KHL – rigai "alulnézetből" • SportTV

KHL – rigai „alulnézetből”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 23. 09:56    
Olvasási idő: 2 perc
KHL

Egy ligát néha az is minősít, mennyit tudnak a leggyengébbjei. Most ebből a nézőpontból is adunk egy ízelítőt a KHL-ből, amely általános vélemények szerint a világ második legerősebb hokiligája. A 24 együttes közül a legrosszabb mérlegű lett Dinamo Riga és a gyenge középcsapatnak számító, az összevont táblázaton 15. cseljabinszki Traktor mérkőzése kerül a Sport1 képernyőjére.

Lauris Darzins (23-assal az előtérben) a rigaiak legeredményesebbje az idényben, 4 góllal és 8 gólpasszal (Fotó: Getty Images)

Nem úgy indult az idény, hogy a lett bajnok olyan vendégszerető lesz, mint manapság. Nyolc hazai találkozójából az első hármat megnyerte, aztán szeptember 18-án kikapott a jaroszlavli Lokomotívtól, s azóta, a további négy otthoni találkozója mindegyikét elvesztette, az Avangard ellenit negatív rekordként egyenesen 7–0-ra (!). Eközben 7 idegenbeli meccséből kettőt tudott megnyerni, az egyiket éppen Cseljabinszkban, 4–3-ra, a múlt hét hétfőjén. Azon a találkozón egyébként a rigai gárda már az első harmadban vezetést szerzett, majd a második játékrész korai egyenlítése után három gólt is szerzett, s utána a Traktor már csak kozmetikázni tudott az álláson. A Dinamo csupán egy játékossal nem bírt azon a mérkőzésen, a cseh Tomás Hyka lőtte a hazaiak mindhárom gólját. Mivel az egész idényben 20 meccsen összesen ötször talált be, számára tényleg ez volt az idény meccse, noha csapata kikapott.

A Traktor egyébként idegenben kiváló mérleggel rendelkezik, Távol-Keletről pedig egészen szenzációssal. Vlagyivosztokból kétszer, Habarovszkból, Pekingből és Novoszibirszkből is elhozta a három pontot, sőt a liga egyik sztárcsapatát, az SZKA-t is meg tudta verni Szentpéterváron. Ugyanakkor otthon megmagyarázhatatlan vereségekbe is beleszaladt. Nemcsak a rigaiaktól kapott ki, hanem például az Avangardtól egy hatost kapott anélkül, hogy egyet is ütött volna.

Mivel nem két élcsapatról van szó, az egyéni statisztikák élcsoportjában hiába keressük a rigai vagy a cseljabinszki játékosokat. Az emlegetett Hyka  például 11 pontjával (5+6) csupán negyedmagával holtversenyben a 60. a KHL kanadai listáján, ennél a rigai  Lauris Darzins – a cseljabinszki 4–3-on csapata két utolsó góljának szerzője – egy ponttal jobban áll, 4 góllal és 8 assziszttal a 45., ötös holtversenyben.
A kapusok közt a 60 percre számított kapottgól-átlag (GAA)  alapján vezetett listán a két csapat első számú kapusa közül Vaszilij Gyemcsenko (Traktor) a jobb 2.4-gyel 15 meccsen, emellé 92.3%-os védési hatékonyság párosul. Ugyenebben a rangsorban – amely csak az összjátékidő 40%-ánál többet védő kapuőröket lajstromozza, a rigai Kruisters Gudlevskis az utolsó, vagyis a 29., 3.5-es GAA-val, 86%-os védési rátával.
A tendenciák alapján – Dinamo hazai vereségsorozat, Traktor idegenbeli remeklések – ­a cseljabinszki  gárda tűnik az esélyesebbek, de az igazi játék vagy megerősíti vagy megcáfolja a statisztikai alapú esélylatolgatásokat.

Sport1 18:30  Dinamo Riga–Traktor Cseljabinszk  KHL alapszakasz-mérkőzés (kommentátor: Engyel István)