Így lesz Supermanből dollárjel • SportTV

Így lesz Supermanből dollárjel

2018. 06. 25. 18:36    
Olvasási idő: 4 perc

Dwight Howard pályafutása a tökéletes példa arra, hogyan lesz valakiből, aki a liga legjobb centere volt egy ideig, szépen lassan olyan játékos, akit kizárólag azért szerződtetnek, hogy matekozzanak a fizetésével. Nem szép sztori ez, de mi az oka?

A 2000-es évtized második felében és a 2010-es évtized első felében még nem indult el teljes mértékben a liga abba az irányba, hogy a magasembereknek is triplát kell dobálniuk, és számított még az, ki a liga legerősebb centere a palánk alatt. 2007-től 2012-ig öt szezonon át a pimaszul fiatal és brutálisan erős Dwight Howard volt az első számú palánk alatti játékos, aki stabilan hozta a 20 pontos, 14 lepattanós, 3 blokkos átlagot. Az Orlando Magic is rengeteg profitált abból, hogy csiszolt gyémánt köré építhette csapatát, 2009-ben NBA-döntőig, 2010-ben pedig keleti konferenciadöntőig jutottak a floridaiak. A játékos 2011-ben Derrick Rose mögött második lett az MVP-szavazáson, és 2009 és 2011 között háromszor is ő volt az év védője az NBA-ben. Egyszóval csúcson volt. 2008-ban még zsákolóversenyt is nyert, ezzel a produkcióval vívta ki a Superman becenevet:

2012 nyarán, azután, hogy már többször el akarta cseréltetni magát a New Jersey Netshez (ami 2012 nyarától Brooklyn Nets), végül az Orlando Magic beadta a derekát, és 8 szezon után négycsapatos dealben elcserélte Howardot, de nem Brooklynba, hanem a Los Angeles Lakershez. Fél év kihagyás után tért vissza egy porckorongműtét után, hogy a Lakers erre az évre összerakott szupercsapatában szerepeljen Kobe Bryant, Pau Gasol és Steve Nash mellet. Kobe Bryant az utolsó fordulók egyikén elszakította az achillesét, így nem jött be a Los Angeles-iek nagyratörő terve, ráadásul Kobe Bryant és Dwight Howard nem jött ki egymással, a center nem érezte jól magát Kaliforniában. Bryant elég keményen megkérdőjelezte Howard motivációját és küzdenitudását. Összességében papíron annyira nem volt rossz szezonja, és bár csökkent a pontátlaga (20,6-ról 17,1-re), All-Star lett, az All-NBA harmadik csapatba is bekerült, és ismét ligaelső lett lepattanózásban.

A sok kritika és talán Kobe Bryant személye miatt 2013 nyarán nem hosszabbított a Lakersszel, inkább aláírt a Houston Rocketshez. Négyéves szerződést kötött, amelynek negyedik éve játékosopció volt. Végül három évet töltött Texasban, az első évében úgy tűnt, jó neki, hogy kiléphetett Kobe Bryant árnyékából, és James Hardenébe állt. Emelkedett a pontátlaga (18,3), ismét All-Star lett, és a szezon végén All-NBA második csapatba került. Úgy tűnt, működhet neki az új csapat, ám a következő szezonban előbb a sérülések (térd) kezdték hátráltatni, aztán arról kezdtek beszélni, Hardennel körülbelül ugyanolyan a viszonya, mint egykor Bryanttel volt. A háta sem volt tökéletes, folyamatosan csökkent a pontátlaga (a 2015-16-os szezonban már csak 13,7). Ráadásul pont azt a Mike D’Antonit nevezte ki vezetőedzőnek a Rockets, akinek az irányítása alatt a Lakersben is játszott, és nem igazán szerette, így nem is hívta le a játékosopcióját, pedig a Rockets szerette volna, ha marad, és szabadügynökként szülővárosába, Atlantába szerződött.

A Hawksszal 3 éves 70,5 millió dolláros szerződést kötött (évi 23,5 millió dollár), és jelenleg is épp ez a szerződése ketyeg. Egy szezont játszott a Sólymok színeiben, Al Horfordot pótolta, és lepattanózásban – ahogyan karrierje során mindig – továbbra is dominált, rájátszásba jutott a csapat, azonban ott az első körben elhullott, ráadásul Howard nem volt nagy segítség a Washington elleni párharcban. Voltak azért jó meccsei:

A nyáron a Hawks elcserélte a Charlotte Bobcatshez, ahol ismét magára talált pontszerzésben is. 16,6-ot szerzett meccsenként, ami a legmagasabb utolsó All-Star szezonja (2013-14) óta. Mi is írtunk róla, hogy Superman visszatért, amikor az NBA történetének nyolcadik játékosaként 30-30 pontos és lepattanós meccset hozott össze. 81 meccset játszott az alapszakaszban, azt megelőzően legutóbb a 2009-2010-es évben érte el ezt a meccsszámot.

Most nyáron a Brooklyn Nets csapott le a szerződése utolsó évében járó Howardra, a Nets – némi készpénz mellett – Timofej Mozgovot és két másodikkörös draftjogot adott érte. Elsőre tűnhetett úgy, a Nets aranyat fogott, mert a 32 éves Howard ismét jó formában játszik, nyáron lejár majd a szerződése, így ha nem is jön be, el lehet engedni, lesz hely a sapka alatt, vagy ha beválik, lehet vele hosszabbítani a jelenlegi sztárgázsinál valamivel alacsonyabb fizetésért. Árulkodó volt azonban, hogy a Hornets nem kért túl sokat a magasemberéért, aki karrierje mind a 14 szezonjában biztosan hozza a dupla-dupla átlagot, és épp javuló tendenciát mutat. Azóta lehet is hallani a pletykákat, hogy a Charlotte Hornets öltözőjében mindenki utálta a kamerák előtt mindig mosolygós magasembert. Brendan Haywood, aki most szakértőként dolgozik, konkrétan azt nyilatkozta, nem tudja, hogy a Hornets elkezdi a csapat újjáépítését az igazolással, vagy csak meg akarta szabadulni Howardtól, aki nagyon nem volt népszerű.
Eközben Howard a deallel kapcsolatban azt mondta, értetlenül áll a helyzet előtt, mert végre egészséges volt, és jó átlagai voltak. Úgy érzi áttörést hozott neki 2017-18, és tovább javulhat a jövőben. És egyébként azt gondolja, hogy ő jó csapattárs, és rossz forrásból tájékozódnak, akik arról beszélnek, hogy nem jó vele együtt játszani.
Ha a Brooklyn Nets vagy, és összesen 28 győzelmet szerzel a szezonban, sikerül megszabadulni egy olyan centertől, aki 31 meccsen kapott lehetőséget, és azokon is alig 10 percet, nincs igazi sztárjátékosod, aki tud annyi pontot szerezni, mint Howard az előző szezonban, esetleg legalább 7 lepattanót vagy másfél blokkot, majd megszerzel egy ilyen rezümével rendelkező sztárt. Nem törekszel arra, hogy megtartsd, és biztos pillére legyen a csapatnak legalább védekezésben? Illetve, ha Te Howard vagy, és úgy jártál, hogy hat év és öt csapatváltás után pont ott kötöttél ki, ahova el akartad magad cseréltetni 2012-ben, nem próbálod meg bemutatni, hogy odavaló vagy?
Nem, a hírek szerint azon dolgoznak a felek, hogy a Brooklyn Nets kivásárolja Howardot, ami azt jelenti, hogy kizárólag azért cseréltek érte, hogy pénzt szabadítsanak fel. Eljutottunk oda, hogy egy pár éve majdnem MVP center nem tud megragadni egy csapatnál sem, és zsinórban negyedik szezonját kezdi más klubnál, és már három olyan klubot fogyasztott el pályafutása során, ahol egy szezont töltött összesen. Mindezt úgy, hogy még mindig képes meghatározó játékosa lenni a csapatoknak.
Egyre kíváncsibbak vagyunk rá, vajon milyen csapattárs lehet a Superman?

(Sport TV)