51 pontos káprázat a Warriorstól • SportTV

51 pontos káprázat a Warriorstól

2019. 01. 16. 09:37    
Olvasási idő: 2 perc

A címvédő Golden State Warriors az NBA-csúcsot jelentő, 51 pontos első negyedére alapozva kiütötte a játéknap előtt a főcsoport élén álló Denver Nuggets csapatát.

„Csodálatos, csodálatos kosárlabda! Nem emlékszem ennél jobb első negyedre. Tűzijáték-show volt.” Steve Kerr, a Golden State Warriors vezetőedzője ilyen mértékű elragadtatásra ritkán vetemedik, elvégre sok csodát látott már a vele három bajnoki címet nyerő csapatától, de a Denver Nuggets elleni első 12 perc non plus ultra volt – nem csupán a franchise, de az NBA történetében is. Merthogy a Warriors ebben az időszakban 51 ponttal „kínálta meg” a játéknapot még a Nyugati főcsoport első helyezettjeként kezdő riválisát. Ilyen sok pontot még senki sem dobott az NBA-ben a nyitó negyedben, mondjuk akkor nem csoda, ha bármilyen negyedre nézve is franchise-rekordot jelentő 10 triplát is bevág a csapat a meccs ezen szakaszában. Kevin Durant 17 (7/7-es hibátlan mezőnymutatóval!), Klay Thompson 13, Stephen Curry 12 pontot vállalt az 51-ből, a csapat 76 százalékos pontossággal dobott a mezőnyből (19/25), 71,4-del pedig a triplavonal mögül (10/14). A gála annak fényében különösen durva, hogy a meccs előtt a Denver meccsenkénti 105,5-es kapottpont-átlaggal a liga negyedik legjobb védelmét vonultatta fel.

„Egy-egy este nem túl sok rekorddöntögető negyedet hoz. De ez is megmutatta, mire vagyunk képesek, ha minden szögből betalálunk. Csodálatos nézni, és még jobb részesének lenni” – vigyorgott a meccs után Thompson. A Golden State története során mindössze egy pontgazdagabb negyed volt, 1989-ben a Sacramento King ellen a harmadik felvonásban 57 pontot termelt az együttes.

„Most már tudják, kik vagyunk” – üzent a Denvernek Durant is, miután csapata 142-111-re megnyerte a rizikósnak tartott idegenbeli meccset. Sem ő, sem a nagy hármas másik két tagja nem játszott 30 percnél többet, de Durant 27, két csapattársa pedig 31-31 pontot így is berakott a közösbe. Thompsonnak még egy karriercsúcs is jutott, négyet korábban egyetlen NBA-találkozón sem zsákolt. Az egyik még a nap 10 legszebb jelenete közé is befért:

Ez a Warriors már most is bődületesen erősnek tűnik, és ha minden igaz, péntektől bevethető lesz az All-Star-center DeMarcus Cousins is, aki felépült Achilles-ín-szakadásából. Semmiképpen sem lennénk a Warriors-riválisok helyében, merthogy Cousins meg ezt tudja: