Nálunk ez az öt Tyson-meccs a nyerő • SportTV

Nálunk ez az öt Tyson-meccs a nyerő

2020. 11. 23. 21:03    
Olvasási idő: 2 perc

A nyolcvanas-kilencvenes évek Mike Tysonját természetesen botorság lenne visszavárni szombat éjjel a Roy Jones Jr. elleni meccsre a ringbe, de azért pár gondolat erejéig érdemes elidőzni, mit is tudott valójában Iron Mike. Ne feledjük, ő volt minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka, ő volt, aki 1992 és 1995 között börtönben ült, de utána vissza tudott kapaszkodni a csúcsra. Na de melyik volt pályafutása öt legjobb (tehát nem legemlékezetesebb, mert akkor az Evander Holyfield elleni második meccsét nehéz lenne felülmúlni, sajnos elsősorban nem a boksza, hanem a fülharapásai miatt…) mérkőzése? Megpróbáljuk megmutatni!

1. Michael Spinks, 1988, K. O. az 1. menetben
Veretlen, 31-0-s mérlegű bunyóst nem szokás 91 másodperc alatt kivégezni. Főleg olyat nem, aki a The Ring bajnoka volt és az IBF, a WBA és a WBC vb-övéért kiírt mérkőzés időpontjában ő volt a lineáris világbajnok is. Tyson azonban megtette ezt Spinksszel, akinek, mint utóbb kiderült, ez lett a búcsúmeccse. Azóta már mindketten a Hall of Fame tagjai.

2. Trevor Berbick, 1986, T. K. O. a 2. menetben
Tyson mindössze 20 évesen ezen a mérkőzésen lett minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka. 27-0-s mérleggel érkezett a találkozóra, úgy, hogy addig mindössze kétszer volt szüksége pontozókra. A jamaicai Berbick először próbálta megvédeni a WBC nehézsúlyú koronáját, de két leütés (a másodikat követően kétszer is hiába próbált felkelni) után szertefoszlottak az álmai.

3. Tony Tucker, 1987, pontozásos győzelem 12 menetben
Címegyesítő meccs volt (Tyson hozta a WBA és a WBC, Tucker az IBF övét), és sokak szerint Tysonnak ez volt a legkeményebb mérkőzése. Tucker tehetséges is volt, korán nyomást tudott gyakorolni riválisára, de a végén a pontozók egyhangúan, rendre legalább négy ponttal Iron Mike-ot látták jobbnak.

4. Larry Holmes, 1988, T. K. O. a 4. menetben
Holmes kétéves nyugdíjat követően vállalta be a Tyson elleni találkozót, de még 38 évesen is remek fizikai állapotban volt. Csakhogy még így sem volt ellenfele a világbajnoknak. Az egykori Ali-verő Holmesnak már nyoma sem volt, ez szinte élve boncolás volt.

5. Marvis Frazier, 1986, T. K. O. az 1. menetben
Ez volt Tyson pályafutásának leggyorsabb győzelme, a 30 másodperces sikerrel hét másodperccel még a Robert Colay elleni diadalát is felülmúlta. Pedig Frazier nem névtelen nullaként érkezett, 16-1-es mérlege volt akkor, az egyetlen vereségét 1983-ban szenvedte el Larry Holmestól. Aztán 15 másodperc után már a padlón volt, újabb 15 szekundum elteltével pedig le is zárult a csata.

A Sport1-en november 28-ról 29-re virradóra, 1 órától élőben közvetítjük a Mike Tyson-Roy Jones Junior mérkőzéssel fémjelzett gálát.