A Cavsnál senki sincs biztonságban • SportTV

A Cavsnál senki sincs biztonságban

2018. 02. 10. 09:16    
Olvasási idő: 3 perc

Nagyot ment a Cleveland Cavaliers a trade deadline előtt, elpasszolta majdnem a fél csapatot. Kockáztattak, meglátjuk, bejön-e majd. Cikkünkben górcső alá vesszük azt a kevesebb mint négyéves ciklust, amelyben zsinórban három döntő szerepelt, és amelynek folytatásaként lépte meg ezeket az igazolásokat a csapat.

A Cleveland Cavaliers egy nap alatt elpasszolta Dwyane Wade-t a Miami Heathez, Isaiah Thomast, Channing Frye-t és egy első körös draftpicket a Los Angeles Lakershez, Jae Crowdert és Derrick Rose-t a Utah Jazzhez, valamint Iman Schumpert a Sacramento Kingshez. Cserébe érkezett George Hill Sacramentóból, Rodney Hood Utah-ból, Jordan Clarkson és Larry Nance Jr. a Lakerstől, Miamiból pedig egy 2018-as második körös draftjog. Nem értékeljük a cserét, majd szezon végén meglátjuk, bejött-e. Hogy egy klasszikus idézzünk: BALL DON’T LIE.
Viszont visszatekintünk arra a 3,5-4 évre, amit LeBron James visszatérése után eddig Ohióban töltött, és megnézzük, hogyan építette, rombolta, változtatgatta csapatát a Cavaliers eddig a pontig. Jövőbeni draftjogokkal nem vesződünk, csak azokkal a 15-ös keretekkel, amelyekkel befejezték a szezont, vagy jelenleg érvényesek. Maradjunk annyiban, 3,5 év alatt sok minden változhat egy NBA-csapatban.
2013-14-ben a Cavaliers 32-50-es mérleggel zárta az alapszakaszt, és nem jutott a rájátszásba. Az edző Mike Brown volt, a keretet pedig ők alkották az utolsó meccs időpontjában: Kyrie Irving, Luol Deng, Tristan Thompson, Dion Waiters, Jarret Jack, Anderson Varejao, CJ Miles, Matthew Dellavedova, Alonzo Gee, Tyler Zeller, Anthony Bennett, Szergej Karaszjev, Carrick Felix és Scotty Hopson.

2015, NBA-döntő (1 új edző és 11 új játékos, sötéttel emeljük ki az újonnan érkezőket)
Maradt 2015 nyaráig: Irving, Thompson, Dellavedova és Varejao
2014 nyarán a csapat kirúgta Mike Brown edzőt, és a helyére David Blattet nevezte ki. A keret első számú változása az volt, hogy LeBron James visszatért szabadügynökként, illetve Kevin Love-ot megszerezte a csapat Anthony Bennettért, és az akkor 1/1-es Andrew Wigginsért. Brendan Haywoodot a Bobcatstől gyűjtötték be Alonzo Gee-ért. Joe Harris a csapat második körös újoncaként kapott szerződést, James Jones, Mike Miller és Shawn Marion szabadügynökként választotta Clevelandet.
Jarrett Jack és Szergej Karaszjev Brooklynba, Tyler Zeller Bostonba lett cserélve, nem hosszabbított szerződést Luol Deng, Spencer Hawes és CJ Miles, Carrick Felix és Scotty Hopson is távozott.
Iman Shumpert és JR Smith megszerzése érdekében Dion Waitersről kellett lemondani (már szezon közben), Tyimofej Mozgov Denverből költözött Clevelandbe, Kendrick Perkins februárban írt alá.
A teljes keret így nézett ki, a 2015-ben döntőt játszó csapatnál: LeBron James, Tristan Thompson, Kírie Irving, Iman Shumpert, JR Smith, Kevin Love, Tyimofej Mozgov, Matthew Dellavedova, James Jones, Mike Miller, Shawn Marion, Kendrick Perkins, Joe Harris, Brendan Haywood és Anderson Varejao.

2016, bajnoki cím (1 új edző és 6 új játékos)
Maradt 2016 nyaráig: James, Irving, Smith, Love, Thompson, Shumpert, Dellavedova, Mozgov és James Jones
A legfajsúlyosabb döntés David Blatt menesztése volt szezon közben, akinek a helyére Tyronn Lue érkezett, és végül bajnoki címet szerzett a csapat.
Nyáron szabadügynökként érkezett Richard Jefferson, Mo Williams és aláírt Sasha Kaun is, egy csereügylet révén megszerezték Channing Frye-t Orlandóból, illetve szezon közben szerződést kapott Jordan McRae és Dahntay Jones.
Távozók: Mike Millert, Brendan Haywoodot, Joe Harrist és Anderson Varejaót elcserélték, Shawn Marion visszavonult, Kendrick Perkins New Orleansba szerződött.

2017, újabb döntő (5 új játékos)
Maradt 2017 nyaráig: James, Irving, Love, Thompson, Smith, Shumpert, Frye, Jefferson, Dahntay Jones, James Jones
Távozott: Matthew Dellavedovát Milwaukee-ba Sasha Kaunt Philadelphiába cserélték, Tyimofej Mozgov a Lakerst választotta, Mo Williams visszavonult, McRae-t szezon közben kitették.
Érkeztek: A Hawks újoncát Kay Feldert a Cavaliers leigazolta, az Atlanta Hawks nehéztüzérét, Kyle Korvert egy csereügyletben szerezte meg szezon közben a Cleveland, Edy Tavares, Deron Williams és Derrick Williams pedig a szezon hajrájában írt alá.

2018. február 9. (10 új játékos)
Maradt: James, Smith, Love, Korver, Thompson
Megbomlott a három évig együtt játszó keménymag, nem is kicsit. Öten maradtak a 2017-es döntős csapatból. Irving Bostonban, Jefferson Denverben, Shumpert most már Sacramentóban, Frye most már a Lakersben, Kay Felder Detroitban, Derrick Williams Kínában, Edy Tavares a Real Madridban játszik, James Jonest biztos, Deron Williamst és Dahntay Jones vélhetően nem látjuk már az NBA-ben. Ebben a szezonban eddig összesen 17 játékos játszott a Cavaliersben, közülük a 2017-es döntő óta a csapathoz szép reményekkel kerülő Isaiah Thomast, Jae Crowdert, Dwyane Wade-et és Derrick Rose-t már nem látjuk a Cavs mezében.
Jeff Green és José Calderón a nyáron szabadügynökként került a csapathoz. Cedi Osman, John Holland és London Perrantes újonc, akárcsak Ante Zizic, aki a bostoni bombaüzlettel került a csapathoz, ő maradt tehát legtovább az érkezők közül. Az új keret Jordan Clarkson, George Hill, Rodney Hood és Larry Nance Jr. érkezésével lesz teljes, amivel a negyedik döntőt célozza meg a Cavs.
Összegzésképpen elmondható, hogy 2014. áprilisa óta már csak Tristan Thompson van Clevelandben, a 2016-os bajnokok közül pedig Thompson mellett már csak mindössze James, Smith és Love.

(Sport TV)