Ezeken múlhat a 76. Német Kupa-döntő - beharangozó és taktikai előzetes • SportTV

Ezeken múlhat a 76. Német Kupa-döntő – beharangozó és taktikai előzetes

2019. 05. 25. 11:07    
Olvasási idő: 8 perc

A nagy hármas, a középpályás Gnabry, a csatár Lewandowski és a védő Kimmich sokat tehet a Bayern 19. kupagyőzelméért (Fotó: Getty Images)

A Bayern és a Lipcse rövid múltja és jövője

„Neue Rivalen”, azaz új riválisok – ez állt a csütörtöki Kicker magazin címlapján. Ha csak a múltat nézzük, akkor azt állíthatnánk, hogy a 18-szoros kupagyőztes és 23-szoros döntős Bayern München és az első kupadöntőjére készülő RB Leipzig nincsenek egy súlycsoportban. Ez persze, a Bayernen kívüli összes jelenlegi német csapatra igaz, ám az idén tízéves, Dietrich Mateschitz milliárdos által „alapított” RB projekt, 2012 óta Ralf Rangnick irányításával, gyorsan a német futball egyik megkerülhetetlen jelenségévé vált. A 75 éves Mateschitz, aki mellesleg a világ 31. leggazdagabb embere, egyébként nem tud eljönni a berlini döntőre. Az energiaitalmágnás Mateschitz mellesleg Franz Beckenbauer jóbarátja, de Hoenessékkel is jó viszonyt ápol: Münchenben például a helyi jégkorongcsapatot szponzorálja, és a nagy kosárlabdarajongó Ulival együtt egy közös aréna építését tervezik. A klub nevét a velük szintén remek viszonyt ápoló SAP azaz a Hoffenheimet vezető Dietmar Hopp adja. Hoeness egyébként a Lipcsével is ambivalens viszonyt ápol, hiszen bevallottan érdeke, hogy az RBL, de akár a Dortmund is előrébb lépjen, az egypólusú Bundesligát így nyitottá és nem utolsósorban jobban marketingelhetővé téve. A Lipcse most már folyamatosnak mondható BL-szerepléséből és a TV jogdíjakból (amelyek egyébként két év múlva még kedvezőbbek lesznek az RB számára, lévén, hogy az ötéves értékelesből eltűnik majd a másodosztályban eltöltött két szezon) már így is évi ötvenmillió euró bevétele van, pedig utóbbiban 39 millióval csak a 13. a ligában a 62 milliós BVB és a 63 milliós Bayern mögött. A jövő tehát a Lipcsének (is) dolgozik, és ez valamint a Dortmund idei teljesítménye és Michael Zorc sportigazgatói ténykedése igencsak hozzájárult ahhoz, hogy végre a Bayern-vezetőségnek is bele kelljen nyúlnia a pénztárcájába. Nyilván Hoeness és Rummennigge sem szeretné, hogy mondjuk a Bayernen túlnőjön a Lipcse, vagy a Dortmund. Ez állhat egyébként a Timo Werner saga mögött is (Lewandowski, Hummels és Götze innen is csókoltat mindenkit), bár az, hogy Mateschitz szerint Wernert nem fogják olcsón adni, a jövőre lejáró szerződése miatt inkább amolyan üres fenyegetésnek, baráti keménykedésnek hangzik.

Fotó: GETTYIMAGES

Mire jó egy schnappsozás?

A Red Bull tulajdonos Mateschitz egyébként a Forma 1 után amolyan „italozás közben jött ötletként” (Schnappsidee) gondolt először a futballba való beszállásra, és esett több változat közül végén Lipcsére a választása, lévén, hogy 200 kilométerre sehol egy Bundesliga csapat, és ott állt a németországi vébére megépített remek stadion. Bár a lipcsei projekt szurkolói megítéléséről (nincs olyan meccs, hogy ne lenne valami komolyabb demonstráció), és a német futball szabályrendszerét kiskapukkal (elméletileg közkézen forog a klub, gyakorlatilag írd és mondd 17 klubtag van, bejutni szinte lehetetlen) való kikerüléséről (pl. az Európa-ligában egy csoportban szerepelt a Salzburg és a Lipcse, amelyeknek persze még véletlenül sem ugyanaz a tulajdonosuk) finoman szólva is megoszlanak a vélemények. Szakmailag azonban mind a megfigyelői rendszer (15 éves kortól fogva még a világ legjobb klubjaival is versenyképes az RB birodalom), mind az edzői stáb, mind a klubfilozófia (23 éves kor alatti igazolások, gyors és élvezetes modern futball) abszolút világszínvonal. Nem elhanyagolható tény, hogy Rangnick és az RB Lipcse-Salzburg köpönyégéből bújt ki a jelenlegi meghatározó Bundesliga edzők többsége: Niko Kovac (Bayern), Adi Hütter (Frankfurt), Marco Rose (Gladbach), Achim Beierlorzer (a korábbi lipcsei tréner az első osztályba visszajutó Kölnt veszi át). És ha nem olyan szigorúan nézzük, ide vehetjük a nyáron érkező Julian Nagelsmannt, a Leverkusennel remeklő, jelenleg Pekingben edzősködő Roger Schmidtet, sőt még a Schalke legendás edzője, Huub Stevens is eltöltött két évet itt.

Fotó: GETTYIMAGES

Rangnick vs. Kovac

Apropró, Schalke: Rangnick kétszer is megfordult Gelsenkirchenben, és ha már ott járt, két kupadöntőig eljutott, ám míg 2011-ben a Duisburgot sikerült legyőzni, a kapuban egy bizonyos Manuel Neuer állt. A márciusban kinevezett Rangnick (januárig a Hoffenheimnél tevékenykedett), csak a döntőre szállt be, odáig Felix Magath vitte el a királykékeket, de azért Rangnick pl. az Intert kiverve egészen a BL elődöntőjéig vezette Raúlékat. A medicinlabdamánias Magathtól, aki szerint „taktikára csak a rossz futballistáknak van szükségük” a presszingpápa Rangnickig eljutni egy szezonon belül, ez azért még a radikális döntésekhez hozzászokhatott Schalke-drukkereket is próbára tette, még akkor is, hogy Rangnick már volt Schalke-tréner. 2005-ben épp a Bayerntől szenvedett 2–1-es vereséget a kupadöntőn, a győztes gól szerzője, egy bizonyos Hasan Salihamidzic volt. Természetesen Rangnick utolsó Schalke-meccse is a Bayern ellen volt, a második gólt Thomas Müller rúgta, a „kiégett” Rangnick pedig távozott szeptember végén, nyáron viszont már az RB-projektet irányította.

A túloldalon Niko Kovac sorozatban harmadik kupadöntőjére készül, hiszen két éve a Dortmundtól ugyan kikapott, de tavaly éppen jelenlegi klubját győzte le 3–1-re az Eintracht élén. Idén ugyan eléggé nyögvenyelősen jutott a fináléba: két negyedosztályú csapatot is csak 1-1 góllal verve, a Hertha ellen hosszabbítás, a Heidenheim ellen tíz emberrel 5–4, a Werder ellen az a bizonyos megadott tizenegyes, amit a DFB is elismert, hogy hibás döntés volt. Mindenesetre a Német Kupában 17 meccsből 16-ot nyert eddig meg a berlini születésű horvát tréner,.

Rangnick számára is különös jelentőségű lehet ez a meccs, hiszen az utóbbi hetekben egyre inkább olyan hírek érkeztek, miszerint Nagelsmann érkezésével változik a leosztás. Főleg a paderborni Markus Krösche sportigazgatói posztra való  leigazolásával (a 38 éves korábbi SCP07-legenda egyébként Roger Schmidt jobbkeze volt a Leverkusennél) egyre inkább úgy tűnik, hogy Rangnick számára egy a nemzetközi RB-klubokat felügyelő ún. supervisor poszt néz ki. A bibi az, hogy a hatvanéves Rangnick viszont többször is nyilatkozta, hogy ő még edzősködni akar. Aki egy kicsit is ismeri a német futball professzorát és „szakításait” (Hoffenheim, Schalke) az talán fogadhat is rá, hogy ennek még akár csúnya vége is lehet.

A játékosok közül a Lipcsében két évet lehúzó Joshua Kimmich és az ellene vélhetőleg utoljára ellenfélként pályára lépő, jövőre feltehetőleg a Bayernben csapattársként futballozó Timo Werner miatt is elég sok az átfedés. A Bayernnal megegyező Wernerről egyelőre Oliver Mintzlaff és Hoeness  a Sport Bild szerint a múlt heti közös ebéden egy szót sem beszéltek, és a róla való tárgyalásokat a kupadöntő utánig felfüggesztették.

Az eddigi párharcok

A Lipcse rövid Bundesliga-történelme során a két csapat összecsapásai mindig is óriási taktikai küzdelmeket hozták. Forsberg csúnya utánrúgása Lahm ellen pl. a két idénnyel ezelőtti bajnokságot döntötte el, pedig a repülőrajtot vevő Lipcse még 15 forduló után is ugyanannyi ponttal állt, mint a müncheniek. A tavaszi 5–4 pedig akkora meccs volt, hogy még a Bundesliga honlapja is felrakta teljes hosszában a Youtube-ra.

A 2017-18-as idényben még a kupában is összekerültek a második fordulóban, és egy szintén fantasztikus taktikai csatát és Bayern-győzelmet hozó meccset láthattunk. Naby Keita korai kiállítása miatt Gulácsi Péter számtalan bravúrja is kellett a hosszabbításig, de ott végül a Bayern győzött. Három nappal később egy másik magyar válogatottat, Willi Orbánt küldték le a bajnoki meccs 13. percében, így a Bayern 23 lövéséből végül is kettőt gólra váltott és nyert. Az egyetlen lipcsei győzelem tavaly márciusban Timo Werner és Keita góljával (Sandro Wagner talált be a bajorok részéről) született meg. Ám ekkor már húszpontos előnye volt a második Schalkével szemben Heynckeséknek, így még Sebastian Rudy és Juan Bernat vagy éppen Wagner is a kezdőben találta magát. A meccs érdekessége talán az volt, hogy Ralph Hasenhüttl (ex-Bayern tartalékcsapat) három védővel állt fel, ezt a jelenlegi idényben Rangnick is előszeretettel alkalmazta. Ebben az idényben ismét csak az utolsó fordulóra sorsolták össze a két csapatot, és ősszel egygólos bajor siker született: Gulácsi szinte mindent fogott, de Ribéry zseniális cselénél még ő is, és a mi állunk is a padlón maradt:

A legutolsó meccsükre még talán könnyen emlékezhetünk, hiszen a 33. fordulóban csaptak össze a felek, és Gulácsi öt komoly védése végre pontot hozott a lipcseieknek. A Bayern pedig ezzel a pontvesztéssel elnapolta a bajnokavatást, amelyet aztán a múlt héten a Frankfurt ellen egy gálaelőadással be is pótolt!

Várható taktikák, felállások, gyenge pontok

Taktikailag azonban érdemes visszatérni a 33. fordulóbeli gól nélküli döntetlenre, hiszen nagy valószínűséggel Rangnick most is a 4-4-2-es rombuszalakzat mellett teszi le a voksát. Bár a szezon során elővett 3-1-4-2-nek is lenne létjogosultsága (Mukiele, vagy a felépült Upamecano lehet a harmadik belső védő), hiszen a Bayern szinte holtbiztos, hogy 4-2-3-1-et játszik. Kovac újítása a két hete lejátszott meccsen annyi volt, hogy Coman és Gnabry ellentétes oldalon, tükörszélsőként játszottak.  A német válogatott játékosának több ziccere is volt, ezeket azonban Gulácsi bravúrosan hárította. Kovac ismét számíthat két alapemberére, hiszen Manuel Neuer egészséges, valamint a kontrák ellen roppant hatékony, ezért a Lipcse ellen kulcsfontosságú Javi Martínez is kezdhet. A Frankfurt ellen csodálatosan búcsúzó Robben, Ribéry duó és a Goretzka sérülése miatt a padon felejtett Rafinha szinte biztos, hogy most is kezd.

A Lipcsénél a 33. fordulóban eltiltott Kampl visszatér,  ám a mellette-előtte lévő hely kiadó (ha 4-4-2 gyémánt, akkor előtte nyolcasként, ha 4-2-3-1, mint a második félidőben a Bayern ellen, akkor mellette hatosként), ide Konrad Laimer pályázik a legjobb esélyekkel. Laimer előrébb jár a rangsorban, mint a sérülésből visszatérő és rengetegszer szabálytalankodni kényszerülő Demme, aki a Bayern ellen igencsak formán kívül teljesített, míg a tavasszal éppen Demme posztját elnyerő Tyler Adams 7 hét kihagyás után tért vissza a Werder elleni „B” csapatba, így az ő játéka rizikóval járna.

Mivel a felállásokat ismerjük, nézzük meg a lehetséges kimeneteleket, és fontosabb párharcokat:

A 4-4-2 rombuszban, Kampl az alja, Laimer és Sabitzer a két szélén felelnek a felfutó Kimmichért és Alabáért, míg Forsberg a tetején Thiagóval lesz elfoglalva, Martínezt pedig szabadon lesz hagyva

4-2-2-2-vel a Lipcse 4 db presszingvonalat alkot, ezt nehezebb áttörnie a Bayernnek

Az talán nem újdonság, hogy a Lipcse a bombaerős letámadásával még a Bayern ellen is képes nyomást gyakorolni, itt éppen egy 6 a 7 elleni szituációban: Forsberg jól láthatóan követi Thiagót, míg a másik öt játékos kompaktan védekezik, de a szélre való passzokat is lezárják. Ha el is jut a labda szélre, a Lipcse presszingje villámgyorsan kiforog és odaér:

Érdemes Sabitzert figyelni, hiszen pár másodperc alatt, óriási területet zár le és kiér Alabához.

Müller betölti középen az üres terület így 4:4 ellen alakul ki

Alaba komoly nyomás alatt csak Gnabryt tudja megjátszani, akire Klostermann tapad. Ennél a szituációnál Konaté nyugodtan „söprögethet”, de legrosszabb esetben is 4 a 4 ellen, vagy ha Müller nem ér fel, akkor 4:3 a Lipcse javára.

Thiago és Javi Martínez

A Bayern esetleges építkezésbeli problémáit tovább nehezítheti Martínez játéka, mert hiába remek védőjátékos a veterán baszk középpályás, a labda továbbjuttatásában csak a biztos passzokat választja.  Goretzka vertikális futásaival és dinamizmusával nagyobb játékerőt képvisel, igaz védekezésben korántsem olyan erős, és a Frankfurt ellen sérülés miatt le is kellett cserélni.

Az már megint csak a Bayern fölényét jelzi, hogy Thiago Alcantara amellett, hogy a liga egyik legjobb osztogatója, a védekezésben is elképesztő. A világ egyik vezető adatelemző cége, a jelenleg a PSG-vel is együttdolgozó Statsbomb az általa kifejlesztett radarral méri Thiago földöntúli teljesítményét. Olyan különböző kritériumok alapján, mint labdabirtokláshoz igazított szerelések és labdaszerzések (PAdj Tackles +INT) passzhatékonyság, a támadóharmadba történő labdaelőrejuttatás (a Deep Progressionsba a cselek, passzok és a labdavezetés tartozik bele) XG (várható gólok) assziszt és építkezés (Buildup),  sikeres cselek (Successful Dribbles), kiharcolt szabálytalanságok (Fouls Won) a rossz átvétel és cselek miatti eladott labdák (Turnovers) presszing (itt a Bayern labdabirtoklási fölénye miatt a sokszor mélységben játszó Thiago értelemszerűen kevésbe lesz aktív) és presszing után történő labdavisszaszerzés (5 másodpercen belül számítja a Pressure Regains) egyértelmű, hogy a Bundesliga, hanem az egész világ egyik legkomplettebb középpályását láthattuk ismét a pályán ebben a szezonban. Mellesleg két éve, még jobb védőstatjai voltak….

Ennek fényében, no meg Thomas Müller remek tavasza miatt – a 29 éves ősbajor szép csendben 7.74-nyi várható gólpasszt hozott össze, amivel egyébként a szintén 6 asszisztot produkáló Joshua Kimmich (jobbhátvéd!!!) előtt vezeti a Bundesligát – a többi hely a középpályán már régóta elkelt. Renato Sanches nem éppen Kovac kedvence, és ez a nyáron szintén távozó James Rodríguezről is elmondható, így az ő játékukra csak a hajrában lehet majd számítani.

Könnyen elképzelhető, hogy Martínez kezdőbe állítását a Lipcse kihasználja, és akár 4 a 6 ellen (Forsberg, Sabitzer, Werner, Poulsen) is képes lesz megállítani a Bayern felfejlődését, de azért Konrad Laimer sebessége és aggresszivitása miatt sokszor felérhet presszingelni. Az esetleges labdaszerzésekből pedig a 31 bajnoki gólig jutó Werner, Poulsen páros életveszélyes kontrákat vezethet, ami ellen talán csak Süle gyorsasága és védőmunkája lehet elegendő. Mivel Thiagót vélhetően megpróbálja Rangnick kikapcsolni (ezt anno Julian Weigl tapasztalta meg elsőként két éve a Lipcse ellen a nyitófordulóban, amivel az RBL letette a névjegyét a Bundesligában) Süle és Hummels vertikális passzjátéka kulcsfontosságú lehet.

A 3:4-es emberhátrányt az idén felettébb sokat visszamozgó és az összjátékban élete szezonját futó Lewandowski visszalépéseivel kompenzálhatja a Bayern. Ilyenkor ugyanis az egyik lipcsei belső védőnek fel kell lépnie, az üresen maradt területre viszont Müller vagy a két szélső beindulhat:

Süle felpassza a jobb oldali félterületbe remek, Lewandowski elég jól elszakad Orbántól, és ha jól lepörgeti, akkor Goretzka vagy Müller és a jobboldal is lendületből indulhat Gulácsi kapuja felé. A Bayern széljátékánák erősségéről és Kimmich valamint Alaba belöbbölt labdáiról már sokat beszéltünk a Germániában, de ezeknél a szituációknál Müller esetleges kimozgása (és a lipcsei belső védő kicsalogatása) is legalább olyan fontos lehet. Rangnick kontrajátéka a gól nélküli meccsen akadozott, ezért főleg a Bayern brutális Gegenpresszingje, és a középpályásainak gyenge napja volt a felelős – Demme és Forsberg (harminc százalékban nyerte meg a párharcokat) játéka csalódást keltett, de Sabitzer (17 passzból 5 volt jó az első félidőben) sem élete meccsét játszotta. A lipcseiek Konaté megindulásáiban, és a Bayern ellen egy már-már hagyományosan jó Gulácsiban is bízhatnak, illetve több kell majd a Werner, Poulsen párostól is. Hogy is mondta Gulácsi Péter a kicker nagyinterjúban:

„Lehet, hogy jobban ki vagyunk éhezve a sikerre, mint a Bayern”

Mindent továbbit a Sport1-en a 19:15-kor kezdődő felvezető műsorunkban megtudhatnak.

Sport1 19:15  RB Leipzig–FC Bayern München Német Kupa-döntő (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Lűszló Csaba és Mészáros Ábel)