Német nap az Európa-ligában • SportTV

Német nap az Európa-ligában

2022. 04. 05. 16:29    
Olvasási idő: 2 perc

A nyolcaddöntő visszavágóit játsszák a férfi kézilabda Európa-ligában. A jogelőd EHF-kupát „második német kupának” is becézték korábban, oly sok sikert értek el a német klubok. Most is két Bundesliga-csapat van érdekelve még a trófeáért zajló küzdelemben, mindkettő hazai visszavágóját közvetítjük szerdán este

A lisszaboni dönetlen után a német listavezetőnek otthon kellene bejutni a legjobb nyolc közé (Fotó: ehfel.eurohandball.com)

FÜCHSE BERLIN–NANTES

A még versenyben lévő 16 El-csapat közül csak kettő van, amelyek már megjárták a BL négyes döntőjét, a Füchse Berlin és az FC Nantes. Előbbi a 4. lett 2012-ben, utóbbi ezüstérmes öt évvel később. A két együttes éppen egymással csap össze a negyeddöntőbe jutásért, az első találkozó Franciaországban 25–24-es hazai győzelemmel ért véget.
„Az egygólos hátrány szinte semmi a kézilabdában” – mondta Paul Drux, aki 16 éves korában igazolt a berlini együtteshez, s részese volt a klub összes sikerének azóta. 2015-ben és 2018-ban Drux és a Füchse megnyerte az EHF-kupát, majd az IHF Super Globe-ot (az nagyjából a futball klub-vb-jének felel meg. – a szerk.), 2012-ben pedig előtt a BL kölni final fourjába jutott.
A berliniek az EHF kupasorozataiban szerzett nagy tapasztalataik következtében tudják, hogyan kell megfordítani párharcokat a második mérkőzésen. 2012-ben a BL negyeddöntőjében 11 gólos (!) hátrányt hoztak be a Leon ellen. 2018-ban ugyanabban a fázisban 8 góllal vesztettek a horvát Nexe ellen, de 9-cel nyerték meg a berlini visszavágót.
„Egy olyan erős és tapasztalt csapat, mint a HBC Nantes ellen lehetetlen volna nyolc vagy tizenegy gólos hátrányt behozni. Ezért örülök, hogy ez csak egyetlen gól” – mondta Drux. Elégedett volt a nantes-i 40 perccel, miközben háromgólos hátrányt hozott vissza. „Még semmi sem dőlt el, ez az eredmény jó alapot jelent, főleg, hogy hazai pályán játsszuk a sorsöntő mérkőzést.”
Mellesleg a nantes-i mérkőzés a kapusok nagy parádéja volt, a hazai Emil Nielsen és a vendég Dejan Miloszavljev egyaránt 18 lövést hárított. A győzelem a Nantes első sikere volt az idényben német együttessel szemben, mert a csoportkörben egyszer ikszelt, egyszer kikapott a Lemgótól. A csoportkörben a Füchse csak egyetlen mérkőzését nyerte meg, a Wisla Plock ellen (30–29). A berlini együttes ott volt az El tavalyi négyes döntőjében, a francia együttes egy „emelettel” feljebb, a BL final fourban Kölnben. Az elmúlt hétvégén a Nantes 35–31-re győzött a Créteil ellen idegenben, a német csapat nem lépett pályára.

Ha a Füchse továbbjut, a Magdeburg–Sporting találkozó győztesével küzd meg a négyes döntőért. Ha az a német listavezető lesz, akkor már a 8 között létrejön az előző kiírás aranycsatájának visszavágója, s vagy a győztes vagy az ezüstérmes nem jut el az idei végküzdelembe.

MAGDEBURG–SPORTING

Az első találkozó lisszaboni 29–29-e a németek második döntetlenje volt az idényben, az elsőt La Riojában játszották, a címvédő azon kívül megnyerte mind a 9 csoportmeccsét. A két ifjú Costa fivér, a 17 éves Francisco és a nála két esztendővel idősebb Martim kiemelkedett a portugál csapatból, mindketten 8 gólt szereztek.
„A lisszaboni meccs egészen különleges volt. Már nagyon várjuk a visszavágót hazai pályán a GETEC Arenába, saját szurkolóink előtt” – nyilatkozta a németek edzője, Bennet Wiegert. Az SCM megerősítette vezető helyét a Bundesligában a Hannover-Burgdorf elleni 30–22-es győzelemmel. A Sporting ugyancsak vezeti hazája bajnokságát, miután 45–29-re megverte a Gaiát.

FÉRFI KÉZILABDA EUROLIGA, nyolcaddöntő, visszavágó. Sport1 18:30 Füchse Berlin–FC Nantes (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Pásztor István); Sport1 20:30 SC Magdeburg–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)