Holland klasszikus döntő Amszterdamban? • SportTV

Holland klasszikus döntő Amszterdamban?

2019. 11. 03. 13:44    
Olvasási idő: 2 perc

Nem véletlenült tettük fel a kérdést, hány kiemelt jut a negyeddöntőbe a World Series of Darts amszterdami döntő tornáján. Nos, a nem kiemeltek elsöprő győzelmet arattak a kiemeltek fölött, akik közül csupán a két holland zseni, Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld maradt versenyben. S mivel MVG és Barney külön ágon vannak, csak a döntőben találkozhatnak össze – ebben reménykedik az AFAS Arenát mindennap színültig megtöltő drukkersereg túlnyomó többsége.

A negyeddöntőben (délutáni program) egy cserével a sorsolási tábla szerint halad az időrend, a felső ág meccseit cserélték meg, hogy az egyik helyi idol, a világelső MVG később lépjen a színpadra.

Elsőnek Mensur Suljovic és Krzysztof Ratajski csap össze. Az osztrák klasszis az egész sorozat meglepetésemberét, az ausztrál Damon Hetát múlta felül 6–4-re. Körátlaga csupán 89.64 volt, de pontosabbnak bizonyult a kiszállóknál. „A mai kemény, nehéz meccs volt, de nyertem és ez a lényeg. Most a holnapi meccsmre kell összpontosítanom és nem gondolni a végső győzelemre. Mindig a következő feladatra kell figyelni” – nyilatkozta Suljovic. Ellenfele Krzysztof Ratajski „nagyvadat ejtett” a világranglista-5. Daryl Gurney 6–4-es legyőzésével, s első ízben jutott karrierje során tévés tornán a negyeddöntőig. „Megnyertem az European Tourt, ott három fontos meccset is kell jéátszani egy nap, Remélem, ez segíteni fog holnap” – mondta a lengyel még pénteken este.

A második párban érkezik a világelső, csúcsfavorit Michael van Gerwen. Mighty Mike hatalmas csatát v0vott Gerwyn Price-szal, s csupán a döntő legben sikerült 18-adszor is legyőznie a walesit 19. mérkőzésükön. Pedig Price már 3–1-re is vezetett, MVG 4–4-nél érte utol, majd egy parádés 127-es kiszállóval szerzett vezetést, amelyet a walesi 129-essel egyenlített ki. Ám a döntő szettben MVG érvényesítette kezdési előnyét, 74-gyel fejezte be a mérkőzést. „Ez jó játék volt, elégedett vagyok azzal, ahogy játszottam. Megfelelően szerepeltem a legfontosabb pillanatokban, így boldog vagyok, Gerwyn remekül játszott, de ez nem fontos, amíg én vagyok a legjobb. A szurkolóserefg remek, nincsenek talán annyian, mint Rotterdamban, de ugyanolyan hangosak. Örülök, hogy játszhatok a kedvükre” – így a 30 éves világelső.
Ellenfele egy újabb walesi, Johnny Clayton lesz, aki 1­3-as és 3–5-ös hátrányból felállva győzte le és búcsúztatta el a címvédő James Wade-et.

Ránézésre a negyeddöntő harmadik mérkőzése tűnik a „leghalványabbnak”. Ám ha azt nézzük, hogy Danny Noppert és Ian White a csapatvilágbajnok skót klasszisduót, a világranglista-7. Peter Wrightot és a kétszeres világbajnok Gary Andersont úgy tüntette el a mezőnyből, hogy ketten együtt csupán három leget nyertek – nos, akkor ez sem ígérkezik annyira gyengécske mérkőzésnek.

A délutáni program záró meccse a búcsúzó Raymond van Barneveld csatája az újra feljövőben lévő Dave Chisnallal. Mindketten házi rangadót nyertek pénteken. Barney 101.70-es körátlaggal, két 1890-assal és 56%-os kiszállózással verte meg Jermaine Wattimenát 6::ó–4-re. Ugyanennyire verte meg Chizzy a 2018-as világbajnok és világranglista-2. Rob Crosst, ráadásul négy 180-ast is szórt.„Nagyon nyugodtnakn érzem magam, a tömeg hihetetlen volt. Holnap nyerhetek? Úgy gondolom, igen, de meg kell várnunk azt a napot. Ez jó előadás volt, de nehéz volt Jermaine ellen játszani, mert mindketten örömet szerezni jöttünk a holland szurkolóknak. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek minden támogatásért, és örömmel várom, hogy újra játszani tudjak értük” – mondta túlcsorduló örömmel az 52 éves nagypapa, Van Barneveld, akinek mutatói azt sejtetik, készen áll rá, hogy akár végső győzelemmel búcsúzzon a hazai szurkolóseregtől.

Kapcsolódó

A további program Amszterdamban

Negyeddöntő

Mensur Suljovic (osztrák)–Krzysztof Ratajski  (lengyel) 4–1–0–3
Michael van Gerwen (holland, 1. kiemelt)–Johnny Clayton (walesi) 12–9–0–3
Danny Noppert (holland)–Ian White (angol) 2–1–0–1
Raymond van Barneveld (holland, 6.)–Dave Chisnall (angol) 25–13–1–11
(a párosítás mögött az örökmérleg, mérkőzés–győzelem–döntetlen–vereség az elöl álló játékos szempontjából)

 Elődöntő
Van Gerwen/Clayton győztese–Suljovic/Ratajski győztese
White/Noppert győztese–Van Barneveld/Chisnall győztese

Döntő
Az elődöntő győztesei

Sport2, 13:45 World  Series of Dart, negyeddöntő, Sport1 20:45 elődöntő és döntő (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor Ziegenhám Medárd)