Eb-selejtező szezonzárás, németekkel, olaszokkal • SportTV

Eb-selejtező szezonzárás, németekkel, olaszokkal

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 11. 02:25    
Olvasási idő: 3 perc

A szezon utolsó Eb-selejtezős napja következik kedden. 13 mérkőzés maradt a játéknapra. Fellépnek a korábbi Eb-győztesek közül a németek, az olaszok, a görögök és három napja nagy pofont kapó franciák, no meg a mieink is. Mi négy élő és egy felvételes meccsel fejezzük be a selejtezős félévet, a felvételről adott mérkőzésünk természetesen a magyar–walesi lesz, éjféltől. Előtte azonban megtekinthetik az összes mérkőzés gólösszefoglalóját is.

Három német Eb-elejtező góllövő egy képen. Leroy Sané (balról) és Marco Reus (középen) a fehéroroszok kapujába talált be, Nico Schulz pedig a győztes gólt jegyezte márciusban Amszterdamban (Fotó: Getty Images)

KAZAHSZTÁN–SAN MARINO  (I-csoport)

Elsőként Európa leggyengébb csapatát mutatjuk, ez San Marino. A miniállam válogatottja fennállása óta (a szövetség 1931-ben alakult, de a UEFA és a FIFA csak 1988-ban ismerte el) mindössze öt mérkőzést vívott, amelyen nem szenvedett vereséget. Egyetlen győzelmét Liechtenstein ellen aratta, 2004-ben 1–0-ra győzte le a nagyhercegség csapatát, barátságos mérkőzésen. További négy döntetlenje közül kettő vb-selejtezőre esett, egy barátságos volt, az egyetlen pontszerzés Eb-selejtezőkön a legutóbbi, az észtek elleni 0–0 volt, még 2014-ben. Az elmúlt másfél esztendőben mind a 9 meccsét elveszítette, 0–32-es gólkülönbséggel. Kazahsztánnal még nem játszott, alighanem Nur-Szultanban, az Asztana Arenában (azt még nem keresztelték át) újabb eggyel fog növekedni legyőzői száma. Ha esetleg gólt szerez, azzal több mint másfél éves sorozatot tör meg:  2017. szeptember 7-én, Azerbajdzsán ellen Bakuban sikerült Palazzinak betalálnia az 1–5-ös vb-selejtezőn.

AZERBAJDZSÁN–SZLOVÁKIA (E-csoport)

Három nappal a mieink szép győzelme után északi szomszédunk látogat a Bakcell Arenába. Lassan megfogalmazhatjuk a tételt: a horvát-magyar-szlovák-walesi négyes versenyfutásban az lemarad, amelyik nem tudja oda-vissza legyőzni Azerbajdzsánt. A horvátok otthon, a mieink Bakuban pipálták ki a kötelező feladatot, most elvileg a szlovákokon a sor. Az ellenszurkolás csúnya, sőt sportszerűtlen cselekedet, ezért maradjuk annyiban: Azerbajdzsánnal együtt még további három országban sem lennének elkeseredve a szurkolók, ha a késő délutáni mérkőzésen „orrabukna” a papírforma…

OLASZORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA (J-csoport)

Federico Chiesa. A papa, Enrico 1996-ban betalált a bosnyákok kapujába. És a fia, 2019-ben? (Fotó: Getty Images)

A squadra azzurra athéni fellépése igencsak impresszívre sikeredett. Korai volna azt mondani, hogy Mancini tanítványai Mazzoláék, Rossiék, Baggióék vagy Del Pieróék produkcióit idézték vissza, de tény, hogy nem csak szimplán nagy különbséggel verték meg a görögöket, hanem időnként tetszetős támadójátékkal is megörvendeztették híveiket. (Csak illusztrációként írjunk ide egy statisztikai adatot, három vagy több gólt idegenben több mint két és fél éve, Liechtensteinben rúgott az olasz válogatott, egykori Európa-bajnok ellen pedig 13 és fél éve, 2005 novemberében, amikor Amszterdamban a hollandokat verte meg 3–1-re barátságos meccsen.)

A túloldalon a bosnyákok nyomaikban sem idézik a 2014-es vb-re kijutó együttest. Bár a neveik most sem csengenek rosszul, Tamperében három napja simán kikaptak a finnektől, és a játék képe alapján vereségük lehetett volna sokkal súlyosabb is. Nem sok jel mutat arra, hogy megőrzik százszázalékos mérlegüket az olaszok ellen. Igaz, ez a 100% egyetlen mérkőzés eredményét takarja: 22 és fél éve, 1996 novemberében Szarajevóban Bolic és Salihamidzic góljaival, amelyre Enrico Chiesa eggyel tudott csak válaszolni. Akinek a fia, Federico, a Fiorentina csatára most folytathatja a „családi hagyományt”. Netán győztes mérkőzésen.

NÉMETORSZÁG–ÉSZTORSZÁG (C-csoport)

Joggi Löw Nationalelfje szombaton Boriszovban is biztosan „hozta a kötelezőt”, azaz Leroy Sané és Marco Reus góljával megszerezte mindhárom pontot.
Erősen valószínűsíthető, hogy ugyanez megismétlődik kedden este a mainzi Opel Arenában is. Míg a legutóbbi két tétmeccsén, a hollandok és a franciák ellen az NL-ben nem tudott nyerni a csapat (mindkettő döntetlenül végződött), vb-, illetve Eb-selejtezőn ezelőtt legutóbb több mint négy és fél éve, 2014 októberében fordult elő hasonló, akkor az írek O’Shea 94. percben elért góljával tudtak elcsenni egy pontocskát Gelsenkirchenben a németektől. Azóta Löw együttese nyolc, azt megelőzően hét selejtezőt vívott meg nyertesen, azaz legutóbbi 16 Eb-vb-kvalifikációs meccsének mérlege: 15 győzelem, 1 döntetlen… Hasonló tendenciát mutat egy másik históriai eredménysor is: a németek az észtekkel eddig 2 vb-selejtezőt és egy barátságos mérkőzést játszottak, a mérleg: 3 győzelem, 11-1-es gólkülönbség.
S bár az utóbbi egy évben érték súlyos csalódások a német szurkolókat főleg a vb-n és az NL-selejtezőkön, úgy tűnik, Löw kapitány tényleg képes a megújulásra, s arra, hogy sikeresen és eredményesen vezényelje le a generációváltás minden korszakban és minden csapatnál kényes és veszélyes feladatát.

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 10. NAPJÁNAK PROGRAMJA

16:00   Kazahsztán–San Marino (I-csoport, Sport1 15:45)
18:00   Azerbajdzsán–Szlovákia (E-csoport, Sport1 18:00)
20:45   Fehéroroszország–Észak-Írország (C-csoport)
20:45   Németország–Észtország (C-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Magyarország–Wales (E-csoport, Sport1 éjféltől, felv.)
20:45   Albánia–Moldova (H-csoport)
20:45   Andorra–Franciaország (H-csoport)
20:45   Izland–Törökország (H-csoport)
20:45   Belgium–Skócia (I-csoport)
20:45   Oroszország–Ciprus (I-csoport)
20:45   Görögország–Örményország (J-csoport)
20:45   Liechtenstein–Finnország (J-csoport)
20:45   Olaszország–Bosznia-Hercegovina (J-csoport, Sport1 20:30)

EB-SELEJTEZŐK, 10. játéknap. Sport1 15:45 Kazahsztán–San Marino (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 18:00 Azerbajdzsán–Szlovákia (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Olaszország–Bosznia-Hercegovina (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Németország–Észtország (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 éjféltől Magyarország–Wales (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)