Mi van, ha 2 MVP-d van? • SportTV

Mi van, ha 2 MVP-d van?

2017. 11. 14. 13:44    
Olvasási idő: 5 perc

Folytatódik Dől a LÉJ!-sorozatunk, amelyben hétről hétre azt fejtegetjük,szerintünk aktuálisan ki az MVP az NBA-ben. Az élen továbbra is Harden áll, de van egy dilemma, amivel nehéz megbirkózni.

Sorozatunk első részében leszögeztük, de most megismételjük, nálunk csak olyan kerülhet az első háromba, aki a nyugati vagy a keleti konferencia első két helyén áll csapatával. A negyedik és az ötödik pozícióhoz legalább rájátszásba jutó helyen kell állnia a csapatnak, hattól-tízig csatlakozik be a további 14 csapat is. De a játékosok formájánál mindig figyelembe vesszük azt, hogyan áll a csapat, hiszen ez mégis csak egy csapatjáték.
Mielőtt azonban a listához térnénk, egy olyan témát bontanánk ki, ami bizonyos esetekben megnehezíti a döntést, a „Mi van, ha két vagy több szupersztárod van?” dilemmát. Jelenleg két csapattal kapcsolatban kell nagyon nehéz döntést hozni, a Golden State Warriorsnál és a New Orleans Pelicansnél. Előbbiben Stephen Curry és Kevin Durant, utóbbiban DeMarcus Cousins és Anthony Davis játszik olyan formában, hogy ha másik csapatban játszana, automatikusan ő lenne a vezér, és biztos helye lehetne a listán, így azonban valakit előrébb kell sorolni a másiknál. Na, és ez a nehéz döntés, de elmondjuk, miért áll előrébb egyik vagy másik szereplő. És mivel annyian remekelnek, előfordulhat, hogy akit nem választunk ki, az be sem kerül a legjobb 10-be (mint például most). Ráadásul az elmúlt hét azt bizonyította, ebből a szempontból még az Oklahoma is okozhat fejtörést.

A Curry, Durant páros
Durant tényleg elkezdett védekezni, a pontátlaga jelenleg pontosan ugyanannyi, mint Curryé, de dönteni kell, és mi Curryt soroljuk előrébb. Maga Durant érkezett a segítségünkre a napokban, aki Currynek a The Players Tribune-on megjelent cikke után méltatta csapattársát, és azt nyilatkozta, ő a vezér a csapatban, és nagyon jó vele dolgozni. Ha ő mondja, mi elhisszük.

A jelenkori ikertornyok
Mindig szenzációs fegyver, ha a csapatodban van két legalább 210 cm-es zseni. A New Orlenas Pelicansnál játszik két, képességei alapján MVP-kaliberű játékos, DeMarcus Cousins és Anthony Davis. Papíron Davis alacsonyabb, de akit Jimmy Kimmel élő adásban 6-11-nek mér, azt mi hivatalosan 210 cm fölé soroljuk. Cousins hetedik lesz, mert több pontot dob, több lepattanót szerez, center létére csaknem hat gólpasszt oszt ki és úgy hoz MVP-számokat, hogy Davisnek abszolút nem kell visszafognia magát első közösen elkezdett szezonjukban.

+1 Mi van, ha folytatódik a George-show?
Az OKC-nél volt egy csapaton belüli megbeszélés a Denver Nuggets elleni vereség után. Összehoztak ugyanis egy szupertriót (Westbrook, Anthony, George), de akkor még csak 4-7-tel álltak. Erre mi történik? Két győzelmet szereznek, ezeken a meccseken pedig Paul George csaknem 40 pontos átlagot hoz (42 és 37 pont). Egyelőre még az immár 29 éves Westbrookot tartjuk a csapat vezérének, de ha George így felszívja magát, bármi megtörténhet.

A lista (november 13-án
1. James Harden (Houston Rockets, 11-3)
A Houston Rockets vezeti a nyugati főcsoportot, épp hatmeccses győzelmi sorozatnál tart, ami elsősorban az irányító Hardennek köszönhető. Szimbolikus jelentőségű volt az elmúlt héten, hogy úgy nyertek a texasiak a Cleveland Cavaliers ellen, hogy a Szakáll egy magabiztos 35-13-11-es tripla-dupla mellett öt labdát is szerzett. 30 pont felett átlagol és vezeti a gólpasszlistát. Amíg Chris Paul nem tér vissza, hasonló produkciókra számíthatunk tőle. Eric Gordon és a komplett keret remek társa a sikerben.

2. Kyrie Irving (Boston Celtics, 12-2)
Az Atlanta Hawks ellen parádésan nyitotta a hetet Kyrie Irving, aki hét gólpassz mellett 35 pontot pakolt a közösbe, majd egy átlagos Irving-estével vezette be Lonzo Ballt az NBA rejtelmeibe. A hét másik fele kevésbé sikerült fényesre, csapattársa, Aron Baynes csúnyán lekönyökölte a Charlotte Hornets elleni meccsen, amin így két percet sem játszott. Arccsonttörés miatt egyelőre pihen, de hamarosan visszatér a pályára (Z)Irving álarcban. A csapat nem állt le, Brad Stevens nagyon jó keretet rakott össze, mert a társak egyelőre őt is tudták pótolni (Hayward, sőt Horford mellett is), így már 12 meccsesre hízott a győzelmi sorozat. Mivel a fiatalok, Brown és Tatum is imádnak vele játszani, szép dolgokat várunk még tőlük a szezonban.

3. Stephen Curry (Golden State Warriors, 10-3)
Róla bővebben írtunk az előzőekben. Annyira megy a Warriorsnak, hogy október 29. óta egy olyan csapat van, amely megúszta 20 pont alatti veréssel (a Heat). Nem játszatják túl a sztárokat, hol Curry, hol Durant, hol Klay Thompson hozza az estét, és például a tehetségekkel kitömött Timberwolves ellen Durant távollétében a Splash Brothers dobott együttesen 50 pontot. Nyertek is 24 ponttal. Currytől nem kell harminc pont meccsenként, mint két éve, 25 is elég, de kiváló vezére a csapatának, és ez a meccs kiváló bizonyítéka volt annak, hogy egyébként Durant nélkül is félelmetes erő van a Warriorsban, és ha szükséges, újra előveszik a két évvel ezelőtti stílust.

4. Kristaps Porzingis (New York Knicks, 7-5)
Nem véletlenül készítettek összeállítást a héten Porzingis első meccseiből. Ellenállhatatlan a lett, és igen, újra van kinek és miért kiabálni az MVP, MVP rigmust a Madison Square Gardenben. November 3. óta egy meccset hagyott ki az Orlando ellen, mondanunk sem kell talán, hogy kizárólag ott kapott ki a Knicks. Porzingis 30,4 pontot termel meccsenként, vezeti a csapatot, és ha azt hinnéd, ziccerben vagy, még mindig odaérhet, hogy hatalmas sapkában küldjön haza.

5. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, 6-6)
Ha van nehéz döntés jelenleg az NBA-vel kapcsolatban, az az, hogy ki a legjobb európai játékos? Nos, ki az? Mert az előbb említett Porzingis mellett Antetokounmpo is zseniális szezont fut, vezeti a pontlistát meccsenkénti 31,7-es átlaggal, és nincs igazán gyenge pontja. A Bucks négyes vesztes sorozatban volt, amikor csatlakozott hozzá Eric Bledsoe, és abban bíznak a szurkolók, hogy jól passzol majd Giannishoz. Az első jelek jók, bemutatkozása után azonnal fontos győzelmeket szerzett a csapat a Spurs és a Lakers ellen. A Görög Szörny azért a vesztes meccseken is varázsolt, a Cavaliers ellen 40 pontot szórt 9 lepattanó és 3 blokk mellett. Győzni nem sikerült, viszont jobb volt, mint LeBron, és egy szektornyi görög nézőnek sikerült örömet szerezni, az biztos. Így imádják idegenben is a Görög Szörnyet.

6. LeBron James (Cleveland Cavaliers, 6-7)
A Király mindig is király marad, még ha a csapata nem is az ő útmutatásai szerint szerepel. A héten azért két győzelmet begyűjtött a Bucks és a Mavericks ellen, azonban Houstonban nem bírt a Harden-varázslattal. Valljuk be, Jamest kizsigerelik, 38,3 percet tölt a pályán, és persze hozzá azokat a számokat, amiket ő tud (28,5 pont, 8,5 gólpassz, 7,5 lepattanó), de a társaknak is hozzá kellene tenniük valamit ahhoz, hogy LeBron előrébb léphessen ezen a listán, és hogy a szezon végén is maradjon benne energia. Gianni Antetokounmpo bebizonyította a múlt héten, hogy méltó ellenfele az alapszakaszban Jamesnek, nagyon szép párharcot vívtak.

7. DeMarcus Cousins (New Orleans Hornets, 7-6)
Úgy tűnik, teljes a csapategység New Orleansban, DeMarcus Cousins olyan kapucnis pulóvert posztolt a napokban, ami ezt bizonyítja. A New Orleans-i Hot Boys rapbanda Let ’Em Burn albumának borítójához hozzányúltak kicsit, ő, Davis, Rondo és Holiday szerepel a képen. Cousins pedig ezt a képet viseli a pulóverén. Ráadásul olyan számokat produkál, amelyek azt mutatják, minden rendben a csapatnál (28,7 pont, 13,8 lepattanó, 5,7 gólpassz, 1,8 blokk, 1,5 labdaszerzés). Davisszel együtt félelmetes párost alkotnak, de ezt már fentebb leírtuk.

8. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder, 6-7)
Mr. Tripla-dupla és csapata jó irányba indult el, négy vereség után nyert két találkozón is, és bár úgy néz ki, ehhez Paul George 40 pontos meccsei kellettek, a 29 éves Westbrook is ott van a háttérben. Ennyi idős korában, már komolyodik az ember. 20,2 pont, 9,8 gólpassz és 8,4 lepattanó remek statisztikai lap, és senkit ne tévesszen meg, hogy alacsonyabb az előző szezon mutatóinál, azok embertelen statisztikák voltak.

9. LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs, 8-5)
Nem lehet nem elismerni azt, amit a San Antonio Spurs elér legjobbja, Kawhi Leonard és irányítója, Tony Parker nélkül, és ez elsősorban LaMarcus Aldridge-nak köszönhető. Az előző szezonban sokat kritizált magasember a szükséghelyzetben minden egyes statisztikai mutatóban javított úgy, hogy ugyanannyit játszik. Négy győzelem és négy vereség után legutóbbi öt meccsén 4-1-es mérleget ért el a Spurs, de talán a csapat formájáról az a Bulls tudna a legjobban nyilatkozni, amely 39 pontos vereséggel távozott Texasból.

10. John Wall (Washington Wizards, 7-5)
Képességei alapján a liga egyik legjobb irányítója, aki James Hardennel és Russell Westbrookkal verseng a gólpasszkirály címért. Jelenleg harmadik, de szoros a mezőny, a washingtoni 9,7-szer szolgálja ki a társakat, 20 megszerzett pontja mellé, csapata pedig a Knickszel és a Raptorsszal áll a keleti negyedik pozícióban. Migrénes fejfájással is segítette csapattárasait.

A következő ötös ABC-sorrendben: Anthony Davis (NOP), Kevin Durant (GSW), Damian Lillard (POR), Ben SImmons (PHI), Karl-Anthony Towns (MIN)