Bayern-esély a felzárkózásra • SportTV

Bayern-esély a felzárkózásra

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 02. 11:40    
Olvasási idő: < 1 perc

Eljött az a pillanat, amelyre a bajorok szurkolói praktikusan augusztus óta vágynak: hogy csapatuk végre pontszánba utolérje a december elején még 9(!) ponttal előtte álló Dortmundot. Megelőzni (még) nem tudja, a BVN gólkülönbsége 6-tal jobb és a legfanatikusabb Bayern-szurkolók sem számíthatnak 7 gólos mönchengladbachi sikerre. A legtöbben az egygólossal is megelégednének.

Lars Stinfoktóberben gólt lőtt a Bayernnek. Sikerül ez márciusban is? (Fotó: Getty Images)

Ha a csata tétje nem is akkora, mint a hetvenes években – akkoriban a bajnoki címen marakodtak a gladbachiak a bajorokkal – vérbő rangadó várható a Borussia Parkban. A „csikók” jelenleg a harmadikak, egy ponttal előzik csak meg a Leipziget, azaz ha nem akarják feladni a dobogós pozíciót, oda kell tenniük magukat a rekordbajnok ellen. A Bayern pedig egyértelműen megragadná a BVB újabb botlása teremtette alkalmat a pontbeli holtverseny megteremtésére. Ősszel az Allianz Arenában már lekevertek a zöld-feketék egy hatalmas pofont a Bayernnek: Pléa és Stindl bő negyedóra alatt kétgólos előnyt szerzett, amelyet a csapat a végéig meg is tartott, majd Herrmann a 88. percben tovább fokozta a 75 ezer müncheni drukker kínjait, már-már katasztrofálissá növelve a vereség nagyságát. (Az lett a  rekordbajnok legnagyobb hazai veresége a Gladbach ellem, még Netzerék sem tudtak három góllal nyerni az Olimpiai Stadionban…)
A Bayernnek persze a nagy üldözőverseny közepette azért egy kicsit az európai kupaporondot is szem előtt kell tartania: bár még másfél hét van hátra a Pool elleni visszavágóig, Niko Kovacnak gazdálkodnia kell az erőkkel. Ulreich és Hummels újra bevethető, de valószínűleg csak a cserepadon kezdenek. Alaba ínhúzódás, Goretzka bokaproblémák miatt maradt ki a meccskeretből, a két veterán szélső közül Robben edzéshiány, Ribéry gyomorfertőzés következtében nem játszhat. James – ritka kivételként a Kovac-érában – alighanem kezdeni fog.
A Gladbachban  Hofmann visszatér a kezdőbe, Neuhaus vagy Zakaria kárára. Pléa is újra kezd, Hermannt hagyja ki  Hecking mester.

Éjfélkor felvételről láthatják az Eintracht Frankfurt–Hoffenheim összecsapást is, remélhetőleg Szalai Ádám is a pályára kerül majd valamennyi ideig a mérkőzésen.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (MÖN–BAY)

ÖSSZESEN: 101 mérkőzés, 24 Gladbach-győzelem, 29 döntetlen, 48 Bayern-győzelem/ 127–190-es gólkülönbség
MÖNCHENGLADBCHBAN: 50–20–18–12 / 81–66
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Münchenben 3–0 (az ősszel), Mönchengladbachban 2–1 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Jupp Heynckes 9, ill. Gerd Müller 14 gól

BUNDESLIGA, 24. forduló.  Sport2 18:30 BV Borussia Möncengladbach–FC Bayern München (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 0:01 SG Eintracht Frankfurt–TSG 1899 Hoffenheim (felv., kommentátor: Faragó Richard)

Kapcsolódó

PORTUGÁL KLASSZIKUS, BAJNOKI KÜLÖN TÉTTEL

Benfica-gólöröm Haris Seferovic győztes találata után október 7-én. 
(Fotó: Getty Images)

Az örök Porto-Lisszabon rivalizálás futball-kifejeződése az FC Porto és a Benfica állandó párharca. A két klub szerezte a legtöbb bajnoki címet (28, ill. 36), a legeredményesebben az elmúlt néhány évben (a Benfica hármas sorozatát a Porto törte meg), és ők harcolnak  ebben a kiírásban is az aranyért. A „sárkányok” januárban már 8 ponts előnyben voltak, amikor a „sasok” edzőt cseréltek és a Rui Vitória helyébe lépő Bruno Lagável a megindult a szekér, már csak egypontos a hátrány. Esetleges vendég sikerrel meg is történhetne tehát a csere az élen.
Az örökmérleg portói fölényt mutat, a 127 bajnokijukból 41-et nyertek meg a kékek, 35-öt a fővárosiak, 41 döntetlen mellett, az összesített gólkülönbség 166–14. Csak a portói meccseket figyelembe véve még nagyobb a hazai fölény: 37 győzelem, 17 döntetlen, 9 Benfica-siker, 106 rúgott, 57 kapott gól. Ebben az idényben már kétszer megütköztek, az októberi bajnokit a Benfica Lisszabonban 1–0-ra nyerte meg Seferovic góljával, a Ligakupa elődöntőjében semleges pályán, Bragában 3–1-es portói siker született (gólszerző: Brahimi, Marega. Fernando Andrade, ill. Rafa Silva). Az esetleges pontosztozkodással a  kékek megőriznék szűk előnyüket, ugyanakkor az esetleges pontegyenlőségnél döntő tényezőt jelentő egymás elleni eredmény előnyét a lisszaboniak élvezhetnék a bajnokság végén.
LIGA NOS, 24. forduló. FC Porto–SL Benfica (kommentátor: Faragó Richard)