor az amatőr D-osztályig is visszaesett. Ami a kupaszereplést illeti, a csúcs abban is a negyvenes évek végén játszó csapaté, 1949-ben elérte a negyeddöntőt, azóta a harmadik országos nagyforduló volt a csúcs.

Az egy mérkőzésen eldőlő csata továbbjutója a 3. fordulóban a másodosztályú Pordenone és a negyedik ligás Casarano mérkőzésének győztesével csap össze.

COPPA ITALIA, 2. forduló. Sport1 20:45 SS Monza 1912–Unione Sportiva Triestina (kommentátor: Petur András)