Kevesebb meccs, több nagycsapattal • SportTV

Kevesebb meccs, több nagycsapattal

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 07. 10:43    
Olvasási idő: 3 perc

Szombaton „csak” hét mérkőzést rendeznek az Eb-selejtezősorozatban, de a mennyiség csökkenése aligha vezet minőségromlásra. Fellép ugyanis a regnáló világ- és Európa-bajnok, valamint Anglia, az egyedüli csapat, amely a tavalyi vb-n és az idei Nemzetke Ligájában is a legjobb négy között szerepelt. Mi pedig növeljük a „közvetítési rátát”, a 7-ből 5 mérkőzés teljes terjedelmében a képernyőre kerül, s persze nem marad el a szokásos összefoglaló műsor sem.

Cristiano Ronaldónak márciusban a Fény stadionjában nem sikerült gólt szereznie, most a Rajko Mitics Stadionban pótolná az elmulasztottakat (Fotó: Getty Images)

KOSZOVÓ–CSEHORSZÁG  (A-csoport)

Az A-csoport Anglia mögött második és harmadik helyezettje csap össze Prishtinában. Európa „legifjabb” (értsd: legutóbb „befogadott”) válogatottja a hatalmas Eb-múltú – a jogelőd Csehszlovákiával együtt szerzett már arany-, ezüst- és bronzérmet is a kontinensbajnokságon – cseheket fogadja. A házigazda együttes a legutóbbi két évben remek eredményeket ért el, nemcsak megnyerte NL-csoportját, osztályt lépve felfelé, hanem 2017 novembere óta 14 mérkőzéses veretlen sorozatot is épített fel közben.

A csehek a katasztrofális wembleyi rajt (0–5) után két szűk hazai győzelemmel javítottak a csoport másik két tagja, Bulgária és Montenegró ellen, most eldől, ténylegesen versenyben tudnak-e maradni a másik továbbjutó helyért. Az „egyik” alighanem már most látszik,  foglalt a selejtezőkben mindig különösen hatékony, ráadásul kiváló formában lévő, bomba erős angol válogatottnak.

ANGLIA–BULGÁRIA (A-csoport)

Harry Kane a csehek és (képünkön nagy totálból Podgoricában látható) a montenegróiak kapujába is betalált – most a Wembleyben a bolgárok ellen is  erre készül (Fotó: Getty Images)

A fenti tényezők – remek forma és selejtezős játékerő (most is két meccs után 10–1-gyel állnak! – mellett még a két ország közös múltja is a házigazdák mellett szól. Az 1962-es chilei vb-n gól nélkül lejátszott első mérkőzéssel együtt összesen 10-szer játszottak, 6 angol győzelem mellett 4 döntetlen született, a bolgárok mindössze kétszer (!) találtak a kapuba 16 kapott gól mellett. Igaz viszont, hogy a négy remi közül kettő éppen a (régi) Wembleyben született, 1968-ban a friss Eb-bronzérmes ellen 1–1-gyel, 1998-ban Eb-selejtezőn gól nélkül húzták ki a bolgárok az a futballszentélyben.
Az örökké kísérletező, roppant fiatal csapatát is folyton frissítő Gareth Southgate most két abszolút keretújonccal (Wan-Bissaka, Mings) és két, a keretbe visszatérő, de még nem bemutatkozó játékossal (Maddison, Mount) állította fel 25-ös gárdáját. A MU jobbhátvédje, Aaron Wan-Bissaka azonban szeptember 3-án hátsérülés miatt visszalépett, így mindem bizonnyal a Spursből az Atlético Madridba igazoló Kieran Trippieré lesz a védősor jobb oldali játékosának posztja a kezdőben.
A bolgárok tovább „brazilosítanak”: Marcelinho mellé a Ludogorec másik dél-amerikai sztárját, Wandersont is honosították, így a csatár most bemutatkozhat a válogatottban. (Mindkettejüket láthatjuk majd vélhetőleg a Fradi elleni El-csoportkörös meccseken is.) A vendégek csak azt sajnálhatják, hogy legjobb játékosuk, Kraszimir Balakov már a kispadon ül, közel másfél évtizede szögre akasztotta a futballcsukáját…

SZERBIA–PORTUGÁLIA (B-csoport)

Ljubisa Tumbakovicsot hivatalosan július 2-án  mutatták be szerb szövetségi kapitányként (Fotó: Getty Images)

Az Eb-címvédő – és azóta NL-győztes – portugálok két hazai döntetlennel kezdték a selejtezősorozatot. Két „pontrablójuk” közül Ukrajna jól is folytatta, három győzelemmel és azzal az iksszel 10 ponttal vezeti a csoportot. A szerbek viszont éppen Kijevben szaladtak bele egy brutális pofonba (0–5), nekik élet-halál kérdése a három pont otthon tartása a Rajko Mitics Stadionban. A portugálok – szigorúan az Eb-re kijutást illetően – páholyban vannak, hiszen ha nem tudnák megelőzni a két rivális közül legalább az egyiket, NL-győzelmük folytán „oldalágon” is ott lennének a 24-es mezőnyben. Persze, a presztízs nem engedi meg a lazítást. Cristiano Ronaldo, aki az NL csoportkörét kihagyta, a négyes döntőt követően most is kerettag, s persze az is motiválja, hogy tovább javítsa országa válogatott örökrekordjait. (Jelenleg 158 szereplésnél és 88 szerzett gólnál tart.) Mellette még egy „plusz 100-as” van a keretben, Joao Moutinho, a Wolves remek középpályása eddig 116-szor húzta fel a válogatott mezét.
A szerbek kapitányváltással reagáltak a júniusi kijevi 0–5-re – amely egyébként 7 meccses veretlen sorozatnak, amelyben benne foglaltatik egy NL-csoportgyőzelem is – vetett véget. Mladen Krsztajicsot Ljubisa Tumbakovics váltotta. A 67 éves szakember már 28 esztendősen (!) edzősködött, egy év híján négy évtizedes edzői karrierje során öt ország 9 csapatát vezette, a belgrádi Partizán felnőtt együttesét két szakaszban 9 éven át. (Nem lesz ismeretlen számára a szurkolónyelven csak Marakanának nevezett stadion, számos parázs derbit játszott itt csapata a Crvena zvezdával.) Ez a második szövetségi kapitányi megbízatása, a volt országtárs Montenegró kispadjáról ült át a „nagy testvér” Szerbiáéra. Szép feladat a címvédő ellen kezdeni…

Az összefoglaló után felvételről megmutatjuk a Franciaország–Albánia mérkőzést is. A világbajnok – jobb szó nincs rá – pofára esett Törökországban (0–2), aligha engedhet meg magának bármiféle lazítást.  Igaz, az albánok kemény stílusát nagyban lehet a törökökéhez hasonlítani…

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 13. NAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Koszovó–Csehország (A-csoport, Sport1 14:45)
18:00   Anglia–Bulgária (A-csoport, Sport1 17:45)
18:00   Litvánia–Ukrajna (B-csoport, Sport2 18:00)
18:00   Izland–Moldova (H-csoport)
20:45   Szerbia–Portugália (B-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Franciaország–Albánia (H-csoport, Sport2 éjféltől)
20:45   Törökország–Andorra (H-csoport)

EB-SELEJTEZŐK, 13. játéknap. Sport1 14:45 Koszovó–Csehország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 17:45 Anglia–Bulgária (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 18:00 Litvánia–Ukrajna (kommentátor: Haraszti Ádám);  Sport1 20:30 Szerbia–Portugália (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Gyulai Miklós és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 éjféltől Franciaország–Albánia (felv., kommentátor: Petur András)