Két év után nyert Klassikert a BVB • SportTV

Két év után nyert Klassikert a BVB

2018. 11. 12. 23:26    
Olvasási idő: 2 perc

Egymás ellen küzdött a német futball két óriása, a „magyaros” csapatok közül kettő-kettő nyert, illetve veszített. A 11. forduló statisztikái, érdekes számai következnek.

+ Egy hét híján két éve, 2016. november 19-én győzte le ezt megelőzően a Dortmund a Bayernt. Aubameyang lőtte a győztes gólt, aki most már Londonban szerepel. Azóta a mostani győzelemig 6 meccset játszottak háromféle sorozatban, s 6 bajor győzelem született, öt normál játékidőben, egy hosszabbítást követő 11-esekkel.
o A szombati előtt 2012. április 11-én ugyancsak Dortmundban csapott össze úgy a két csapat, hogy a Borussia megelőzte a táblázaton a Bayernt. Akkor is a kapuba talált Lewandowski – igaz,  csak egyszer  – , az viszont a Dortmund 1–0-s győzelmét jelentette, és az idény végén a BVB meg is szerezte a bajnoki címet, még Jörgen Klopp parancsnokságával.
= Marco Reus 7. idénybeli gólja 11. mérkőzésén személyes csúcsbeállítás. Eddig csupán a 2015–16-os idényben talált ennyiszer a kapuba ennyi játéknap után.
+ Paco Alcácer első 6 német bajnokiján 8 gólt szerzett. Ez legutóbb a Bundesligában Gert Dörfelnek (HSV) sikerült, még az első idényben, 1963-ban(!)
o Az összes tétmérkőzést beszámítva az idényben a Dortmundnak 18 gólját érte el cserejátékos. Ez tízzel(!) több, mint bármely más csapaté az öt európai topligában.
= A Bayern 7 legutóbbi bajnokiján 8 pontot veszített el. Ekkora hátrányból (7 pont) még sosem sikerült bajnokságot nyernie.  

Lewandowski vezető gólja – Thomas Müller beíveléséből. A lengyel csatár a Bayernben 16. meccsén 14-edszer talált be a Dortmundnak, előtte a BVB színeiben pedig 14 találkozón 5 gólt szerzett a bajorok ellen (Fotó: Getty Images)

+ A Klassiker napján 35. születésnapját ünneplő Philipp Lahm a Bayern Bundesliga „beadáskirálya”. A világbajnok játékos 2004. július 1. óta (azóta vezetik ezt a statisztikát) 803-szor ívelt be német bajnokin, ezekből 194 gól született. A második Franck Ribéry (729/166), a harmadik Thomas Müller (642/168) ezen a listán, a 13-as legutóbb Lewandowski mostani első góljánál adott finom ívelt asszisztot a lengyel gólzsáknak.
o Yussuf Yurary Poulsen, a furcsa dupla keresztnevű, tucat vezetéknevű dán csatár 6. gólját szerezte a Leipzig színeiben az idényben. Ez eggyel több, mint amennyit a legutóbbi szezon egésze során elért.
= A Hoffenheim élvonalbeli történetének legidősebb csapatával állt fel, a kezdő tizenegy átlagéletkora 26 év és 322 nap volt. Szalai Ádám a maga 30 évével és 253 napjával felfelé vitte az átlagot, ám az „öregfiúk csapat” így is legyőzte 2–1-re az Augsburgot.
+ A Hertha ebben a naptári évben csupán másodszor kapott 3-nál több gólt. Ezt megelőzően  a Leipzig talált be féltucatszor Dárdai Pál csapatának kapujába, májusban, az előző idény utolsó fordulójában Berlinben. 2015. február 5-e óta, mikor a magyar mester leült a HBSC kispadjára, csapata összesen 8-szor kapott ennyi vagy több gólt: az első félidényében egyszer sem, a 2015–16-os évadban a Gladbachtól egyszer 4-et, egyszer 5-öt, egy szezonnal később a Kölntől és a Leipzigtől 4-4-et, a Gladbachtól 6-ot, a 2017–18-as idényben megint csak a Gladbachtól 4-et és a Lipcsétől az említett hatot, most pedig az újonc Düsseldorftól négyet.
o A forduló utolsó 7 találatát egyaránt cserejátékos érte el – az is unikum a Bundesliga történetében. A cserejátékos-gólok egyikét Sallai Roland jegyzi, ám csapata sajnos kikapott, a magyar válogatott szélső pedig megsérült a Mainz elleni mérkőzésen.
= A Leipzig a szeptember 20-i, Salzburg elleni 2–3 óta 12 tétmérkőzésen összesen egy vereséget szenvedett, csütörtökön Glasgow-ban. Gulácsi Péter 12 meccs óta veretlenül áll a kapuban (legutóbb a BVB ellen kapott ki, a két vesztes El-meccsen Mvogo védett) és 7. „shutoutját” jegyezte az idényben.