66 éve nem volt ilyen meccs az NBA-ben • SportTV

66 éve nem volt ilyen meccs az NBA-ben

2019. 05. 04. 12:38    
Olvasási idő: 2 perc

A Portland Trail BLazers-t és a csapat játékosait már dicsértük szép számmal ebben a rájátszásban, és most egy újabb nagy tettet hajtottak végre, megnyerték az NBA történetének második rájátszásbeli négyszeres hosszabbításos meccsét. Az első 1953-ban volt…

Csak ennyire volt küzdelmes meccs. (Fotó: Steve Dykes/Getty Images)

Aki kicsit is figyeli az NBA-t, és ismeri a sorozat lebonyolítási rendszerét, tisztában van vele, hogy az alapszakaszban is bivalyerős bajnokság a rájátszásra egy újabb szintet lép, a tét növekedésével még keményebb, még fárasztóbb, még küzdelmesebb meccseket játszanak. Ha valamiben ki lehet dögleni, az az, ha az egyébként is embert próbáló 48 percre még rá kell húzni legalább 5 percet. No de ha húszat kell, mert négyszeres hosszabbtásba torkollik egy találkozó, akkor mi van? 68 perc öldöklés, tulajdonképpen 3 félidőt játszanak a csapatok.

Az NBA történetében másodszor voltunk tanúi annak, hogy 20 extra percet töltöttek parketten a játékosok a rájátszásban, mert négyszeres hosszabbításban dőlt csak el egy meccs. A Portland Trail Blazers és a Denver Nuggets mutatta be ezt a történelmi performanszt. Három különböző videó is feldolgozza aza eseményeket:

Ahogyan látjuk, 140-137-es Blazers-sikerrel zárult az ütközet, amilyen hosszút a rájátszásban legutóbb 1953-ban játszottak, igen, 66 éve. Akkor a Boston Celtics győzte le a Syracuse Nationals-t (a mai Washington Wizards).

Portlandi szempontból a meccs elsőszámú hőse ezúttal CJ McCollum volt, aki 60 perc alatt 41 pontot tett a közösbe, de fontos volt Damian Lillard 58 perces játékideje és 28 pontja, illetve az, hogy Enes Kanter vállsérülés után is pályán maradt és több, mint 56 percet játszott, vagy hogy Rodney Hood és Al-Farouq Aminu keze nem remegett meg döntő pillanatokban.

De ne feledkezzünk meg Nikola Jokic 65 pályán töltött percéről és a 33 pontos, 18 lepattanós, 14 gólpasszos tripla-duplájáról. Amióta bevezették a támadóidőt az NBA-ben, rájátszásban nem töltött még ennyi időt pályán egy játékos sem. Valahol a meccs tragikus hőse is lett a vélhetően teljesen kimerülő Jokic, aki az utolsó másodpercekben döntő helyzetben hagyott ki büntetőt. Mike Malone vállalta a felelősséget, és elnézést kért Jokicstól azért, hogy ennyit kellett játszania.

Mindamellett épp Jokics az, akit gyakran ér olyan kritika, hogy nem elég jó az erőnléte, és ezt azért kapja, mert nem éppen David Robinsonhoz hasonló szálkás izomzattal rendelkezik. De aki valaha is látta róla ezeket az alábbi gyerekkori képeket, pontosan tudja, hogy nagyon sok melója van abban, hogy úgy nézzen ki, mint most, és ő egyébként is az a játékos, aki nem a csarnok tetejébe verdesi be a fejét, de sokkal fifikásabb szinte mindenki másnál, aki mellette áll a pályán. Most bizonyította, hogy bár nem egy görög isten mez nélkül, 65 percet is tud játszani egy szoros meccsen.

https://twitter.com/djordjevicstef/status/519393159626104832

Most két napja van a játékosoknak kipihenni ezt az ütközetet, az állás 2-1 a Blazersnek, vasárnap (magyar idő szerint hétfő hajnalban) is Portlandben játszanak.

Keleten a Miwaukee Bucks ellopta az első meccset Bostonban a Celticstől, így visszaszerezte a pályaelőnyét, és 2-1-re vezet.

A Golden State – Houston párharc 2-0-ra áll, a harmadik meccset Hosutonban rendezik, a Sport2 élőben közvetíti 2:30-tól, majd vasárnap 12:15-től is meg lehet nézni magyar kommentárral. A hét európai szempontból legjobb időpontjában zajló meccsét 21:30-kor vasárnap a Sport2-n lehet megtekinteni. A Philadelphia 76ers fogadja a Toronto Raptorst. Az állás 2-1 a Sixersnek. Ha ilyen meccsek vannak a rájátszásban, érdemes velünk tartani.  

NBA-rájátszás, második kör:

Kelet:

Milwaukee Bucks (1) – Boston Celtics (4): 2-1

Toronto Raptors (2) – Philadelphia 76ers (3): 1-2

Nyugat:

Golden State Warriors (1) – Houston Rockets (4): 2-0

Denver Nuggets (2) – Portland Trail Blazers (3): 1-2