Újra Coppa Italia – egy korábbi döntőssel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 24. 10:41    
Olvasási idő: 2 perc

A tavalyi premier után ismét közvetítjük az olasz kupasorozatot. A fonalat most is a negyedik fordulótól vesszük fel, s követjük végig a május 19-ére tervezett döntőig. Az első játéknapon is mutatunk egy nagy múltú csapatot, a ferrarai SPAL-t.

Lucas Castrótól kell tartania leginkább a Monza védőinek. Az argentin csatár korábban a Chievo és a Cagiari sz0beiben 120 mérkpzésn 28 gólt szerzett, ebben az idlnyben ő a SPAL házi gólkirálya 4 találkozón elért 3 találatával (Fotó: Getty Images)

A Monza védőinek Luca Castrótól kell leginkább tartaniuk. Az argentin csatár az élvonalban a Chievo és a Cagliari színeiben 192 mérkőzésen 21 gólt ért el, most a Serie B-ben ő a SPAL házi gólkirálya, 4 találkozón elért 3 találatával (Fotó: Getty Images)

Az első országos nagyfordulóban, szeptemberben csatlakoztak a mezőnyhöz a Serie C és D csapatai. A második körben a 18 továbbjutó együttes mellé a maradék két C-ligás csapat és a Serie B 20 együttese jött hozzá, innen összesen 20 gárda került tovább. A harmadik fordulóban a 32 klub közt már ott volt a Serie A 12 együttese is, összesen 16 párban folyt a küzdelem. Az onnan továbbjutók játszanak most, s a továbbkerülők januártól a legutóbbi bajnokság első 8 csapatával küzdenek meg, előre kisorsolt táblázat szerint. A sorozat végig egy mérkőzéses párviadalokból áll, az elődöntő kivételével, amelyben oda-vissza mérkőzik meg a legjobb négy együttes.

A nyitó mérkőzésünket a nagy múltú, 1907-ben alap0tott SPAL játssza a Monzával. A hazai együttes neve tulajdonképpen betűszó, a Socita Polisportiva Ars et Labor rövidítéséből adódik. A ferrarai gárda számos bajnoki címet nyert, csak az élvonalét nem. Volt a másodosztály legjobbja kétszer is, . nyert Serie C bajnoki címet háromszor, de volt első a Lega Proban (ez is volt a harmadosztály neve egy ideig) meg a Seri C1-ben és C2-ben, azaz a negyedosztályban is. Az országos kupa, azaz a Coppa Italia fináléjába is eljutott egyszer, még 1960­–61-ben, amikor az elődöntőben 4:1-re (!) megverte a Juventust, de a döntőben 2:1-re kikapott a Napolitól.
Ellenfele, a Monza – csak két évvel fiatalabb, 1909-ben alapították jogelődjét – alacsonyabb szintű eredményekkel büszkélkedhet, csupán a  Serie C-t nyerte meg (igaz, azt négyszer is), kupából meg az amatőrkupát (Coppa Italia Serie C, azt is négyszer, ám az a SPAL-nak is megvolt). Jelenleg az exminiszterelnök, Silvio Berlusconi tulajdona, aki fiát, Paolót tette meg a klub elnökévé.
A fentebb ismertetett szisztéma alapján mindkét együttes már túl van két fordulón ebben a kiírásban. A SPAL a második körben hazai pályán a normál játékidőben nem bírt a jelenleg csak harmadosztályú Barival (0–0), csupán 11-es párbajban sikerült felülkerekednie 4-2-re. A harmadik fordulóban lényegében ugyanez történt, csak más helyszínnel és számadatokkal. Ezúttal idegenben a most éppen Serie A-s Crotone volt az ellenfél, szintén 0–0 a 90 perc eredménye, ám a hosszabbításban a hazaiak 107. percben elért 11-es gólját Seck a 113. percben kiegyenlítette, s a 11-eseket újra a ferraraiak rúgták jobban (4-3). Érdekesség, hogy a döntő 11-es párban a hosszabbításban a büntetőt belövő Cigarini hibázott a Crotonéból, Ranieri meg továbblőtte a SPAL-t.
A „Berlusconi-brigád” elsőre otthon könnyen megverte a harmadosztályú Triestinát (gólok:  Barilla, Offredi – öngól és Machin – 11-esből), a következő kanyarban viszont  éppen Triesztben nem bírt az ugyancsak Serie B-s Salernitanával (0–0), s ott is a 11-esek döntöttek, a Monza javára (4-1).
A bajnokságban az éppen legutóbb az élvonalból kieső SPAL áll jobban, a 3. helyet foglalja el a Serie B táblázatán 15 ponttal, azaz ha így maradna a végén, részt vehetne a visszajutásért játszandó rájátszásban. A Monza viszont csak a 9., 10 megszerzett ponttal. A két csapat az első fordulóban, szeptember 25-én játszott egymással, gól nélküli döntetlent. Eddig összesen 9 tétmérkőzésük volt, hat döntetlen mellett a Monza kétszer nyert, a SPAL pedig csupán egyetlenegyszer verte meg kedd kora délutáni ellenfelét…

COPPA ITALIA, 4. forduló. Sport2  14:30 SPAL 2013 Ferrara–SS Monza 1912 (kommentátor: Gyulai  Miklós)

Cookie beállítások