A gyorsaság és a reflexek idővel elkopnak, de az ütőerő nem szűnik meg

2020. 11. 28. 18:24    
Olvasási idő: 3 perc

Húsz éve vélhetően nehézsúlyú vb-címmecs lett volna kettejük bunyója. Sokat kellett rá várni, de azért a bokszrajongók számára igazi csodás nosztalgiaélmény lesz a Mike Tyson – Roy Jones Jr. összecsapás. De ki az esélyesebb? Megkérdeztük a magyar ökölvívás három korábbi világbajnokát és legsikeresebb profi promóterét.

Azért 50 felett sincsenek rossz formában a legendák. (Fotó: twitter / @arielhalwani)

Mike Tyson (50-6, 44 K. O.-T. K. O., 2 no contest) a mai napig rekorder abban, hogy ő volt minden idők legfiatalabb nehézsúlyú profi világbajnoka. 20 évesen, 4 hónaposan és 22 naposan győzte le Trevor Berbicket, ezzel szerezte meg a WBC övét 1986-ban. Majd a nyolcvanas évek végén a nehézsúly vitathatatlan királyaként az összes övet begyűjtötte és birtokolta 1990-ig. A börtönévei után ismét megfelelő formába tudott kerülni ahhoz, hogy 1996-ban újra világbajnok lehessen. 2005-ben vonult vissza.

Roy Jones Jr. (66-9, 47 K. O.-T. K. O.) minden idők egyik legnagyobb öklözője, de nehézsúlyú karrierje röpke volt, pusztán egy bunyója volt John Ruiz ellen 2003-ban, de azon győzött, és a WBA világbajnoka lett. Azonban már ez is elég volt ahhoz, hogy örökbe beírja magát a történelemkönyvekbe: innentől elmondhatta magáról, hogy a középsúly, a nagyközépsúly, a félnehézsúly és a nehézsúly trónján is ült a négy nagy szervezet (IBF, WBA, WBC, WBO) legalább egyikénél.

Ha 2003-ban ‘Junior’ nem tér vissza azonnal a félnehézsúlyba, akkoriban lett volna reális esélye annak, hogy ők ketten még aktív bunyósként is találkozzanak. De nem találkoztak, így a 2020-as nagy nosztalgiabunyón látjuk őket egymás ellen. De a fentebb leírtakból világosan kiolvasható, hogy a sportág két élő legendája lép ma éjjel szorítóba a Staples Centerben.

Megkérdeztük a magyar ökölvívósport három korábbi profi világbajnokát, Balzsay Károlyt, Erdei Zsoltot és Kovács Istvánt, illetve az egykori promótert, Rácz Félixet, mit vár a ma esti mérkőzéstől. Egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a nemzetközi sajtóban a meccs szabályairól, és hogy lehet-e kiütés. Ezért mi arra kértük megszólalóinkat, hogy vegyük úgy, mintha egy igazi, csak 8×2 perces menetekkel operáló meccs lenne.

Balzsay Károly, aki a nagyközépsúly világbajnoka volt: „Nehéz megtippelni a bunyó végkimenetelét. Bevallom, én sokkal jobban szeretem Roy Jones Jr. virtuóz, villámgyors ökölvívását, ezért, ha szabad ilyet mondani, én azt szeretném, hogy inkább ő nyerjen. Azt nem gondolom feltétlenül, hogy ők most tényleg olyan véresen komolyan csapnak össze, de az biztos, hogy ez a gála jó hírverése az ökölvívásnak.”

Erdei Zsolt, egykori félnehézsúlyú és cirkálósúlyú világbajnok, akinek egykor felmerült a neve, mint Roy Jones Jr. lehetséges ellenfele: „Úgy vélem, Tyson nyerhet kiütéssel. Amikor Roy Jones Jr. a csúcson volt, akkor senki nem tudta volna megverni, de a pályafutása végéhez közeledve sok vereségbe és több KO-ba is beleszaladt. Azt se felejtsük, hogy ő a félnehézsúlyban volt a világ ura, míg Tyson nehézsúlyú, erőben nem tudja vele felvenni a versenyt. Bár Jones három évvel fiatalabb, Tyson rá fog menni a nagy ütésre, és érzésem szerint egyszer el fogja találni.”

Kovács István, korábbi pehelysúlyú világbajnok: „Az én utolsó információim alapján ez nem is meccs lesz, és egy sparingnak nincs győztese vagy vesztese. Ha azonban mégis élesben csapna össze a két ökölvívó, azt én nagyon sajnálnám, mert egyik nagy legendát sem szívesen látnám olyan megalázó helyzetben, hogy ötvenen túl akarja megmutatni azt, ami igazából a húszévesek privilégiuma. Az idő előrehaladtával mindig az ütőnek van előnye, a gyorsaság és a reflexek idővel elkopnak, de az ütőerő nem szűnik meg, ‘aki egyszer ütő, az élete végéig ütő marad’, ebben pedig Mike Tyson minden idők egyik legjobbja.”

Rácz Félix, korábbi promóter: “Azt várom, hogy ezen a meccsen látványban nem egy 54 és egy 51 éves ökölvívót látunk, hanem valami teljesen mást. Ha tippelnem kell a végső győztesre, akkor Tysonra tippelnék. Ő mégiscsak egy naturális nehézsúlyú ökölvívó volt, míg Roy Jones Jr. csak egyszer ruccant fel abba a súlycsoportba, amikor az akkori leggyengébb nehézsúlyú bajnokot, John Ruizt győzte le.”   

A tippversenyt 3-1-re Mike Tyson nyerte tehát.

Kovács István és Rácz Félix a Sport1 élő közvetítésében bővebben elmondja majd véleményét a gáláról és a legendák találkozásáról, ők lesznek ugyanis ott a stúdióban a műsorvezető Haraszti Ádámmal. A kommentátorállásban Engyel István és Erdélyi Kálmán várja a nézőket. Hajnali kettőkor kezdődik majd az élő közvetítés, Iron és Junior előtt pedig például a korábbi NBA-játékost, háromszoros zsákolóbajnokot, Nate Robinsont is láthatjuk öklözni. Aki lemaradna a gála hajnalai élő közvetítéséről, annak vasárnap többször is lehetőége lesz bepótolni a lemaradást.

Mike Tyson – Roy Jones Jr.: november 29., vasárnap 2:00, Sport1 (élőben); ismétlés 10:30 és 17:45, Sport2, illetve 21:45, Sport1

Cookie beállítások