Rangadón zárkózna a Juve, szökne a Milan • SportTV

Rangadón zárkózna a Juve, szökne a Milan

2021. 11. 20. 12:12    
Olvasási idő: 4 perc

Szombaton három érdekesnek ígérkező mérkőzéssel jelentkezünk a Serie A-ból. Két felzárkózó és egy élen haladó együttes lép fel ezeken, s mindháromnak egy kicsit már a következő kupahét feladataival is számolnia kell.

A házi gólkirály Zapata a Spezia ellen is betalálkhat (Fotó: Getty Images)

ATALANTA–SPEZIA

Eddig két meccsen egy pontot szerzett Bergamóban a Spezia. Az Aquillotti (ez a La Spezia-iak olasz beceneve) nemcsak a szokásos „második szezon szindrómával” küzd – a tapasztalatok után a feljutást követő második idényben többször esnek ki a csapatok, mint az újonc szezonjukban – , hanem nagy tömegben kapja is a gólokat. 26-szor kapituláltak, ezzel a Salernitanával és a Cagliarival holtversenyben a leggyengébbek a ligában. Ráadásul a következő hetekben a Roma és az Inter vendégei is lesznek, egy okkal több, hogy most Bergamóban megpróbáljanak újabb bravúrpont(ok)at szerezni.
Az Atalantában Gosens és Hateboer egyre közelebb a visszatéréshez, de most még nem játszhatnak. Visszatér viszont a csapatkapitány Rafael Tolói, az Európa-bajnok beszállása nyilván szilárdíthat valamit Gaspeini utóbbi időben kissé szellős védelmén. A másik belső védő, Lovini azonban megsérült, nem is tudott játszani az írek elleni U21-es Eb-selejtezőn. Több fontos távol maradója viszont ninócs a csapatnak, De Roon viszatérhet a középpályára a védelemből és elöl a 8 gólos házi gólkirály Duván Zapata is kezdhet.
A Spezia több játékosa is közelít az újra bevethető állapotig,  Agudelo után egy hónappal már a csapattal edzhetett. Reca és Bourabia szereplése is kétséges. Nikolau sárgái miatt el van tiltva, Hrisztov lehet a balhátvéd. Egyedül Verde szerzett eddig egynél több gólt az együttesből, pedig többször is a kispadról kellett beállnia. Most talán kezdőként szerepelhet, legalábbis az előzetesek őt jelölik a tzámadó középpályástrió jobb oldalára.
Három statisztikai érdekesség a meccsről.
1. Az Atalanta nyeretlen legutóbbi három hazai bajnokiján (2 d., 1 .). Legutóbb négymeccses vagy hosszabb hasonló sorozatra 2016 márciusában volt példa, akkor Edoardo Reja volt a tréner. 2. Luis Muriel eddigi egyetlen Spezia elleni meccsén gólt szerzett. Hat bajnokiján az idén csak egyszer talált a kapuba. Legutóbb ennyi meccs után 7 éve volt kevesebb gólja, akkor egyszer sem volt eredményes. 3. A Spezia legutóbbi 10 gólján 9 játékos osztozik – a tizedik öngól volt…

Kapcsolódó

Atalanta–Spezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 14 mérkőzés–6 Atalanta-győzelem–7 döntetlen–1 Spezia-győzelem/ 25–10-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 2–1–1–0 / 3–1. Bergamóban: 7–5–2–0/ 18–6. Salernóban a Serie A-ban: 1–1–0–0/ 3–1.  A párosítás legjobb gólszerzői: Mario Pasalic (Atalanta) 2 gól, Luis Muriel (Atalanta) és Roberto Piccoli (Spezia) 1-1.
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Spezia 3–1 (0–0). Gólok: Pasalic (2), Muriel, ill. Piccoli  (2021. 3. 21.). A legutóbbi bajnoki Atalanta-győzelem: 3–1 (2021. 3. 21.). A legutóbbi döntetlen: 0–0 (2020. 11. 21., La Speziában); a legutóbbi Spezia-győzelem: 0–1 (1931. 6. 7., La Speziában a Serie B-ben). Házi gólkirály: Duván Zapata 7, ill. Daniele Verde 3 gól

LAZIO–JUVENTUS

Mivel Ciro Immobile (jobbról) aligha játszhat, Vedat Muriqin a sor, hogy bebizonyítsa, érdemes volt Törökországból elhozni  őt a Laziónak (Fotó: Getty Images)

A Juve ugyan az elmúlt években igen eredményes volt a Lazio ellen, de talán most a legsebezhetőbb, az október végi időszakban meghiúsultak felzárkózási kísérletei az élvonalhoz. 14 pontra van az éllovas kettőstől annak ellenére, hogy a válogatott szünet előtti meccs last-minute gólja legalább megakadályozta a további zuhanást. Mivel a BL-ben sikerült véglegesíteni a továbbjutást már négy játéknap után, a zebrák fő célja a maximális pontszerzés lehet a ligában. Dybala játéka kulcsfontosságú lehet, izomsérülésének utóhatásait nem érzi, ő vezetheti a Juve-rohamokat a házigazda ellen. Bentancur sérülten tért vissza a vb-selejezőkről és Chilleii szereplése sem vehető biztosra. A bajok tetézésére Bernardeschi is megsérült a válogatottnál, Kean azonban bevethető és be is kerül, ha Dybalát mégsem találják játékra képesnek a doktorok. Chiesa azonban mindenképpen helyt kap a támadóhármasban.
A Laziónak csatármizériája van. Immobile továbbra is sérült, Pedro bokája is megrándult edzésen, lehet, hogy egyékes játék lesz a vége Vedat Muriqivel. Lehet, hogy Felipe Andersonnal szemben Lazzari kerül a csapatba. Közben  Zaccagni is felépült, a korábbi veronai játékmester növeli Sarri variációs lehetőségeit a középpályán.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Lazio legutóbbi három hazai meccsét kapott gól nélkül nyerte meg. Legutóbb ilyen 2015 szeptemberében történt meg, akkor Stefano Pioli volt az edző. 2. Ciro Immobile az egyik az 5 európai topbajnokságban, akik 10 vagy több gólt szereztek (Lewandowski, Benzema és Szalah mellett). Eddig 4 gólt szerzett a Juve ellen, de az Olimpicóban egyet sem. 3. Egyetlen más csapat ellen sem szerzett Dybala annyi gólt, mint a Lazio ellen. 3-3 góllal és assziszttal az argentin csak egy gólra van attól, amennyit az egész legutóbbi idényben elért.

Kapcsolódó

Lazio–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 156 mérkőzés–35 Lazio-győzelem–37 döntetlen–84 Juventus-győzelem/ 171–273-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 154–34–37–83 / 169–271. Rómában: 78–25–19–34 / 94–107. Rómában  a Serie A-ban: 77–25–19–33 / 93–105. A párosítás legjobb gólszerzői: Alessandro Del Piero (Juventus) 14, Roberto Bettega (Juventus) 11, Silvio Piola (Juventus) 10 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Lazio 3–1 (1–1). Gólok: Morata (2 – egyik 11-es), Rabiot, ill. J. Correa (2021. 3. 6.). A legutóbbi bajnoki Lazio-győzelem: 3–1 (2019. 12. 7.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 11. 8.); a legutóbbi Juventus-győzelem: 1–3 (2021. 3. 6., Torinóban). Házi gólkirály: Paulo Dybala 3, ill. Ciro Immobile 10 gól.

FIORENTINA–MILAN

A szerb válogatott sikerétől feldobódott Vlahovicstól végre rengadón is góült várnak, a csapattól meg pontszerzést a  firenzei drukkerek (Fotó: Getty Images)

A hazaiak támadójátéka új lendületet nyerhet a szárnyaló Vlahovicstól, akit ráadásul külön feldob a szerbek remek vb-selejtezős hajrája, amely a katari részvétel kiharcolásával zárult. A liga kisebb csapatai ellen a firenzei csapat tényleg villog, de a nagyok közül a Laziótól és a Juvétől is kikapott 1–0-ra, döntő lehet, hogy képes lesz-e végre élcsapattól is pontot szerezni.
A Milan óriási versenyfutásban van a Napolival az élen, ezért volt fontos a Derbi della Madonninán szerzett pont az Intertől a San Siróban. A sérültlista most is tekintélyes, Romagnoli visszatérése a védelembe azonban enyhít Pioli gondjain. Maignan és Calabria továbbra is bevethetetlen, Tatarusanu és Kalulu továbbra is tag marad a kezdőben. Junior Messias is közelít a visszatéréshez, talán már a cserepadra is leülhet szombaton. Saelemaekers a visszatérésben reménykedik, a két klassziscenter közül valószínűleg Giroud kezd, Ibra a kispadról állhat be.
Italiano a 13. bajnokiján alighanem a 13. féle csapattal lesz kénytelen felállni, Milinkovics és Quarta ugyanis el van tiltva. Megsérült Nasztaszics is, így az „új védelem” bal oldalát Igor és Venuti alkotja. A Covid miatti kéthetes kiesés után Nicolás González visszajöhet, teljesítette a fitneszteszteket és Vlahovics lollaán hercba indulóhat már a Milan elleni rangadón is.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina legutóbbi két hazai meccsét egyaránt 3–0-ra nyerte meg. Legutóbbi a violák egymás után 2018 szeptemberében győztek háromszor egymás után a Franchiban, a mostani ellenfél edzőjével, Piolival a kispadjukon. 2. Dusan Vlahovics 8 gólja 9 pontot hozott a Fuóiorentinának, ennyire egyetlen játékos sem volt képes ebben az idényben a Serie A-ban. 3. Ibrahimovic 9-szer talált be a violák kapujába. Ha újabb gólt szerez, a 24. játékos lesz a  Serie A históriájában, aki négy csapat ellen is eljut a két számjegyű gólmennyiségig (a másik három a Roma, a Palermo és a Parma.

Kapcsolódó

Fiorentina–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 162 mérkőzés–44 Fiorentina-győzelem–44 döntetlen–74 Milan-győzelem/ 189–253-as gólkülönbség. Firenzében: 81–31–24–26 / 117–106. A párosítás legjobb gólszerzői: Aldo Boffi (Milan) 10, José Altafini, Renzo Burini, Gunnar Nordahl és Andrij Sevcsenko (mind Milan) 8-8 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Fiorentina–Milan 2–3 (1–1). Gólok: Pulgar, Ribéry, ill. Ibrahimovic, Brahim Díaz, Calhanoglu (2021. 3. 21.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 3–1 (2019. 2. 29., Milánóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 2. 12.); a legutóbbi Milan-győzelem: 2–3 (2021. 3. 21., Milánóban). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 8, ill. Olivier Giroud és Rafael Leao 4-4 gól.

SERIE A, 7. forduló. Sport1 14:45 Atalanta BC–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 17:45 SS Lazio–FC Juventus (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 ACF Fiorentina–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)