Győzelmi kényszer a rekordbajnokon • SportTV

Győzelmi kényszer a rekordbajnokon

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 11. 09:32    
Olvasási idő: 2 perc

Az eddig 12 Eb-ről 11-szer éremmel távozó norvégok számára csak a győzelem jelenti az elődöntős remények tovább élését. Ehhez azonban a csúcsrangadón az eddig négyből négy meccset megnyerő hollandokat kell legyűrniük...

SPANYOLORSZÁG–ROMÁNIA
Ambros Martín szíve vélhetően hevesebben ver egy kicsit kedden kora este, mert saját hazája csapata ellen kell irányítania Romániát, amelyet szívesen visszavezetne a győzelem ösvényére. A spanyol mester tavaly a vb-n a csoportkörben már legyőzte a románokkal Spanyolországot (19–17), de ettől ez még különleges találkozó lesz a számára. „Akár Spanyolország az ellenfél, akár nem, én mindig győzelemben gondolkodom. Nem kérdéses, kedden is a két pontért lépünk pályára” – nyilatkozta a mester.
Románia a csoportkörben három győzelemmel indította a tornát, ám a középdöntő első meccsén egyértelmű vereséget szenvedett Nancyban a hollandoktól (24–29). Most azzal a csapattal találkozik, amelynek már matematikailag sincs esélye az elődöntőbe jutásra. A korábbi meccsek statisztikája is mellette szól: eddig hatból hatszor legyőzte Európa-bajnokságokon mestere szülőhazáját. „Egy-két dolgot azért tudok a spanyol kézilabdázókról. Biztos vagyok benne, hogy az utolsó pillanatig harcolni fognak” – fejezte be mondandóját Martín.
Még valaki számára különleges lesz a mérkőzés. Cristina Neagu, a románok frontembere 38. Európa-bajnoki mérkőzését játssza, ezzel beállítja Aurelia Bradeanu nemzeti csúcsát.

NORVÉGIA–HOLLANDIA

Hollandia álmai tovább élnek, reális esélye van a trófea megszerzésére azután, hogy két éve elbukta a kontinensbajnoki finálét. A „narancsos” lányok négymeccses győzelmi rohanásban vannak, s ha nem veszítenek a címvédő ellen, véglegesítik helyüket a legjobb négy között. Hatalmas csata várható a két együttes között, mindketten rendelkeznek a játék klasszikus elemeinek minden összetevőjével, képesek szorosan védekezni és lendületesen támadni egyaránt. A két fél rendszeresen találkozik a nagy tornák végső fázisában. Norvégia győzte le Hollandiát  a 2015-ös vb és a 2016-os Eb döntőjében, a riói olimpia bronzmeccsén és a tavalyi világbajnoki elődöntőben is. Hat legutóbbi találkozójuk mindegyikét a skandináv együttes nyerte meg, ennek alapján ő számít esélyesebbnek. Ugyanakkor ezen a tornán kikapott már a németektől és a románoktól is. Egy újabb vereség azt jelentené, hogy 18 év után először nem jutna el egy Eb-elődöntőbe, ez a tény nagy nyomást helyez az izlandi Thorir Hergeirsson edzőre és tanítványaira.
A hollandoknál még bizonytalan Nycke Groot szereplése, a kapitány nagyon megütötte a fejét a románok elleni meccs 7. percében, utána nem is folytatta a mérkőzést. Pedig az ő szereplésére nagy szüksége lenne a mélyföldieknek, hogy megtörjék a „norvég átkot”, s egy esetleges győzelemmel megszabaduljanak a legveszélyesebb vetélytársak egyikétől a tornán.

NŐI KÉZILABDA EB, középdöntő. Sport1 17:45 Spanyolország–Románia II. csoport (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 20:45 Norvégia–Hollandia II. csoport (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea)