Négy NL-csata, holland–német csúccsal • SportTV

Négy NL-csata, holland–német csúccsal

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 13. 08:28    
Olvasási idő: 2 perc

A szombat hétvégi nap lévén, több időpontban is rendeznek mérkőzéseket a Nemzetek Ligájában. Ki is használjuk a lehetőséget, a hétköznap szokásos két élő meccs dupláját, négyet közvetítünk a játéknapról az elmaradhatatlan esti 23 órás összefoglalót megelőzően.

SZLOVÁKIA–CSEHORSZÁG (B-liga, 1. csoport)

 Az egykor egy országot alkotó két ország csapata az 1993-as szétválás óta 10 mérkőzést játszott egymással, ezek összesítésében a csehek állnak jobban, 5-ször nyertek 3 szlovák sikerrel szemben, 2 döntetlen mellett. A tétmérkőzések (vb- és Eb-selejtezők) mérlege kisebb fölényt mutat: 3–1–2. Most az új sorozatban, az NK-ban a nagyszombati Anton Malatinsky Stadionban az az összecsapásuk tétje, melyikük ered az ukránok nyomába. Mindketten 0 pontosak ugyanis, mert kikaptak Andrij Sevcsenko együttesétől. Amelyikük győz, még nem mond le a csoportelsőségről, remi esteén az ukránok csaknem behozhatatlan, ötpontos előnybe kerülnek.

 

NORVÉGIA–SZLOVÉNIA (C-liga, 3. csoport)

A skandináv válogatott és délnyugati szomszédunk összesen 7 alkalommal találkozott egymással, valamennyiszer tétmérkőzésen (6 selejtező, 1 Eb-döntő csoportmérkőzés). Az összesítés norvég túlsúlyt mutat, az északiak öt győzelme mellett a szlovénok csupán egyszer nyertek, s egyetlen döntetlen született, éppen a 2000-es Eb-n, Arnhemben, gól nélkül. Eddig az NL-ben mindketten kikaptak Bulgáriától, ám amíg a norvégok otthon legyőzték a csoport negyedik tagját, Ciprust (2–0), addig a szlovénok idegenben kikaptak (1–2) a szigetországiaktól. A Srecko Katanecet váltó Tomaz Kavcic irányításával amúgy is meglehetős mélyrepülés jellemzi a szlávokat: a hat találkozójukból ötöt elvesztettek, csak Montenegrót sikerült két vállra fektetniük felkészülési mérkőzésen. Lars Lagerbäck csapatának idei mérlege ennek éppen a fordítottja: a gárda ötös nyerősorozatának vetett véget a szófiai szűk, 1–0-s vereség. A két tendenciát összevetve nagy meglepetés lenne, ha a nemzeti legenda Zlatko Zahovic 22 éves fiát, Lukát is a keretében tudó szlovén együttes pontot tudna rabolni az oslói Ullevaalból.

HOLLANDIA–NÉMETORSZÁG (A-liga, 1. csoport)

Amióta (futball)világ a világ, a holland–német ütközet hatalmas presztízscsata, bármely sorozat keretében is játsszák. A két együttes vívott mér vb-döntőt, Eb-elődöntőt, találkozott már nagy tornák negyed-, nyolcad- és középdöntőjében is. Eddigi 40 párharcuk összesítésében a németek az eredményesebbek: 15 győzelmük és 15 remi mellett a narancsosok csak 10 alkalommal kerekedtek felül, 77-ser talált be a Nationalelf és csak 64-szer az Oranje. Az NL-ben Joachim Löw gárdája gól nélkül végzett a világbajnok franciákkal, Ronald Koemané 2–1-re kikapott tőlük. A mostani meccs helyszíne az amszterdami Johan Cruyff ArenA, ahol eddig mindössze 2, barátságos holland–németet rendeztek: 2000-ben a narancsosok 2–1-re nyertek, 2012-ben gól nélkül végeztek egymással. Német sikerre tehát nem volt még példa – ezen változtatnának most a századik válogatottságához rohamosan közeledő (96 meccsen eddig 38 gólt jegyző) Thomas Müller és társai. A Nationalelf keretének egyetlen újonca is támadó: Mark Uth, a Schalke 27 esztendős csatára, aki az előztes tervek szerint a kispadon kezd majd, de könnyen lehet, hogy csereként beállva átesik a nagyválogatott tűzkeresztségen is.

ÍRORSZÁG–DÁNIA  (B-liga, 4. csoport)

Age Hareide két és fél év alatt már közel harminc mérkőzésen dirigálta a „dán dinamitokart” (Fotó: Getty Images)

A dublini Aviva Stadionban 16. alkalommal csap össze a zöld sziget csapata a „dán dinamitokkal”. A mérleg nyelve éppen csak egy kicsit billen a házigazdák felé: 5 győzelmük mellett a dánok 4-szer nyertek, 6-szor pedig ikszelt a két együttes, mindkét kapuba 21 gól került. Az NL-meccse viszont a dánoknak sikerült jobban: 2–0-a legyőzték a „sztrájk” után visszatérő legjobbjaikkal a walesieket, akik három nappal korábban 4–1-es csapást mértek az írekre. A vendégek norvég mesterük, Age Hareide irányítása alatt mindössze három mérkőzést veszítettek a legutóbbi 28-ból, ha ez a szám nem növekszik négyre, lépéselőnybe kerülnek a walesiekkel szemben a csoportelsőségért folytatott páros versenyben. Viszont ha Martin O’Neill kapitánysága 52. meccsén elérné 20. győzelmét a csapatával, újra mindhárom együttesnek meglenne az esélye a 2020 tavaszi folytatásra.

NEMZETEK LIGÁJA-csoportmérkőzések. Sport2 14:45 Szlovákia–Csehország (kommentátor: Fülöp László; Sport2 18:00 Norvégia–Szlovénia (kommentátor: Fülöp László; Sport1 20:30 Hollandia–Németország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Írország–Dánia (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván, kommentátor: Fülöp László és Haraszti Ádám)

Kapcsolódó

AZ NL 9. VERSENYNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Szlovákia–Csehország, B-liga, 1. csoport (Sport2 14:45)
18:00   Norvégia–Szlovénia, C-liga, 3. csoport (Sport2 17:45)
18:00   Örményország–Gibraltár, D-liga, 4. csoport
20:45   Hollandia–Németország, A-liga, 1. csoport (Sport1 20:30)
20:45   Írország–Dánia, B-liga, 4. csoport  (Sport2 20:30)
20:45   Bulgária–Ciprus, C-liga, 3. csoport
20:45   Grúzia–Andorra, D-liga, 1. csoport
20:45   Lettország–Kazahsztán, D-liga, 1. csoport
20:45   Macedónia–Liechtenstein, D-liga, 4. csoport