A Milan és a Juve is ellenfelet kap • SportTV

A Milan és a Juve is ellenfelet kap

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 26. 11:30    
Olvasási idő: 2 perc

A nyolcaddöntőbe jutásért zajló negyedik fordulóból 5 mérkőzésen túl vagyunk, a 6.-nak is van „íróasztal-eredménye” (Az Empoli kapta meg a győzelmet a Brescia Covid miatti ki nem állása után), két mérkőzés van hátra. A leendő továbbjutókra a 13 győzelmével kuparekorder Juventus és az ötszörös Coppa Italia-birtokos Milan vár, hogy januárban megmérkőzzön velük a negyeddöntőbe jutásért.

Abrea Belotti gólaiban reménykedhetnek a torinóiak hívei. A válogatott csatár a bajnokségban a Toro góljainek felét, hatot szerzett az idényben (Fotó: Getty Images)

TORINO–VIRTUS ENTELLA

Tavaly még „magyaros” meccsként emlegettük volna a találkozót, akkor még a csapat tagja volt Adorján Krisztián, a sok országot megjáró, még mindig csak 27 éves középpályás, aki szeptembertől már nem tagja a vendég Virtus Entella keretének. A gárda egyébként újoncként megállta a helyét a legutóbbi idényben, 12. lett a Serie B-ben. Ebben a szezonban már nem megy ilyen jól: csupán a 18., azaz kieső helyen áll 5 ponttal, igaz, csak rosszabb gólkülönbséggel szorul az Ascoli mögé, amellyel egyébként vasárnap 1–1-es döntetlent játszott Ascoli Picenóban. Mivel a kupa negyedik fordulójába csak első és másodosztályú klubok jutottak – részben a nem túl „kiscsapatbarát” rendszernek tulajdoníthatóan, mely szerint az egymeccses párharcokat a magasabb osztályú, egy ligában játszó csapatok közt a jobban álló együttes otthonában rendezik –, a Virtus a versenyben lévő csapatok közül a leggyengébb.
Vendéglátója, a Torino a Coppa történetének holtversenyben a Milannal 7. legeredményesebb csapata 5 végső győzelemmel, ha szempontnak vesszük a döntők számát is, akkor a 8., mert a rossoneróknak eggyel több (14) fináléjuk van. (Ha egyébként a Torino továbbmegy, éppen a Milan vendége lesz a nyolcaddöntőben.)  Igaz, a rangsor első tíz együttese közül éppen a torók jutottak legrégebben el a fináléig, 1993-ban, azaz 27 esztendeje.
A Torino az előző körben szállt be az idei küzdelmekbe, a másodosztályú Lecce ellen a normál játékidőben 1–1-re végzett, a hosszabbításban aztán Verdi két góljával – az elsőt 11-esből szerezte – megnyerte a mérkőzést. A Virtus Entella egy fordulóval korábban rajtolt, elsőre legyőzte a Serie C-s Albinoleffét 2–1-re, majd a szintén másodosztályú Pisát 3–1-re.  A két együttes még sosem játszott egymással tétmérkőzést.
A Torino egyébként szintén a legjobb kieső helyen áll a maga osztályában, a Serie A-ban. A sorsolás úgy hozta, eddig a 4. körben csak egy nem azonos osztályban játszó csapat mérkőzött, azon a Parma legyűrte a Cosenzát 2–1-re.

SAMPDORIA–GENOA

Luka Lerager érvénytelen gólja a városi derbi idén júniusi bajnokiján. Aztán szerzett egy élrbáényeset is – azzal nyert a Genoa 2–1-re, amely a legutóbbi nem döntetlen eredmény a két genovai rivális találkozóin (Fotó: Getty Images)

A forduló „slusszpoénja” a genovai városi rangadó. A két ősi rivális 1945 óta 87 tétmérkőzésen csapott össze egymással, az örökmérleg a Samp számára kedvező: 34 győzelem 22 Genoa-sikerrel szemben, 31 döntetlen mellett. A 87-ben összesen 4 Olasz Kupa-találkozó volt. 1989-ben a 2. fordulóban a Samp 1–0-ra nyert, 1996-ban, ugyancsak a második körben oda-vissza rendszerben a Genoa bizonyult jobbnal (2–2, 2–0). Végül 2002-ben csoportkörös meccset játszottak, abban a Sampdoria 2–1-re győzött. A bajnokságban is az egykori KEK-győztes, BEK-döntős áll jobban, a 10. tíz ponttal, míg a GCFC-nek csupán 5 pontja van, ezzel a 19., azaz utolsó előtti. A legutóbbi fordulóban mindketten vasárnap játszottak és mindketten vereséget szenvedtek: a Samp otthon a Bolognától 2–1-re, a Genoa Udinénm 1–0-ra kapott ki.
Az előző kupafordulóból mindketten szűk, egygólos győzelemmel jutottak tovább. A Sampdoria La Gumina 54. percben szerzett góljával 1–0-ra verte meg a másodosztályú Salernitanát, a Genoa 2–1-re bizonyult jobbnak a Serie C-s Catanzarónál – Scarnacca duplázott, a vendégcsapat csak a 87. percben tudott szépíteni.
Legutóbbi mérkőzésükön november 1-jén 1–1-es döntetlen született, a cseh válogatott Jakub Jankto szerzett vezetést a Sampnak, a házi gólzsák Scarnacca egyenlített még a 28. percben, azután nem született több gól. Ha most is remire végeznének, jön a hosszabbítás, erre a fordulóban eddig kétszer is akadt példa, de egyik sem ment el a 11-esekig, mert a plusz harminc percben az egyik fél eldöntötte a mérkőzést.
A genovai derbi győztese a kuparekoder Juventus vendége lesz a nyolcaddöntőben.

COPPA ITALIA, 4. forduló. Sport1 14:00 Torino FC–ACD Virtus Entella (kommentátor: Fülöp László); Sport1 17:00 UC Sampdoria–Genoa CFC (kommentátor: Fülöp László)