Először bokszol otthon az orosz K. O.-király • SportTV

Először bokszol otthon az orosz K. O.-király

2021. 03. 20. 17:05    
Olvasási idő: 2 perc

Szombat este Artur Beterbijev először próbálja megvédeni egyszerre az IBF és a WBC félnehézsúlyú világbajnoki övét. Az Adam Deines elleni mérkőzés abból a szempontból is premier lesz, hogy Beterbiev profiként először bokszol hazájában, Oroszországban.

Emlékszem, a chicagói amatőr világbajnokságon láttam először bokszolni Artur Beterbijevet (15-0, 15 K. O.-T. K. O.), méghozzá Szellő Imre ellen. Az egyik kolléga megjegyezte az akkor már Európa-bajnok, félnehézsúlyú oroszra, hogy mennyire egy tömbből pattintott és mennyire keménynek tűnik. Nos, az volt, Szellőnek kiosztott egy 25:9-es verést, de később meglepetésre csak ezüstérmes lett, mert az üzbég Atojev a döntőben felülmúlta. Két évvel később, Milánóban már nem hibázott, végigsöpört az ágán, olimpiát viszont nem tudott nyerni. Pekingben megverették a hazaiak „aranyra ítélt” bokszolójával, Csang Hsziao-pinggel, négy évvel később pedig egy hozzá hasonló klasszis, Olekszandr Uszik előtt volt kénytelen fejet hajtani. A profiknál viszont egyelőre nem ismer könyörületet, 2013-as érkezése óta nem csupán veretlen, de ő az egyetlen világbajnok, akinek százszázalékos a K. O.-aránya. Nos, ez maradhat változatlan szombat este, amikor is a német Adam Deinesszel (19-1-1, 10) találkozik, hogy első alkalommal védje meg egyesített (IBF, WBC) félnehézsúlyú trónját.

Fotó: espn.com

Pedig a dagesztáni származása sokkal inkább predesztinálta volna birkózásra vagy MMA-ra, de ő inkább a bokszot választotta. Nem utolsósorban egy gyerekkorában olvasott bokszkönyv miatt, amiből most is idézett az ESPN-nek, midőn arról faggatták, mit érez, hogy négy halasztás (2020-ban márciusra, szeptemberre és októberre, majd 2021-ben januárra volt kiírt meccse, de különböző okok miatt mindet el kellett halasztani) után végre tétmérkőzésen is kesztyűt húzhat. „Volt abban a könyben egy passzus, amelyben azt írták, a bokszolónak a bajnoki címmérkőzés az igazi ünnep. Így aztán nagyon boldog vagyok, ha a ringben lehetek” – jelentette ki a profiként első alkalommal hazájában, közelebbről Moszkvában bokszoló Beterbijev.

A „milyen eredményre számít?” kérdést viszont ügyesen kikerülte: „Tőlem sohasem hallanak jóslatokat. Én csak egy bokszoló vagyok. Nem hasonlítok Muhammad Alira. Ő mondhatta azt, hogy a nyolcadik vagy a tizedik menetben üti ki az ellenfelét, én nem ilyen vagyok. Csak arra figyelek, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.”

Az persze egy újabb győzelem lenne, hogy aztán jöhessen egy újabb címegyesítés. Vagy a WBO leendő királyával (ott egyelőre betöltetlen a trón) vagy a WBA ugyancsak orosz és ugyancsak veretlen bajnokával, Dmitrij Bivollal. Utóbbi akár az év meccse is lehetne.

A Sport2-n 18 órától élőben közvetítjük az Artur Beterbijev-Adam Deines félnehézsúlyú vb-címmérkőzéssel fémjelzett gálát.