Omszkba kerül a Gagarin-kupa? • SportTV

Omszkba kerül a Gagarin-kupa?

2021. 04. 28. 11:55    
Olvasási idő: 2 perc

A KHL rájátszása, a Gagarin-kupáért folyó döntő párviadal hatodik találkozóját játsszák szerdán kora este. Hazai győzelem esetén az Avangard Omszk harmadik nekifutásra elhódítja a trófeát, a vendégsiker azt jelentené, hogy a csapatok visszatérnének még Moszkvába, hogy a pénteki 7. meccsen döntsenek a kupa sorsáról.

Avangard-gólöröm. Ha csak eggyel több ilyen lesz szerda este, mint moszkvai, akkor új birtokosa lesz a Gagarin-kupának (Fotó: Getty Images)

A KHL históriájának 13. idényében a 12. döntő rájátszásra kerül sor (a tavalyit félbeszakította, végül „elvitte” a pandémia…), egyik résztvevő sem újonc. Az alapszakaszgyőztes CSZKA 2016-ban és 2018-ban a Metallurggal és az Ak Barsszal szemben veszített, tavalyelőtt viszont éppen az Avangard ellen söpréssel, 4–0-val hódította el a serleget. Azaz tulajdonképpen megismétlődik a legutóbbi finálé – közte egy világjárvánnyal. Az omszkiaknak az egyébként már a második próbálkozásuk volt, előtte 2012-ben, a liga negyedik szezonjának végén voltak finalisták – akkor egy másik moszkvai gárdától, a Dinamótól szenvedtek szoros, 4–3-s vereséget a döntő párharcban.

Ebben a kiírásban a CSZKA 91 ponttal nyerte meg a nyugati főcsoportot, s lett ezzel ligaelső is, az Avangard 84 ponttal végzett a második helyen, így mindketten közvetlenül bejutottak a rájátszásba. A playoff első körében az exkatonacsapat kisöpörte a városi vetálytárs Szpartakot, az omszkiak 4–1-re verték meg a jekatyerinburgi Avtomobilsztot. A főcsoport-elődöntőben: Avangard–Metallurg 4–2, CSZKA–Lokomotív (újabb moszkvai derbi) 4–3. A konferenciadöntőben az omszkiak végeletesen kiélezett csatában 4–3-ra győztek a ligarekorder (3-szoros Gagarin-kupa-győztes) Ak Barsz ellen, a CSZKA sz örök „Moszkva-Szentpétervár rangadón” 4–2-vel verték ki az SZKA-t.

A finálé első meccsén, még április 18-án az Avangard nagy győzelmet aratott Moszkvában 4–1-es sikerével  (gólok: Csinahov, Gotovec, Boucher, Kablukov, ill. Loktyionov). A második moszkvai meccsen a hazaiak sima 3–0-val egyenlítettek (g.: Salunov, Szergejev, Popov). A harmadik találkozót Omszkban játszották – a döntő valamennyi meccsére kétnaponta kerítenek sort – , Boucher találatával ugyan az első harmadban még az Avanfógard vezetett, de a harmadik játékrész közepén Okulov és Salunov fordítani tudott, s ezzel a fővárosiak is megfordították a párharc állását. A második omszki találkozó alakult a legdrámaibban a párharcból. Kétgólos moszkvai előnyt (Szlepisev, Mamin – közte az Avangard kihagyott egy büntetőt) követően egy 5 perces büntetés alatt szépíteni tudott a haza gárda Knight révén. Egy újabb 5 perces előny kimaradt, de egy „sima” kétpercesből a 3. harmad elején Kosztyin egyenlített. A döntetlenből aztán újabb gólváltással lett végső döntetlen: Saripzjanov előbb előnyt szerzett az Omszknak, ám a moszkvaiak kapusukat levive egy másodperccel (!) a vége előtt ismét egyenlítettek Robinson góljával. A hosszabbításban aztán a 66. percben Gyedunov emberhátrányból talált be a moszkvai kapuba egy szóló végén.
Hétfőn Moszkvában aztán Simon Hrubec, az omszkiak cseh kapusa (idény közben igazolták a kínai Kunlun Red Starból) volt a sztár: shutoutja mellett két korábbi döntős gólszerző, Saripzjanov és Boucher talált a vendéglátók kapujába, a CSZKA kapus nélkül csak a kapuvasat találta el – így jutottak el a küzdő felek a szerdai hatodik csörtéig.
Amelyben vagy új bajnokot – Gagarin-kupa-győztest – avatnak, vagy a CSZKA kap egy újabb (szerdai) esélyt, hogy pénteken hazai pályán megszerezze második végső sikerét, az örökranglistán felzárkózva az eddigi három 2 győzelmes klub, a magnyitogorszki Metallurg, a moszkvai Dinamo és a szentpétervári SZKA mellé.

JÉGKORONG. KHL BAJNOKI DÖNTŐ a Gagarin-kupáért, 6. mérkőzés. Sport2 18:00  Avangard Omszk–CSZKA Moszkva (kommentátor: Engyel István)