A vicebajnok Helsinkiben vizitál • SportTV

A vicebajnok Helsinkiben vizitál

2019. 09. 03. 14:36    
Olvasási idő: < 1 perc
KHL

A legutóbbi Gagarin-kupa-döntős Avangard Moszkvában a Nyitó Kupán 3–1-es győzelemmel kezdett a bajnok CSZKA ellen. A Jokerit most kezdi meg szereplését az idényben, mint az orosz bázisú, de idén „csak” öt nem orosz csapatot (Dinamo Minszk, Dinamo Riga, Kunlun Peking, Barisz Asztana és Jokerit) felvonultató 24 csapatos bajnokság finn együtteseként

Az Avangard legutóbb főcsoportdöntőt nyert (képünkön a Szalavat Julajev elleni finálé egyik pillanata), most sem adná alább az idény végére… (Fotó: Getty Images)

Jobb alternatíva híján ismét idézzük a műfaj „klasszikusát”, „KHL Pistit”, azaz Kovács Istvánt, tévénk állandó szakértőjét a két együttes szezon előtti állapotáról a jégkorongblog.hu-ról.

Jokerit Helsinki (az előző idény alapszakaszának 11. helyezettje):

„Lauri Marjamäki együttese hiába teljesített jól az alapszakaszban, a rájátszás első körében rosszul ment a kapusoknak: Ryan Zapolski  csak 79,2%-kal, Janis Kalnins  89,6%-kal védett. A két hálóőr közül előbbi távozott, helyére Antti Niemi  érkezett az NHL-ből. Húzóembereik közül Sakari Manninen a Szalavat Julajevhez ment, pótlására a szintén világbajnok Veli-Matti Savinainen hazatér a Kunluntól, és Petri Kontiola is elhagyta a Lokomotivot a helsinkiek kedvéért, méghozzá öt év után. A Jokeritnek idén is komoly esélye van a legjobb nyugati csapatok közé kerülni, sok múlik azon, hogy Niemi és Kalnins hogyan egészíti ki egymást.”

Avangard Omszk (az előző idény 2. helyezettje)

Kalandos szezont tudhat maga mögött az omszki klub. Bob Hartley csapatának még tavaly nyáron csarnokgondjai akadtak, így otthonuktól 2500 kilométerre, a Moszkva melletti Balasihában játszották hazai meccseiket az egész szezonban. Ez idén sem lesz másként, a legkeletibb divízióba besorolt együttesre sok utazás vár. Az elmúlt szezonban a túrák messze nem befolyásolták a teljesítményt: hét év után újra eljutottak a KHL-döntőig, de ott söpréssel alulmaradtak a CSZKA-val szemben. Az omszkiak legponterősebb játékosa, Ilja Mihejev  elhagyta a csapatot, az NHL-ben próbál szerencsét, ám a rájátszásban pont/meccses átlag körül teljesítő játékosok közül Cody Franson, Szergej Sumakov és Taylor Beck is maradt az Avangardnál. Idén is Igor Bobkov lesz az első számú kapus, aki mögé leigazolták a 31 évesAlekszandr Szudnyicint. Egyetlen légióst hoztak, ám az jelentős húzás volt: a svájci Sven Andrighetto öt NHL-szezon után játszik újra Európában. A védelmet orosz klasszissal erősítették meg, az NHL-ből továbbra is kitiltott Vjacseszlav Vojnov egy teljes kihagyott idényt követően lép újra jégre.”

Sport2 17:30  Jokerit Helsinki–Avangard Omszk  KHL alapszakasz-mérkőzés (kommentátor: Engyel István)