LeBron Abdul-Jabbart is kipipálta • SportTV

LeBron Abdul-Jabbart is kipipálta

2018. 05. 22. 16:17    
Olvasási idő: 2 perc

Újabb kategóriában előzött meg egy legendát LeBron James, most Kareem Abdul-Jabbar rekordját múlta felül. A kedd hajnalban lejátszott meccstől James a rájátszások történetének legtöbb mezőnykosarát elérő kosárlabdázója. De nem elhanyagolható, hogy nyert is Cavaliers a keleti döntőben, így 2-2-re egyenlített a Boston Celtics elleni párharcban. LeBron tovább növeli majd a csúcsot ebben a szezonban.

Tizenhárom rájátszás kellett LeBron Jamesnek, hogy több mezőnykosarat szerezzen az NBA-playoffok történetében, mint a legendás Kareem Abdul-Jabbar, az eddigi csúcstartó. A Milwaukee Bucks és a Los Angeles Lakers ikonja 18 rájátszás alatt 2356 mezőnykosarat szerzett, míg LeBron James a 2018-as keleti döntő negyedik meccse után már 2368-nál áll. Legalább 2 meccse van még növelni ezt a számot, de úgy gondoljuk, több lesz még ebben.
Mert a Cavaliers visszajött a párharcba Clevelandben, és 2-2-es döntetlennel utazik vissza Bostonba. Ehhez a negyedik meccsen 111-102-re kellett legyőznie a Celticset.

Amiben már csúcstartó volt eddig is James a rájátszásokban:
– szerzett pontok
– játszott percek
– labdaszerzések

A legutóbbi meccsen James 17 mezőnykosárral és 44 ponttal járult hozzá a sikerhez. Ráadásul pimaszul jó mezőnykosár-százalékot hozott össze, 60,7 százalékos pontossággal célzott. Emellett 5 pattanó, 3 gólpassz és 2 labdaszerzés került még a statisztikai lapjára.

A Cavaliers hozta tehát azt a két meccset, ami ahhoz kellett, hogy életben maradjanak döntős reményei. Sikerült elvenni azt az önbizalmat, amit az első két bostoni meccs után érezhetett Brad Stevens csapata. Pedig a Celtics kezdőötöse nem játszott rosszul, Jaylen Brown 25, Jayson Tatum 17 pontot termelt, és a kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontos határt.
Clevelandben természetesen minden felelősség LeBron James vállán van, idén talán már annál is jobban, mint Miamiba igazolása (2010) előtt. Egyszerű a képlet, ha ő jól játszik és/vagy elképesztően sok pontot dob (mint a negyedik meccsen), vagy sokkal jobbá teszi csapattársait (mint a harmadikon), akkor nyerni tudnak az egyébként tökéletesen összerakott Celtics ellen. Ő egy olyan faktor, akivel még Brad Stevens sem tud mit kezdeni, ha HERO (HŐS) vagy most már inkább GOD (ISTEN) üzemmódban játszik.
Ami egy érdekesség még, hogy a két győztes clevelandi meccsen James mellett Kyle Korver volt a csapat legjobb pontszerzője (28 pont, 14-14), és rajtuk kívül George Hill, továbbá Tristan Thompson érte el a 10 pontot mindkét találkozón. Kevin Love most csak kilenc egységig jutott, de egy olyan hail mary gólpasszt adott LeBron Jamesnek, amilyeneket Aaron Rodgerstől szoktunk meg.

Folytatás szerda este Bostonban.

(Sport TV)

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORTDÖNTŐK

Kelet
Cleveland Cavaliers – Boston Celtics: 111-102 (2-2), folytatás szerda este, a csapatok visszatérnek Bostonba

Nyugat
Golden State Warriors – Houston Rockets: (2-1), folytatás kedden este