Két gól előnyt őriz az Arsenal Nápolyban • SportTV

Két gól előnyt őriz az Arsenal Nápolyban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 18. 10:42    
Olvasási idő: 3 perc

Nyílt maradt a továbbjutás sorsa az Európa-liga legrangosabb negyeddöntőjében. A londoni 2–0 után az Arsenal szeretné folytatni útját a második számú európai kupában harmadik döntője (1980 és 1999 volt az eddigi kettő), a Napol pedid – behozván a hátrányt – 30 esztendővel eddigi egyetlen eurokupa-győzelme után ismét tenne egy lépést az ezúttal Bakiban rendezendő döntő felé.

Aaron Ramsey góljával szerzett előnyt az Arsenal az Emiratesben a Napoli ellen. Aztán még egyszer betaláltak az ágyúsok, s ezt a kétgólos előnyt kellene megőrizniük a Stadio San Paolóban (Fotó: Getty Images)

A Napoli a legjobb BL-kiesőként (9 pont) került át az Európa-liga mezőnyébe. Csupán az utolsó napon kapott ki a Liverpooltól 1–0-ra, ezzel előzte meg a délolasz gárdát Jürgen Klopp csapata, amely azóta már a BL-elődöntőre készülhet. Az SSC pedig 5–1-es összesítéssal a svájci Zürichet, 4–3-mal az osztrák Salzburgoz kiverve jutott az El-negyeddöntőig.
Az Arsenal eleve ezért a trófeáért indult, 5 győzelemmel, 1 döntetlennel fölényesen nyerte meg az E-csoportot a portugál Sporting, az ukrán Vorszkla Poltava és az azeri Qarabag ekőtt. A playoffban aztán mindkét mérkőzésen elveszítette az idegenbeli első mérkőzést (0–1 Boriszovban,  1-3 Rennes-ben), de mindkétszer 3–0-val fordítani tudott Londonban.
Az első mérkőzésen Ramsey a 15. percben juttatta előnyhöz az ágyúsokat, tíz percre rá Torreira Koulibalyn megpattanó lövése után duplázódott meg a különbség, s ez is maradt a végeredmény.
Az Arsenalhoz hasonlóan a Napoli is második alkalommal szerepel az El negyeddöntőjében. 2014–15-ben a Wolfsburg volt az ellenfele, és 4–1, 2–2-vel le is győzte a német csapatot.  Legutóbbi öt hazai eurokupameccsén veretlen (4 győzelem, 1 döntetlen), 10–2-es gólkülönbséggel. Az El kieséses szakaszában hazai mérlege 5 győzelem, 2-2 döntetlen és vereség. Legutóbbi 12 oda-vissza párharcából mindössze 3-at tudott megnyerni, amikor az első mérkőzésen hátrányba került, a legutóbbi négy ilyen csatáját elveszítette, az ezt megelőzőt a Real Madrid ellen a 2017-es BL-nyolcaddöntőben (1–3, 1–3). Kettőt a három megnyertből 0–2-es hátrány után hozott össze, a Juventus ellen 1989-ben az UEFA-kupa-negyeddöntőben, amikor 3–0-ra győzte le a torinóiakat a San Paolóban, s aztán meg sem állt a kupagyőzelemig.
Az Arsenal legutóbbi El-negyeddöntőjét tavaly játszotta, amikor még Arsene Wenger irányításával 4–1-re legyőzte az Emiratesben a CSZKA Moszkvát – Ramsey és Lacazette duplájával – , majd 2–2-t ért el az orosz fővárosban. Az volt a klub első negyeddöntője  2010 óta, amikor a BL-ben inverz eredménnyel (2–2 otthin, 1–4 idegenben) vérzett el a Barcelona kezétől. A csapat összesített idegenbeli mérlege az El-ben  7 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 20–10-es gólkülönbség. Korábban az UEFA szervezte kupaküzdelmekben 18-szor szerzett előnyt hazai pályán kieséses párharcban, 16-szor ezek közül tovább is jutott, többek közt az 1999–2000-es, a döntőig tartó menetelés során négyszer (a Nantes, a Deportivo, a Werder és a Lens ellen) is. A két kiesés egyaránt 2–1-es előnyről indulva történt meg. A legutóbbi hazai 2–0 utáni sikeres továbbjutást éppen olasz együttes, a Juventus ellen produkálta a 2006-os BL-negyeddöntőben (0–0 Torinóban), ami után szintén eljutott a fináléig.
A Napoli kapusa, a kolumbiai válogatott Davis Ospina éppen az Arsenaltól szerepel kölcsönben a Napolinál, az angol klubnál 2014 óta él a szerződése, erre az idényre adták oda az olaszoknak. Az első mérkőzést a kispadon ülte végig.
Carlo Ancelotti a Chelsea mestereként pozitív mérleget ért el az Arsenal ellen (3 győzelem, 1 vereség), a kékeknél edzette Petr Cecht, az ágyúsok mostani kapusát , és a Real Madrid edzője volt, amikor a királyi klub eladta Mesut Özilt a londoniaknak.
Ha netán 11-es rúgásokra kerülne sor, azokban a Napoli győzelem-vereség mutatója 1–2, az Arsenalé 2–2 – érdekesség, hogy mindkét vesztes párbaj kupadöntőben történt: 1980-ban a Valencia ellen 0–0 után 4–5-tel a KEK-et, a Galatasaray ellen 2000-ben ugyancsak gól nélküli 120 perc után 1–4-gyel az UEFA-kupát bukta el.
A Napoli legutóbbi bajnokiján 3–1-re verte meg a Chievót, és a 2. helyen áll a Serie A-ban, 14 ponttal az egy pont híján már bajnok Juventus mögött, 7-tel megelőzve az Intert, hat fordulóval a bajnokság befejezése előtt. Az Arsenal hétfőn 1–0-ra győzte le a Watfordot, jelenleg 33 mérkőzés után a BL-t érő 4. helyen áll, de csak jobb gólkülönbséggel megelőzve az egy meccsel többet játszó Chelsea-t és két ponttal a Manchester Unitedet.
A mérkőzést a román Ovidiu Hategan vezeti, aki a két klub közül csak a Napolinak bíráskodott, kétszer is. 2012-ben az El csoportkörében a nápolyiak 2–1-re nyertek Solnában az AIK ellen,  2014 februárjában pedig ugyancsak az El-ben a 16 közé jutásért a San Paolóban 3–1-re verték meg a walesi – persze az angol FA-kupadöntő veszteseként induló – Swansea Cityt, s tovább is jutottak, mert előtte gól nélkül végeztek Walesben.
A párharc győztese a spanyol „házipárbaj”, a Valancia–Villarreal párosítás továbbjutójával mérkőzik meg az elődöntőben.

Kapcsolódó

AZ EL-NEGYEDDÖNTŐ VISSZAVÁGÓI

21:00   Chelsea–Slavia Praha (első mérkőzés: 1–0)
21:00   Eintracht Frankfurt–Benfica (2–4)
21:00   Napoli–Arsenal (1–2, Sport1 20:45)
21:00   Valencia–Villarreal (3–1)

EL-NEGYEDDÖNTŐ. Sport1 20:00 felvezető műsor, 20:45 SSC Napoli–Arsenal FC negyeddöntő viszavágó mérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Nyilasi Tibor, Puhl Sándor); 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván, Nyilasi Tibor, Puhl Sándor)