LeBron James: Akkor lettem én minden idők legjobbja • SportTV

LeBron James: Akkor lettem én minden idők legjobbja

2019. 01. 03. 13:30    
Olvasási idő: 3 perc

Két fontos hírünk is van LeBron James-szel kapcsolatban, és úgy gondoltuk, összevonjuk egy hírbe. 1. Lenyilatkozta egy műsorban, hogy volt egy pillanat, amikor az érezte, ő minden idők legjobbja. 2. 34. szülinapja előtt pár nappal ágyéksérülést szenvedett. Az információk picit ellentmondók ennek súlyosságát illetően. Bízzunk a legjobban, de összegyűjtöttük, mikor hagyott ki pályafutása során legalább négy meccset úgy, ahogyan most teszi.

Akkor érezte azt, amikor felemelte 2016-ban a serleget. (Fotó: Ezra Shaw/Getty Images)

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy korunk legjobb kosarasa a saját More Than An Athlete című sorozatában azt mondta, a 2016-os döntő után azt érezte:

„Ő minden idők legjobb kosárlabdázója!”

Nem volt alaptalan azért ez az érzés, mert amit abban a döntőben a Cavaliers és James produkált, az csapatszinten, és egyéni teljesítményt tekintve együtt, tényleg minden idők legnagyobb produkciója volt, amit NBA-döntőben láttunk. Ennek több összetevője van.

  • 1-3-ról tudott fordít a Cavaliers a döntőben (erre még nem volt példa korábban)
  • Ráadásul a minden idők legjobb alapszakaszát (73-9) produkáló Golden State Warriors ellen. Amely úgy jutott döntőbe, hogy szintén 1-3-ról fordított az Oklahoma City Thunderrel szemben (tehát elég jó passzban voltak lelkileg), és amely egy évvel korábban legyőzte a Cavalierst a fináléban.
  • James a hét meccsen összesen majd

42 percet töltött a pályán, 29,7 pontot, 11,3 lepattanót, 8,9 gólpasszt, 2,6 labdaszerzést és 2,3 blokkot átlagolt. Mind a hat mutatóban a sorozat legjobbja volt.

 

És bár a kegyelemdöfést Kyrie Irving triplája jelentette, Jamesé volt az utolsó kosár, ő volt a kulcs a sikerhez, és amikor sapkázta Andre Iguodalát…Atyaég.

  • Ráadásul 52 év után sikerült Clevelandnek bajnoki címet szereznie bármilyen Major Sport ligában. És ugye James a Clevelandhez közeli Akronban nőtt fel.

„Az tett engem minden idők legjobbjává. Ezt éreztem. Szupermámoros állapotba kerültem attól, hogy 52 év után sikerült bajnokságot nyerni Clevelandnek. Eksztázisban voltam, az első érzelmi hullám az volt, amikor mindenki sírni látott. Abban benne volt mind az 52 év, ami a clevelandi sportban történt előtte. Aztán megálltam, és arra gondoltam, ‘ez most engem minden idők legjobb kosárlabdázójává tett’” – nyilatkozta a műsorban James. És még elemezte az akkori helyzetet: „Mindenki arról beszélt, hogy az a Warriors minden idők legjobb csapata. És mi ellenük tudtunk fordítani, és az, ahogyan fordítottunk, na akkor azt éreztem, hogy ’Megcsináltad, most valami különlegeset tettél.’ Vélhetően ez az egy pontja volt a karrieremnek, amikor megálltam, és azt mondhattam, basszus, most tényleg valami nagyon különlegeset csináltál. Nem volt időm előtte leülni, és gondolkodni, de ez volt az a pillanat, amikor igen.”

Nyilvánvalóan lehet sokat vitázni, hogy Jordan vagy James a GOAT (Greatest Player Of All Time). Valaki vitázik, valaki meggyőzhetetlen, valaki viccet csinál belőle. A két érintett nem szokott erről így nyilvánosan beszélni, vagyis James annyit már mondott, hogy neki Jordan volt a példaképe, miatta viseli a 23-as számot, különböző korokban élnek és különböző életutat jártak be, nem lehet őket összehasonlítani.

Mi ez utóbbival értünk egyet, nem is szerettünk volna részrehajlóak lenni, csak leírtuk a tényeket James-szel és a 2016-os döntővel kapcsolatban.

Ami pedig James sérülését illeti:

December 25-én a Golden State Warriors elleni karácsonyi meccsen ágyéksérülést szenvedett.

Nem tűnt annyira komolynak a helyzet, a kommunikációban is az volt, hogy enyhe sérülést szenvedett, de volt, akik arról adtak hírt, hogy azért komolyabb ez, és most pár meccset James nélkül vív majd meg a Lakers. Eddig négyet hagyott ki (1-3 a Lakers eredménye). Az időközben 34. életévét betöltő James ott van a meccseken, hol borozgatva, hol Magic Johnson és Rob Pelinka társaságában. Ezért abban bízunk, hogy valóban hamarosan visszatér. Viszont James az az ember, akiről tudjuk, hogy rengeteg energiát és pénzt szán a testére, e megfelelő edzésre és táplálkozásra, azaz a prevencióra, állítólag 1,5 millió dollárt évente. Mindig arról volt híres, hogy semmilyen sérülés nem tudja megállítani.  Karrierje során eddig háromszor fordult elő vele, hogy zsinórban 4 meccsen ne lépjen pályára. Ezt leírni is elképesztő a 16. szezonjában, összesen 1177 alapszakasz- és 239 playoff-meccsel a háta mögött.

  • 2007-ben november 28. és december 11. között öt meccset hagyott ki. Visszatérése után játszotta pályafutása eddigi egyetlen NBA-meccsét, amelyen nem volt kezdő. A mutatóujja volt sérült.
  • 2010 áprilisában kihagyta az alapszakasz utolsó négy meccsét.
  • Legutóbb 2014 decemberében és 2015 januárjában nyolc meccset és két hetet pihent egyhuzamban térd- és hátsérülés miatt. Karrierje során ez volt a legkomolyabb kihagyása.

James továbbra is vasember, és az említett három eset után a szezon végén sorrendben, negyedik, első majd harmadik lett az MVP-szavazáson. És ha visszatérése után majd hasonlóan teljesít, mint a szezon eddigi részeiben, vélhetően előkelő helyen végez majd idén is. A Lakers számára lenne fontosabb a mielőbbi visszatérése, mert  a nagyon sűrű nyugaton minden meccs eredménye kulcsfontosságú lehet a végelszámolásnál.