Bayern-javítóvizsga Gelsenkirchenben • SportTV

Bayern-javítóvizsga Gelsenkirchenben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 08. 24. 12:45    
Olvasási idő: 3 perc

Három bajnokságból négy mérkőzést közvetítünk szombaton két csatornánkon. A fellépők közt szerepel öt korábbi európai kupagyőztes, benne az 5-szörös BEK-/BL-bajnok FC Bayernnel, amelynek a rajt pontvesztése után kötelező a győzelem a gelsenkircheni Veltins-Arenában.

Egy pazar Leandowski-fejes a Schalke ellem. A lengyel gólvágó egy vagy több találatára szüksége lenne a rekordbajnoknak Gelsenkirchenben is (Fotó: Getty Images)

HOFFENHEIM–WERDER

Már a kezdés előtt is van miért szurkolnunk. Hátha Schreuder edző végre bizalmat szavaz Szali Ádámnak. Válogatott centerünk tisztességesen végig dolgozta a nyári felkészülést, az egyik tesztmecsen duplázott is, mégsem került be a nyitó meccsen a szereplő 14 közé – nemcsak a kezdőből maradt ki, hanem csereként sem került pályára.  Csaknem minden idény elején így történik ez Ádámmal, s aztán mindig visszaküzdi magát a csapatba. Pedig a Frankfurt elleni idénynyitón a togói Bebou nem nyújtott olyan kiváló teljesítményt, hogy akár egy fél félidőnyi bizalmat ne kapjon a magyar támadó. Most a francia Belfodil alkotja a kezdő csatárduót Bebouval, meglátjuk, mire mennek a múlt héten otthon a Düsseldorf ellen (1–3) gyengélkedő Werder-védelem ellen. A Kicker szerint ha mégis három csatárral kezdene a Hoffenheim, Bittencourt, Skov vagy Grifo lenne a harmadik csatár. Reméljük, a mindig jó „súgókkal” rendelkező szakportál talán most téved egy kicsit…

Kapcsolódó

Hoffenheim–Werder örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 24 mérkőzés–3 Hoffenheim-győzelem–9 döntetlen–12 Werder-győzelem/33–44-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 22–3–9–10/32–41.
Sinsheimben: 11–2–3–6/14–19. Sinsheimben a Bundesligában: 11–2–3–6/14–19.
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Sejad Salihovic  (11 mérkőzés–5 gól–5 lap), illetve Marko Arnautovic (5–5–1)

SCHALKE–BAYERN

A Bayernnél a saját szinten gyenge start – pontvesztés otthon a Hertha ellen – után a hét híre Philippe Coutinho érkezése és bemutatása volt. A Copa América-győztes középpályás még nem kezd, de a kispadra már leül, úgyhogy Niko Kovac akár a bemutatkozás lehetőségét is megadhatja neki. Hiányzik a kezdőből további  világbajnok, Jérome Boateng – ő a szerdai edzést kihagyta – és a két még egy vb-győztes, Lucas Hernandez is, utóbbi első alkalommal foglal helyet a müncheniek kispadján. Pénteken este pont került egy másik átigazolási ügy bégére is: Renato Sanches 20 millió euróért a Lille-be távozott. (Aligha kérdéses az összefüggés Coutinho érkezésével…)  Jó hyr voszont a Bayern-fanoknak, hogy Robert Lewandowski a jövő héten 2021-ig tartó szerződését további két évvel meghosszabbítja.

David Wagner, a Schalke edzője alig várja ár a rekordbajnok elleni összecsapást a reményt keltő gladbachi 0–0 után. „Mi lehet nagyobb feladat, mint az első hazai mecset a rekordbajnok ellen játszani?” – tette fel a mester a költői kérdést. „Nincs is ilyen – válaszolta – ,  a Bayern klasszisai ellen teljes erőbedobással kell küzdeni, s akkor megvalósulat egy nagy álom.” Arról az álomról a kékek szurkolóit kérdezte meg a Kicker videóanyagában, kik egytől egyig szinte abban reménykednek, hogy 9 év után sikerül ismét hazai pályán legyőzni a sorozatban 7-szer, összesen 29-ser német bajnok bajorokat.

Kapcsolódó

Schalke 04–FC Bayern örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 112 mérkőzés–20 Schalke-győzelem–29 döntetlen–63 Bayern-győzelem/122–236-s gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 98–18–28–52/104–206.
Gelsenkirchenben: 56–7–9–40/46–140. Gelsenkirchenben a Bundesligában: 49–18–19–12/80–23.
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Klaus Fischer (27 mérkőzés, 10 gól, 0 lap), illetve Gerd Müller  (27–21–1)

BENFICA–PORTO

Bruno Lage kinevezése jelentette a döntő tényezőt tavaly a Benfica–Porto versenyfutásban (Fotó: Getty Images)

Viszonylag korán, a bajnokság harmadik fordulójában megküzd egymással a Priemeira Liga két csúcsfavoritja, az egykoron kék-két alkalommal Európa legjobbjává koránázott Benfica és FC Porto. A legutóbbi 17 bajnokságból hetet a sasok, tízet a sárkányok nyertek meg, azaz a két együttes közel két évtizede kisajátítja a portugál dobogó első fokát. A legutóbbi kiírásban a portóiak nagy, sőt hatalmas előnyt szereztek az ősszel, és csak az akkori másodedző, Bruno Lage ideiglenes kinevezése után kzdte meg a szuperhajrát a Benfica. A 24. fordulóban a portói Das Antasban 2–1-re győztek a kisszaboniak, azzal előzték meg a nagy riválist, s onnan végig vezetve kétpontos előnnyel értek célba, végül a 100 gólos határt is elérve, sőt meghaladva.  A bajnok ezt az idényt is jól, két győzelemmel kezdte, míg a kékek a rajtot meglepő, 2–1-es vereséget szenvedtek Barcelosban a Gil Vicentétől. Így a hárompontos hátrányt csak egy bravúrgyőzelemmel dolgozhatják le a Fény stadionjában, ahol egyébként az elmúlt öt alkalomból csupán egyszer kaptak ki, legutóbb 1–0-ra (tavaly október 7-én a svájci válogatott Haris Seferovic góljával), a másik négy fellépésből kétszer győztesen, kétszer remivel fejezték be a 90 percet.
Benfica-siker esetén a hazaiak jelentős előnyt szereznének már az idény korai szakaszában, ebben reménykedik a közel 80 ezres Estadio Luzt vélhetően színültig megtöltő fővárosi szurkolósereg.

BASAKSEHIRSPOR–FENERBAHCE

Isztambuli „minirangadóval” jelentkezünk szombaton este. A legnagyobb török város hagyományos nagy triója mellé az elmúlt négy-öt évben  felzárkózott egy negyedik klub, az Istabbul Basaksehir, amely pékóldául legutóbb megszerezte a bajnoki ezüstöt is, jét ponttal a Galarótasaray mögött, de kettővel a Besiktast megelőzve. A hagyományos hármasból akkor éppen a Fenetórbehce szorult hátra, mindössze a 6. helyre. A most induló idényben ellentétesen rajtolt a két együttes, a Basaksehir két góllal alulmaradt Malatyában, a Fener viszont úgy győzte le  5–0-ra Gaziantepet, hogy három tizenegyest is megkapott, de csak kettőt tudott értékesíteni két emblematikus veterrántja, Moses és Emre révén. Kérdés, a városi derbin sikerül-e hasonlóan gólratörő játékot bemutatni, mint a gyengécske újonc ellen a múlt héten.

BUNDESLIGA, 2. forduló. Sport1 15:15 TSG 1899 Hoffenheim–SV Werder Bremen (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván), Sport1 18:15 FC Schalke 04–FC Bayern München (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám szakértő: Várhidi Péter);  LIGA NOS, 2. forduló. Sport2 20:00 SL Benfica–FC Porto (kommentátor: Faragó Richard);  SÜPERLIG, 2. Forduló: Istanbul  Basaksehir–Fenerbahce SK (kommentátor: Bartha Zoltán)