Mike Tyson: „Gyönyörű vagyok, bébi, nézd ezt a testet, bébi!” • SportTV

Mike Tyson: „Gyönyörű vagyok, bébi, nézd ezt a testet, bébi!”

2020. 11. 25. 17:02    
Olvasási idő: 4 perc

Iron Mike egy legenda, de nem csak a ringben, hanem azon kívül is. Ebben a cikkben nem a bokszolóról, hanem az ikonról lesz szó, akinek annak sötét foltok az életében, de köze van 2Pachez, Eminemhez, a Nintendóhoz, Eddie Murphyhez, a Másnaposokhoz és még sorolhatnánk. Ott van a világ legismertebb emberei között, de ez csak természetes annak, akit „A föld legkeményebb csávójának” hívnak, és aki magát gyönyörűnek tartja.

The Baddest Man on the Planet (Fotó: twitter / @MikeTyson)

Mike Tyson a ringben alapozta meg hírnevét azzal, hogy minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka lett 1986-ban, majd azzal folytatta, hogy a súlycsoport vitathatatlan bajnoka volt 1987-től 1990-ig. 20 éves korától már királynak, félistennek érezte magát, és legyünk őszinték, valahol az is volt, tényleg lélegzetelállító dolgokat művelt sportolóként. 1992-ben börtönbe került nemi erőszak miatt, és 1995-ben szabadult ki, később leharapta Evander Holyfield fülét, rengeteg botrányos ügye volt, valahogy mégis rehabilitálni tudta magát valamelyest.

Holyfield füle a mai napig táptalaja sok-sok poénnak, és szimbóluma lett Tyson őrült világának.

Érdemes megnézni a Holyfield-Tyson párharcokról készült Chasing Tyson című dokumentumfilmet, amit november 27-én este kilenctől ad a Sport1. Tyson egyébként az Oprah Winfrey Showban kért elnézést 2009-ban Holyfieldtől.

Az, hogy Oprahnál is vendégeskedik, bizonyítja, hogy Tyson egyike azoknak a hírességeknek, akik bármikor feltűnhetnek a televíziók legnézettebb műsoraiban. Az Egyesült Államokban rendkívül népszerű Late Showkban is imádják. Épp a napokban volt Jimmy Kimmelnél, ahol félmeztelenre vetkőzött, közben pedig azt mondogatta, hogy „Gyönyörű vagyok, bébi. Nézd ezt a testet, bébi!”:

Ok, 54 évesen ilyen bicepszekért azért sokan ölni tudnának. Ehhez a médiajelenléthez viszont nem elég az izomzat, tényleg az kell, hogy Tyson ismert, és népszerű legyen, és hogy érdekelje, szórakoztassa a tévénézőket. Persze az ismertségét a boksz alapozta meg, de oly sok minden más kapcsán szóba kerül a neve, hogy felsorolni is nehéz. Jimmy Kimmel is utal a tigrises történetre. Ugye a Másnaposokban sem véletlenül törnek be épp hozzá a srácok, mikor ellopják a tigrist.

Egyébként ez a tigris-dolog nem vicc. Tysonnak tényleg volt három tigrise egykor, de ma már belátja, nem volt okos dolog az otthonában tartani őket. Egy betolakodót egyszer meg is támadott az egyik, amiért Tyson 250 ezer dollárt fizetett a nőnek. A filmben a srácok megúszták ép bőrrel ez a dolgot. Ma már egy cuki pudli van az ökölvívó rezidenciáján, akit Marsnak hívnak, és az Animal Planetnek forgatott sorozatot a galambokról, mert a galambokat is imádja.

A Másnaposok második részében – amelyben Stu olyan tetoválást csináltat, mint az övé – még énekel is egy csodásat.

A nyolcvanas évek végén egy évig a híres színésznő, Robin Givens volt a felesége, akit a legtöbben Eddie Murphy Bumeráng című filmjében láthattak. Givens egy szexszimbólum volt a nyolcvanas-kilencvenes években, konkrétan ebben a filmben Eddie Murphy Givensbe lesz halálosan szerelmes, pedig Halle Berry (!!!) is ott van mellette. Utólag Berry karrierje egyértelműen szebb ívet írt le, mint Givensé, és (SPOILER) a Bumeráng végén is ő szerzi meg a nőfaló Marcus Grahamet, de elmondható, hogy Tyson felesége egy igazi bombázó volt. Amúgy éppen azért nem voltak benne biztosak az alkotók az elején, hogy Givenst kellene kiválasztani a szerepre, mert nyílt titok volt, hogy a házasságuk botrányos volt, és Tyson miatt előítéletesek voltak vele szemben. Mégis Givens lett Jacqueline Broyer.

Az ökölvívó erőszakos volt a feleségével, többször meg is ütötte, nem véletlen tartott csak egy évig a frigy. Iron Mikenak több botrányos nőügye volt ezen kívül is, de a legborzasztóbb miatt börtönbe is került. Bár ártatlannak vallotta magát, nemi erőszak miatt elítélték. 1991-ben a 18 éves Desiree Washingtont erőszakolta meg Indianapolisban. Természetesen a tárgyalás, majd az ítélet akkoriban hatalmas szenzációnak számított, és törvényszerű volt, hogy utána Tyson még hírhedtebb lett. Kevesebb, mint három évet töltött börtönben, ahol áttért az iszlámra, és felvette a Malik Abdul Aziz nevet. Szabadulása után is szexuális bűnözőként tartották számon.

Magyarországnak van egy Kicsi Tysonja. Váradi József nyilván a „Nagy Tysonról” kapta a nevét, azonban nem csak a magyar rapperek rajongtak a bajnokért, hanem az amerikaiak is. Eminem például az egyik legnagyobb rajongója, aki gyerekkora óta csodálja Tysont, istenként tekint rá. 2Pac, vagyis Tupac Shakur a kilencvenes évek emblematikus alakja volt a hip-hop szcénában, és nagyon jó barátságot ápolt Tysonnal. Állítólag a börtönben is meglátogatta jó párszor. Sajnos ez a barátság közvetve 2Pac halálához vezetett, hiszen a rapper 1996. szeptember 7-én ott volt Tyson Bruce Seldon elleni meccsén Las Vegasban. Ezt követően került összetűzésbe egy bandával, és aznap éjjel ölték meg Las Vegas utcáin. Tyson több dalban is feltűnik, vagy csak említésképpen, vagy szereplőként. Madonna talán a legismertebb előadó, akit megihletet Mike Tyson:

Eminem pedig idén forgatott egy klipet, amiben Tyson is feltűnik:

Tysonról először 1987-ben készült videójáték. A Nintendo cég amerikai főnöke imádta Tyson bunyós stílusát, ezért elkészítették a Mike Tyson’s Punch Out elnevezésű játékot, amit 2014-ben Jimmy Fallonnál a főszereplő is kipróbált.

Ő volt a szupersztár benne. A főhős számára az volt a cél, hogy egyszer majd a nagy Iron Mike ellen bunyózhasson. Ahol nem volt meg a joga arra a készítőknek, hogy Tyson nevét használják, ott a róla formázott karaktert Mr. Dreamnek (Mr. Álom) hívták. Ebből a játékból több millió elkelt szerte a világon, és később is rendszeres szereplője volt a különböző bunyós játékoknak.

1998-ban a Wrestlemania XIV-en a pankrációba is belekóstolt, természetesen kiütéssel nyert Shawn Michaels ellen:

Sőt, a K1-be is majdnem behúzták, azonban a Bob Sapp elleni várva várt meccs elmaradt. A legviccesebb viszont az argentin szerepvállalása volt, amikor valahogy úgy került be a Dancing with the Starsba, ahogyan Gabriela Spanic a magyar verzióba. Tyson harmadik feleségével, Lakiha Spicerrel együtt csillogtatta meg tánctudását.

Kevés sportoló lenne képes arra, hogy egyedül álljon színpadra, és egyedül szórakoztassa a nagyérdeműt egy one-man shown, pedig Tyson ezt is megtette. Előbb Las Vegasban, majd a Broadwayn, végül egy 36 állomásos turnén mesélt az életéről, Spike Lee-vel hozta össze a projektet, felvétel is készült róla, amit az HBO adott le később.

Több más könyv mellett írt egy bestseller önéletrajzi könyvet is, amit magyarul is kidatak a közelmúltban.

A felsorolás abszolút nem teljes, Mike Tyson egy popkulturális ikon, aki tud és szeret is szerepelni, és nagyon biztosak vagyunk abban, hogy magyar idő szerint vasárnap hajnalban 54 évesen is egy olyan showt hoz majd össze Roy Jones Jr-ral, amin nagyon jól szórakozunk majd. Aki kíváncsi arra, milyen volt Tyson a ringben, mikor csúcsformában volt, kapcsoljon pénteken 15 óra és 21 óra között láthatja az egykori bajnok legjobb meccseinek esszenciáját. Ha pedig egy igazán szuper dokumentumfilmre vágysz, a Chasing Tysont neked találták ki, amely a Holyfield-Tyson rivalizálásról szól majd. A gálát vasárnap hajnalban közvetítjük, és aznap többször is meg lehet majd nézni a Sport1-en és a Sport2-n.

A MENETREND:

Tyson-klasszikusok, 1. rész (Michael Johnson, Mike Jameson, Jesse Ferguson, Steve Zouski): november 27., péntek 15:00, Sport2

Tyson-klasszikusok, 2. rész (James “Quick” Tillis, Trevor Berbick, Michael Spinks): november 27., péntek 17:00, Sport2

Tyson-klasszikusok, 3. rész (Larry Holmes, Frank Bruno, James “Buster” Douglas): november 27., péntek 19:00, Sport2

Chasing Tyson (A Mike Tyson – Evander Holyfield összcsapások története): november 27., péntek 21:00, Sport2

Mike Tyson – Roy Jones Jr.: november 29., vasárnap 2:00, Sport1 (élőben); ismétlés 10:45 és 17:45, Sport2, illetve 21:45, Sport1