Harden trónja megingathatatlan • SportTV

Harden trónja megingathatatlan

2018. 02. 20. 10:54    
Olvasási idő: 4 perc

Folytatódik a sport1tv.hu szubjektív MVP-sorozata, a lista élén továbbra is James Harden áll, akit a Golden State Warriors két vezére üldöz.

1. James Harden (Houston Rockets, 44-13)
Írtunk már róla bővebben, hogy a Rockets tízes győzelmi sorozatával szépen csendben ligaelső lett.
Működik a Harden, Paul tandem, és semmilyen csereügylettel sem kellett belenyúlni a keretbe, mert annyira egyben van a csapat. Harden útban van az MVP-cím felé, 31,5 pontot termel 9 gólpassz és 5,1 lepattanó mellett. Nem meglepő, hogy az All-Start megelőző utolsó héten is s Szakáll lett a hét játékosa. Csapattársa, Chris Paul szerint is ő az MVP. Két meccse volt a szezonban, amin nem dobott legalább 20 pontot, az egyik ráadásul a sérülése utáni visszatérése volt, amin kevesebbet játszott.

2. Kevin Durant (Golden State Warriors, 44-14)
A Warriors hullámvasútja lassú ereszkedésnek indult, ezért kúszott előre a Rockets a tabellán. Baj és pánik nincs, az All-Star-szünetben talán újratöltődik az együttes, egy egész hetük lesz pihenni a játékosoknak. Aki pedig azt hitte, kifújt a lufi, annak a szünet előtti utolsó alapszakaszmeccsen bizonyította, van még a tankban. 50 pontot dobott a Trail Blazers elleni meccsén (karrierje során ötödször érte el az 50 pontot).

3. Stephen Curry (Golden State Warriors, 44-14)
Nem tudjuk, Steph Curry mennyire kámpicsorodott el az All-Star-gála főmeccse után, de talán hamar túlteszi magát rajta, hogy a Team LeBron most jobb volt a Team Stephennél. Négyen voltak a Warriorsból az All-Staron, és ő csapatkapitányként maga mellé választotta Draymond Greent és Klay Thompsont is. Mindenesetre valljuk be, Curry lassított februárban, ami főleg annak fényében érdekes, hogy januárban a hónap játékosa volt nyugaton, és az év első hónapjában kétszer is a hét játékosának választották. Ő az, akinek igazán jól jött a pihenő, és talán Kerrnek igaza volt, túl korán kapcsolt ki. Azért elvoltak a fiúkkal:

4. DeMar DeRozan (Toronto Raptors, 41-16)
A keleti éllovas Toronto Raptors hetes győzelmi sorozata a harmadik legjobb a ligában pillanatnyilag a 11-es szériát magának tudó Jazz és a tíznél tartó Rockets után. A csapat két játékost delegált az All-Starra, közülük DeRozan kezdőként kapott szerepet. Jól is játszott. És ami hihetetlen, annyira megy a Raptors szekere, hogy DeRozan egyáltalán nincs túlterhelve, a szériában átlagosan 30 percnél kevesebbet játszik. A hét győzelem során egyszer volt 15 pontnál kisebb a különbség (!), és simán belefért, hogy kétszer 10, további kétszer 15 pont alatt termelt a legjobb pontszerző. Amikor viszont kellett (a sorozat első meccsén és a Heat elleni szoros csatában), odatette magát. Lehet, hogy az egyéni mutatói most romlottak picit, de mégiscsak a keleti első legjobbja, ráadásul az All-Staron ő volt a Team Stephen legjobb dobója.

5. LeBron James (Cleveland Cavaliers, 34-22)
Továbbra is ő a liga alfahímje, és azért elég szép kis cikk született abból, hogy karrierje során már 10 MVP-díjat szerzett. A folytatást még nem ismerjük, de nem tartjuk lehetetlennek, hogy bővül még a kollekció. De hogy egy kicsit túllépjünk ezen, el kell mondani, a Cavaliers elmúlt négy meccse (négy győzelem) alapján úgy tűnik, bejött az a clevelandi akciós kiárusítás, amit a trade deadline napján tartottak. Az új játszótársak segítséget nyújtanak Jamesnek, aki az elmúlt öt év legjobb pontátlagát, és karrierje eddigi legmagasabb gólpasszátlagát hozza. A csapatépítés csütörtöktől folytatódik.

6. Kyrie Irving (Boston Celtics, 40-19)
Picit újra a kisöcsi volt LeBron James mellett az All-Star-gálán, ami fura érzés lehetett azután, hogy az újjáépülő Cleveland hatalmas győzelmet aratott a Boston ellen a napokban. Ha az élcsapatok közül nyugaton a Warriorsnak, keleten a Celticsnek jöhet jól ez a pár nap szünet (keleten a Raptors előzött a napokban). Hármas vereségsorozatban van a Celtics, a sikertelenség viszont nem Irvingen múlik. Az All-Star előtti utolsó meccsén 33 pontot dobott, ami nem volt elég a sikerhez, de előtt a Wizardsot tömte ki 28 ponttal úgy, hogy 5 lepattanó és 6 gólpassz is volt a tőle kapott csomagban.

7. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder, 33-26)
Be kell valljuk, az Oklahoma City Thundernek reális esélye már csak a nyugati konferencia harmadik helyére van, amiért a Timberwolvesszal, illetve a Spursszel verseng. Volt honnan feljönni, de egy januári nyolcas győzelmi sorozat sokat segített, igaz, utána jelentős visszaesés állt be a csapat játékában. Rapszodikus a nagy hármas (Westbrook, George, Anthony), de a Warriors elleni húszpontos sikert biztosan kiteszik a falra. Westbrook 34 ponttal, 9-9 lepattanóval és gólpasszal zárt. Viszont utána kihagyott két meccset bokasérülés miatt. Annak a Memphis nem örült, hogy a liga gólpasszkirálya visszatért, és szezonbeli tizenhetedik izmos tripla-duplájával készítette fel magát az All-Star-hétvégére.

8. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, 32-25)
A Görög Szörnynek és az egész Milwaukee Bucksnak jót tett, hogy január 22-én kirúgták Jason Kiddet. Joe Prunt-val 9-3-as mérleget produkál a csapat úgy, hogy Antetokounmpo jó párszor emberfeletti teljesítményt produkál. Persze Jabari Parker visszatérése és a társak jó játéka is kell ehhez. A 27,8 pontos, 10,4 lepattanós, 4,8 gólpasszos, 1,4 labdaszerzéses és 1,3 blokkos statisztikasor megállíthatatlan Szörnyről árulkodik, és milyen igaz ez. És nem győzzük hangsúlyozni, még mindig csak 23 éves. Az ő szemszögéből sajnos, de a szezonbeli első tripla-dupláját picit beárnyékolta Nikola Jokics.
Nemrég feltettek egy összeállítást a nagy zsákolásairól, most azt linkeljük be ide, mert mutatós:

9. LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs, 35-24)
Fej-fej mellett halad egymás mellett a San Antonio Spurs és a Minnesota Timberwolves a tabellán. Pillanatnyilag százalékban a San Antonio Spurs áll előrébb. Érdekes, hogy körülbelül ugyanakkor van jó, illetve rossz formában a két alakulat. A két meccsel kevesebbet játszó Spurs áll most előrébb, pedig Aldridge csapattársai mindent megtettek azért, hogy a térdsérüléssel bajlódó magasember nélkül előre engedjék a Wolvest, de ez eddig nem sikerült nekik. Aldridge az All-Staron is minimális időt, négy percet töltött a pályán, nem is érdemes magát túlterhelnie, mert továbbra is ő a legfontosabb láncszem a csapatban ebben a szezonban.

10. Jimmy Butler (Minnesota Timberwolves, 36-25)
Jimmy Butler óriási segítség a Minnesotának, ez nem titok, a tavalyi szezonhoz képest hatalmas a pálfordulás. Nélküle aligha állna ilyen jól a csapat a tabellán. Nem csoda, hogy All-Star volt, igaz, a gálameccsen saját kérésére nem lépett pályára. Bár értetlenül állunk előtte, hogy ha ő nem szeretett volna játszani, miért nem hívták be beugrónak mondjuk Lou Williamst, aki helyben volt.
A Lakers elleni utolsó Timberwolves-meccsen egyáltalán nem tűnt fáradtnak Butler, sőt, nagyon vastagon benne volt csapata sikerében.

+ Bradley Beal (WAS), Anthony Davis (NOP), Joel Embiid (PHI), Nikola Jokic (DEN), Chris Paul (HOU)

(Sport TV)