A rekordbajnok az „alapító bajnok” ellen • SportTV

A rekordbajnok az „alapító bajnok” ellen

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 21. 12:09    
Olvasási idő: 2 perc

Egy másod- és két első osztályú Bundesliga-bajnokit közvetítünk szombaton, a hat fellépő közt egy híján az összes valamelyik osztály bajnoki címét megszerezte, egy vagy több (esetleg nagyon sok) alkalommal.

Gulácsi Péter helye "atombiztos" az ezúttal Brémában fellépő Leipzig kapujában (Fotó: Getty Images)

STUTTGART–FÜRTH

A frissen kiesett és persze azonnal visszajutni igyekvő sváb csapat (ötszörös német, ebből háromszoros Bundesliga-bajnok) jól áll a tervvel: jelenleg 6 forduló után veretlenül, 4 győzelemmel, 2 döntetlennel vezeti a másodosztály táblázatát. Érdekes módon nem szakmai, hanem szervezeti kérdés az elsődleges jelenleg a klub életében. Wolfgang Dietrich elnök decemberben  mandátuma lejártával nem jelölteti magát az egyesület vezető posztjára, utódlására 10 jelölt adta be pályázatát. Közülük válasszt majd a kijelölt testület és két jelöltet terjesztenek majd elő az elnökválasztó közgyűlésen. A korábbi választásokkal ellentétben most a klub nem hozta nyilvánosságra a kandidálók listáját, de a (Németországban is) mindent tudó sajtó szerint köztük van a klub 1990-es világbajnoka és későbbi edzője, Guido Buchwald is.
A vendég Greuther Fürth is háromszoros német bajnok – még jóval a Bundesliga-korszak előtt 1914 és 1929 között – , de a Bundesliga2 bajnoki táblázatán is végzett már az élen, a 2011–12-es bajnoki idényben. Jelenleg sem áll rosszul, az 5. pozíciót foglalja el, mindössze egy vereséggel, s csupán 3 ponttal gyűjtött kevesebbet házigazdájánál. Azaz tulajdonképpen rangadóval nyitunk szombat kora délután a stuttgarti Mercedes-Benz-Arenából.

FC BAYERN–1. FC KÖLN

A Bundesliga rekordbajnoka, az FC Bayern – 29-szeres német aranyérmes, ebből 28-szor már az országos, oda-vissza rendszerű bajnokságban –  fogadja az 1963–64. évi idényben induló liga első bajnokát, az 1. FC Kölnt. Beckenbauerék és Overathék utódai persze messze nem azonos pozícióból indulnak. A házigazda elölről az ötödik (beszámítva az egy meccsel többet játszó Schalke mérlegét is), a vendég hátulról a negyedik a tabellán, azaz utóbbi csak egy pozícióval áll jobban a már osztályozós helyen tartózkodó, péntek este vesztes Mainznál.
A Bayern Alaba és Goretzka szolgálatait nélkülözi sérülés miatt. A terezett kezdőben így is van négy világbajnok, a cserepadon további kettő. Coutinho kezd megmelegedni Münchenben, kis túlzással az elmúlt két meccsen a bajnokságban és a BL-ben több fontos megmozdulása volt, mint Barcelonában egy fél idény alatt. A Kölnben a sérültlistáról leiratkozó Meré és Höger visszatérhat a kezdőcsapatba a védelembe és a középpályára. Achim Beierlorzer eduző – a játéksoként a Bayernben is megforduló Bertram Beierlorzer  öccse – nagy valószínűséggel erősen védekező taktikával küldi pályára együttesét. A bajoroknak tehát a meccs nagy részében felállt védelmet kell feltörniük – de hát meccseik többségén ez az alaphelyzet…

Kapcsolódó

Bayern–Köln örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 96 mérkőzés–49 Bayern-győzelem–23 döntetlen–24 Köln-győzelem/197–125-ös gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 90–44–23–23/176–117
Münchenben: 49–26–14–9/109–53. Münchenben a Bundesligában: 45–22–14–9/94–52
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Gerd Müller 30 mérk.–20 gól–0 lap, ill. Hannes Löhr 28–8–0

WERDER–LEIPZIG

Ez nem „bajnokcsata”, a négyszeres Bundesliga-bajnok (először a második kiírásban, 1964–65-ben, legutóbb 15 éve, 2004-ben nyert) a Bundesiga2-ből „csak” másodikként 2016-ban feljutó Leipziget fogadja. (A lipcsei csapat a kakukktojás szombati fellépőlistánkon, ám ne feledjük, újonc évében az élvonalban is ezüstöt szerzett!) A listavezető vendég szokás szerint a két magyar válogatottal, Gulácsival és Orbánnal a védelemben kezd, eddig idegenben éppoly hatékony, mint hazai pályán. Ha komolyan gondolja Mateschitz Red Bull-vezér céljának mielőbbi megvalósítását (legalább egy hazai trófeát megszerezni két éven belül), a nagy múltú, de jelenleg szerényebben álló (10. hely, 6 pont)   brémaiak otthonából kötelező elvinnie mindhárom bajnoki pontot. A hétközi remek BL-start, a lisszaboni 3–1-es győzelem után Julian Nagelsmann vélketőleg némileg módosít a csapaton, a hírek szerint Upamecano visszakerülhet a védelem közepére, Konatét felváltva, Nkunku pedig védekező középpályásként kerülhet a kezdőbe, Demme vagy Haidara helyére.
A hazaik két állandó, de sérült kezdője közül az egyik Eggenstein fivér, Maximilian visszatérhet a csapatba (csütörtökön már a többiekkel együtt edzett), Bargfrede esetében ez még korai lenne.

Kapcsolódó

Werder–Leipzig örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen 6 mérkőzés–2 Werder-győzelem–1 döntetlen–3 Leipzig-győzelem/9–10-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: ugyanez
Brémában: 3–2–1–0/6–2. Brémában a Bundesligában: ugyanez.
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Claudio Pizarro, Serge Gnabry, Max Kruse 1-1 gól, ill. Naby Keita 3 mérk.–3 gól–1 lap

BUNDESLIGA2, 7. forduló. Sport2 13:00  VfB Stuttgart–SpVgg Fürth (kommentátor: Fülöp László); BUNDESLIGA, 6. forduló. Sport2 15:30 FC Bayern München–1. FC Köln (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2  18:30 SV Werder Bremen–RB Leipzig (kommentátor: Fülöp László)