„Villámmeccs” a német sztárcsapattal • SportTV

„Villámmeccs” a német sztárcsapattal

2020. 11. 30. 11:05    
Olvasási idő: 2 perc

Gyors, kreatív módját választotta a Rhein-Neckar Löwen és a Grundfos Tatabánya KC az elmaradások bepótlásra a kézilabda Euróőa-ligában. Gyorsan „összedobtak” egy felzárkózó meccset, amelyre hétfőn este Győrött kerül sor, s amelyet mi élőben közvetítünk a Sport1-en

Ancsin Gábor a Tatabéni egyik klasszis játékosa (Fotó: aurohandball.com)

Közvetlenül a hétvége előtt a Löwen még a Schaffhausen ellen készült volna, a „kék tigrisek” pedig a jövő két közepi dupla dániai megmérettetésre. Mégsem így történt: a német klassziscsapat –  kétszeres Bundesliga bajnok, német kupagyőztes, háromszoros szuperkupagyőztes és az El elődjének, az EHF-kupának a 2013. évi nyertese – vezetősége mégis a 850 km-es „gyorskirándulást” választotta. Az „oroszlánok” Kronau–Linz–­Győr útvonalon, busszal érkeztek Győrbe, hogy az Audi Arénáben megmérkőzzenek a „kék tigrisekkel”.

A németek mottója: pótló tétmeccs az edzés helyett.  A Kadetten Schaffkaóusen csapatánál több koronavírusteszt lett pozitív, így a svájciak a németek és a Tatabánya ellen sem tudták-tudják lejátszani soros mérkőzéseiket. Ezért hétfőn az eredetileg a 2. fordulóra kisorsolt Tatabánya–Löwen meccsre kerülhet sor.
„Ez a »koronavírus-szezon« – kommentálta az RN edzője Martin Schwalb (a maga idején klasszis játékos volt) a döntést. – Nem mindig hivatkozhatunk a nehéz helyzetre, nem lehetünk rugalmatlanok. Ezért döntöttünk rövid idő alatt, hogy mégis meccset játszunk” ­– reagált a löweniek honlapján a „miért” kérdésre.
„Már korábban megnéztük és elemeztük a Tatabánya játékát, még az eredti időpont előtt, aztán félretettük az egészet. Péntekig a Wetzlarral és a Bndesligával voltunk elfoglalva” – folytatta, s röviden kitért arra, igazábó a győzelem igazolná vissza a gyors döntést.
Persze a szakvezetőnek vannak ismeretei a tatabányaiakról. Ismeri a klasszisokat, Balogh Zsoltot, az átlövő Ancsin Gábort és Piotr Wyszomirski kapust is. Balogh hosszú évekig a Szegedben BL-játékos volt, több világ- és kontinensversenyen szerepelt, Wyszomirski négy évet töltött Tatabánya előtt a Lemgóban, Ancsin pedig egy évtizede, 2009 és 2011 között éppen a löweni csapatot erősítette. Schwalb kiemelte még Győri Mátyás játékát is, aki a januári Eb-n kiváló benyomást tett rá az egész magyar válogatottal együtt.

A D-csoportban egyébként elég kusza a helyzet. Elvileg négy játéknapon kellene túl lenni – ehhez képest egyformán két-két csapatnak volt eddig 3, 2, illetve egy mérkőzése. A Löwen százszázalékos, két mérkőzés után 4 pontja van, a Tatabánya sereghajtó, egyetlen eddigi összecsapást elvesztette otthon a szlovén Timo Trebnje ellen (26–28).

A Grundfos Tatabánya egyébként legutóbbi bajnokiját szeptember 30-án (!) játszhatta, akkor a Dabas ellen idegenben 27–21-es győzelmet aratott, azóta csak a szlovénokkal vívott El-találkozót, november 17-én.
Mind a játékerőt, mind a folyamatos versenyzést tekintve a vendégcsapat sokkal előnyösebb helyzetben van, ezért már egy szoros mérkőzés is kiváló teljesítmény lenne Vladan Matics tanítványaitól.

Sport1 18:30  Grundfos Tatabánya KC–Rhein Neckar Löwen Európa-liga csoportmérkőzés  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Pásztor István)