Most Giannis lenne az MVP LeBron előtt • SportTV

Most Giannis lenne az MVP LeBron előtt

2020. 03. 24. 11:55    
Olvasási idő: 3 perc

A koronavírus alatti leállás közben az ESPN megszavaztatta az újságírókat, hogy amennyiben most érne véget az NBA-szezon, ők kinek adnák az MVP-díjat. Nincs meglepetés, Giannis az első, de LeBron James emberfeletti teljesítménye 35 évesen egy magabiztos második helyet eredményezett.

Giannis nyerte most ezt a versenyfutást. (Fotó: Getty Images)

Mielőtt leállt az NBA március 11-én, egyre többen kezdtek azért kampányolni, hogy LeBron James legyen az MVP, mert egyszerűen olyan jó szériában volt a Los Angeles Lakers, és olyan jó formában James, hogy azt nem lehetett szó nélkül hagyni. Az utolsó hétvégén ráadásul a ligaelső Milwauke Bucks-t és a városi rivális Clipperst is sikerült legyőzni.

Eközben a Bucks egy picit visszaesett, és Giannis is kihagyta az utolsó néhány meccset. Persze ettől függetlenül így állt a tabella a lefújás pillanatában:

  1. Milwaukee Bucks: 53-12, 81,5 százalék
  2. Los Angeles Lakers: 49-14, 77,8 százalék
  3. Toronto Raptors: 46-18, 71,9 százalék
  4. Los Angeles Clippers: 44-20, 68,8 százalék

A teljes tabella.

De inkább a játékosok teljesítményét vegyük górcső alá:

Giannis egész szezonban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva hoz embertelen átlagokat. Kevesebb, mint 31 percet tölt a pályán, de több pontot és lepattanót szerez, mint a tavalyi MVP-szezonjában, a 36 perces statisztikája pedig gólpasszban is jobb. A blokkok és a labdaszerzések száma valamivel alacsonyabb, de nem annyival, hogy az hatással legyen erre a szavazásra. Ja, és több, mint kétszer annyi hármast dob, mint tavaly (meccsenként átlag 1,5-öt).

LeBronnal kapcsolatban a legfontosabb érv, hogy most ő a Los Angeles Lakers. Mert ugyan van mellette egy Anthony Davis, ha James nem játszik, nem működik úgy a játék, és jelentősen visszaesik a csapat teljesítménye. Mindezt 35 évesen csinálja így. Ugyanúgy zsákol, dominál, mintha maximum 30 lenne, és pályafutása során először vezeti a ligát a gólpasszok terén. Egy pillanatig sem kell mellé olyan játékos, akit papíron irányítónak nevezünk (mint például Mo Williams, Mario Chalmers vagy Kyrie Irving). Épp abban a szezonban, amikor a valós magasságmérések során kiderült, hogy 3-4 centivel magasabb, mint amit eddig tudtunk.

Hosszabb lett a James-ről szóló bekezdés? Valóban, de Giannis annyira jó, és annyira megszoktuk, hogy ennyire jó, hogy nem is tudjuk leírni szavakkal, mennyire dominálja most a játékot.

Egy szó, mint száz, James minden igyekezete ellenére sem tudta befogni Giannist a szavazáson, mert az ESPN 70 újságírót kért meg arra, hogy szavazzanak, ahogyan a szezon végén szavaznának, azaz öt játékos kell megnevezni, az első hely 10, a második 7, a harmadik 5, a negyedik 3, az ötödik pedig 1 pontot ér.

Ez a sorrend jött ki:

1. Giannis Antetokounmpo, 670 pont, 60 első, 10 második hely

2. LeBron James, 514 pont, 10 első, 58 második, 1-1 harmadik és negyedik hely

Az első öt helyre kellett szavazni, őket kettejüket mindenki az első ötben látta. A következő hármas között is volt egy kisebb versenyfutás. Ez James Harden, Luka Doncic és Kawhi Leonard között zajlott:

3. James Harden, 220 pont, 2 második, 30 harmadik, 16 negyedik és 8 ötödik hely – összesen 56 szavazat

4. Luka Doncic, 171 pont, 19 harmadik, 18 negyedik és 22 ötödik hely – összesen 59 szavazat

5. Kawhi Leonard, 118 pont, 12 harmadik, 15 negyedik és 13 ötödik hely – összesen 42 szavazat

Rajtuk kívül még 7 játékos kapott szavazatot:

6. Anthony Davis, 58 pont

7. Chris Paul, 28 pont

8. Nikola Jokic, 18 pont

9. Pascal Siakam, 12 pont

10. Damian Lillard, 4 pont

11. Jayson Tatum, 3 pont

12. Bradlye Beal, 1 pont

Azt reméljük, nem ez lesz a végeredmény, és a játékosoknak még lesz lehetősége változtatni ezen a sorrenden, ha újra elindul az élet az NBA-ben is.

Egyébként az eddigi utolsó Giannis – LeBron csatát megnézheted ismét, csütörtök éjfélkor és pénteken 17 órakor a Sport1-en, és pénteken 22:30-kor a Sport2-n. Szombaton 22 órakor a Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers meccs lesz a Sport2-n. Ez volt a Lakers első mérkőzése Kobe Bryant tragikus halála után. Vasárnap 22 órakor, szintén a Sport2-n pedig a Portland TrailBlazers – Philadelphia 76ers meccs vár ránk. Ez olyan végjátékot hozott, hogy ajjaj…

Forrás: ESPN