Mitchell, Simmons: megvan a 100/100! • SportTV

Mitchell, Simmons: megvan a 100/100!

2018. 05. 23. 11:18    
Olvasási idő: 2 perc

Donovan Mitchell és Ben Simmons minden szakértőnél az újoncok első csapatába került, ami nem meglepő. Viszont volt egyetlenegy szavazó, aki vélhetően nem nézett meccset a szezonban, mert ő Jayson Tatumot csak a második csapatba tette. Rajtuk kívül Kyle Kuzma és Lauri Markkanen került a legjobb ötbe.

100-ból 100-an gondolták úgy, hogy Donovan Mitchell és Ben Simmons a liga öt legjobb újonca között van, mindannyian az All-Rookie első csapatba szavazták őket.

A Utah Jazz dobóhátvédje, Donovan Mitchell már újoncszezonjában 20 pont feletti átlagot hozott, és vezére volt a nyugati konferencia ötödik helyén végző Jazznek. Újoncként ilyen magas pontátlagra (20,5) legutóbb Blake Griffin volt képes a 2010-11-es szezonban, ahogy arra is, hogy újoncként legalább 40 pontot dobjon egy meccsen. Ráadásul David Robinson óta (1990) nem volt olyan újonc, aki ilyen jól szereplő (legalább 45 győzelmet szerző) csapat legjobb pontszerzője tudott lenni. Pedig a drafton csak 13-ként kelt el, a Denver Nuggets választotta ki, de azonnal elcserélték a Jazzel Tyler Lydon és Trey Lyles játékjogáért (Bravó, Nuggets!). Aztán szépen lassan ő lett az újjáépülő Jazz vezére, megdöntötte a legendás Postás, Karl Malone csúcsát, az újoncként összehozott legalább 20 pontos meccsek tekintetében. Megnyerte a zsákolóversenyt, továbbá újoncrekordot állított fel azzal is, hogy 187 triplát szórt az alapszakaszban.
Ben Simmonsról mi is sokat írtunk, többen is elmondták, ő lehet a liga arca a közeljövőben. LeBron James is az utódját látja benne, és Julius Erving is méltatta már. Joel Embiiddel remek párost alkotnak, és ha együtt marad a csapat, a Sixers előtt csodás évek állnak. Simmons valójában a 2016-os draft 1/1-ese volt, de kihagyta az előző szezont, és most mutatkozott be a profik között. 208 centis magassága ellenére irányítót játszik, remekül lát a pályán, kiválóan hozza helyzetbe társait, és bármikor benne van a tripla-dupla. Már a negyedik meccsén összehozott egyet, és összesen 12-vel zárt. Oscar Robertson 26-os újonccsúcsa óta nem mutatkozott be ilyen sokoldalúan rookie, ők ketten voltak arra képesek, hogy újoncként legalább 15 pontos, és 8-as gólpasszos és lepattanós átlagot produkáljanak, valamint a szezonban legalább 1000 pontot 600 lepattanót és 600 gólpasszt szerezzenek.
Az egyetlen dolog, amit nem értünk, hogy szakértőként hogyan lehetett egyvalaki olyan vak, hogy Jayson Tatumot nem látta a legjobb ötben, hogy az All-Rookie első csapatba jelölje? 100-ból 99-en igen, egyvalaki nem. Az Év újonca szavazáson ő szerepel a legjobb háromban Mitchell és Simmons mellett. A Boston Celtics újonca fantasztikus páros alkotott Jaylen Brownnal egész szezonban, és nagyon is benne van abban, hogy a Celtics a keleti konferencia második helyén végzett. Újoncként ilyen kiváló csapatból kellett kitűnnie. A rájátszásban mutatott teljesítménye olyan extra, ami ennél a szavazásnál nem számított. Egyébként a Celtics és a Sixers 2017 nyarán üzletet kötött és elcserélték az első és a harmadik picket. Elsőnek végül a Sixers Markelle Fultzot választotta, a Celtics pedig Tatummal belenyúlt a tutiba a harmadik helyen.
Az első csapatba bekerült még Kyle Kuzma a Los Angeles Lakersből és Lauri Markkanen a Chicago Bullsból. Mindketten remek szezon produkáltak, fontos láncszemei voltak csapatuknak.

(Sport TV)

All Rookie First Team
Kyle Kuzma (LAL), Lauri Markkanen (CHI), Donovan Mitchell (UTA), Ben Simmons (PHI), Jayson Tatum (BOS)

All Rookie Second Team
Lonzo Ball (LAL), Bogdan Bogdanovic (SAC), John Collins (ATL), Josh Jackson (PHX), Dennis Smith Jr. (DAL)