Három a magyar (kézis) kupacsapat • SportTV

Három a magyar (kézis) kupacsapat

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 11. 12:31    
Olvasási idő: 3 perc

Az EHF szerdai döntése mintha kissé megkérdőjelezné a folytatás komolyságát, de a kiírt mérkőzéseket le kell játszani… A nagy heti kupaözönlés csütörtöki „adagja” három összecsapás, egy-egy magyar résztvevővel, egy az Európa-ligából, kettő a BL-ből – természetesen mindhármat élőben közvetítjük a Sport1-en.

Jő lenne Bitolában most jobban befejezni a meccset… (Fotó: eurofarm.rabotnik.com)

TATABÁNYA–PELISZTER

A szerdai kétgólos északmacedón győzelem (21–19) után a Tatabányának sajnos, még mindig nincs pontja az Európa-liga D-csoportjában. Bár a mérkőzés négyötödéig jól tartotta magát a „kék tigrisek” csapata – a 48. percben még 17–17 volt az állás – a hajrá sajnos az Eurofarmnak sikerült jobban.
Sajnos, a találkozó előtti „technikai malőr” – a tatabányaiak roszz mezt vittek magukkal, és emitt több mint húszperces késéssel kezdődött a csata –  a mieinket viselte meg jobban.
„Ez egy őrült szezon, sok problémával, és nem könnyű pontokat szerezni egy olyan erős és szervezett csapat ellen, mint az Eurofarm Peliszter. Jobban kell játszanunk, ha jobb pozíciót akarunk a csoportban. Sok mindent nem tudok megváltoztatni a holnapi mérkőzésre, de remélem, a második meccsen már jobban tudunk játszani” – nyilatkozta az EHF honlapjának Vladan Matics, a Grundfos Tatabánya edzője a szerdai mérkőzést követően.
Bízzunk benne, hogy a csütörtöki „visszavágó” problémák nélkül kezdődik, a kékek ugyanúgy pariban lesznek az ellenféllel, és most jobban sikerül a végjáték, Bár már csak presztízstétje van a találkozónak, azért a hatodik meccsen illene már megszerezni az első pont(okat) – egy legyőzhető ellenféltől…

 

SZEGED–PORTO

Mikler Roland most már minden további csoportmeccsen nyerni szeretne (Fotó: pickhandball.hu)

A szegedi együttes kemény harcban áll a táblázat alsó felében. Mivel az elmaradt meccsek pótlásának határidejét február 26-ra tolta az EHF, a  MOL-Picknek jó lenne mindenképpen az első hatban maradnia, hogy akkor is folytathassa a küzdelmeket, ha az eredeti lebonyolítási rendszer „túlélné” a határidőt (erre látszik a kisebb esély), s lehetőleg elkerülje a Verszprémét már a nyolcaddöntőben. (Mivel  a Telekom bagy valószínűséggel második lesz a B-csoportban, a szegediek akkor kényszerülnének „magyar párviadalra”, ha a 7. helyen fejeznék be a csoportküzdelmeket.)
Jelenleg a kékek a 6. helyet foglalják el, 4 ponttal van kevesebbjük az előttük álló Portónál, de 3-mal kevesebbszer játszottak. A mögöttük helyezkedő Elverumbajk ugyanannyi pontja van, de eggyel kevesebb meccsből, a kétszeres BL-győztes (017, 2019) Vardarnak meg egy pont a deficitje a mieinkkel szemben, de neki eggyel kevesebb a mérkőzése. A Szeged egyébként vasárnap éppen a Vardarral gfolytatja az erőltetett menetet Észak-Macedónuia fővárosában.
De vissza a csütörtöki meccshez! A két csapatnak mindössze egy eurokupatalálkozója volt eddig, az volt az ősszel sokat kínlódó Tisza-partiuak második meccse a sorozatban, s erősen tartalékos felállásban 265–19-es vereséget szenvedtek a portugál nagyvárosban. A legutóbbi BL-meccsén a Szeged otthon kapott ki a PSG-től 32–29-re, a Porto viszont 27–24-es győzelmet aratott a Vardar ellen. A Porto eddig a lehetséges 8 idegenbeli pontból csupán egyet tudott megszerezni, a szkopjei döntetlennel (25–25), még októberben.

„Hétfőn már le is zártuk az előző időszakot, bízom benne, és szeretném, ha ettől kezdve az összes mérkőzésünket megnyernénk, mert azt gondolom, ez benne van a csapatban. Most tegyük félre azt, hogy sok helyről jöttünk és kevés időnk volt készülni. Most van időnk felkészülni, jönnek majd az ellenfelek és sorban nyernünk kell. A Portót rendkívül erős ellenfélnek tartom, nagyon kellemetlen stílusban játszanak, hét a hat ellen rengeteget és pontosan úgyhogy ez ellen is készülnünk kell. A legfontosabb, hogy ezt a játékot meg kell állítanunk, szét kell tördelnünk. És bízom benne, hogy a védőfalunkkal most jól tudunk együttműködni. Ekül a játékunk nagyban azon múlik, tudunk-e kellő önbizalommal játszani” – nyilatkozta a klubhonlapnak adott video-kisinterjújában Mikler Roland, a MOL-Pick klasszis kapusa.

CELJE–VESZPRÉM

Nikolaj Markussen szerint van esély győzni Celjében, főleg ha kevesebb lesz a labdaeladás (Fotó: veszpremhandball.hu)

A két csoport élcsapataink plusz motivációt adott eddig az erőnyerés, hogy közvetlenül a negyeddöntőben folytathatják a küzdelmeket. Ez a sansz tovatűnni látszik, mint ahogy tovatűnt a csoportgyőzelem halvány reménye is a Veszprémnek a csúcsfavorit Barca elleni dupla vereséggel. A csoport második helyének megúrzése viszont reális cél, hiszen a Tekeom még mindih a többeoiek előtt áll, a vesztett pontok tekintetében is.

Idézzünk két véleményt a veszprémi klubhonlap szokásos meccs előtti nyilatkozatcsokrából!
David Davis edző: „Nehéz mérkőzés lesz, és ahogyan már korábban említettem, maga a február hónap is nagyon kemény. Mindent bele fogunk adni, hogy legyőzzük a Celjét, és harcolni fogunk a második hely megtartásáért.”

Nikolaj Markussen, dán balátlövő: „Nyernünk kell, és nyerni is akarunk. Természetesen nehéz mérkőzés lesz. Nem éppen a legjobb érzésekkel érkeztünk ide Barcelonából, de ha kevesebb labdát adunk el, mint Spanyolországban, akkor jó esélyünk van nyerni Celjében.”
A múlt mindenesetre a veszprémiek mellett „érvel+: 15 eddigi BL-meccsükből 24 év alatt kettő (1 döntetlen, 1 vereség) kivételével mindet megnyerte a magyar rekordbajnok, a legutóbbi 11-et sorozatban (ld. alant keretes statisztikánkat.

Kapcsolódó

CELJE–VESZPRÉM örökmérleg

Az összes mérkőzésen: 15 mérkőzés–1 Celje-győzelem–1 döntetlen–13 Veszprém-győzelem/ 363–431-es gólkülönbség. Celjében: 7–1–0–6 / 183–205
Az első mérkőzés: Fotex Veszprém–Celje Pivovarna Lasko 22–18 (8–9), BL-selejtező, 2. forduló, 1994. 10. 9. A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém KC–RK Celje Pivovarna Lasko 39–24 (19–11), BL-csoportmérkőzés, 2020. 10. 14.

KÉZILABDA FÉRFI EUROKUPÁK. Sport1 16:45 Grundfos Tatabánya KC– Eurofarm Rabotnik Peliszter El-csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István); Sport1 18:30  MOL-Pick Szeged–FC Porto BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Vadkerti Attila, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:30 RK Ceelje Pivovarna Lasko–Telekom Veszprém KC BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István)