Fővárosi hokiderbi a KHL-ből • SportTV

Fővárosi hokiderbi a KHL-ből

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 08. 11:25    
Olvasási idő: 2 perc
KHL

Noha történetileg nagy fölényben van a CSZKA a Dinamóval szemben az orosz főváros nagy hokirivalizálásában, a derbi mindig az aktuális idény kiemelkedő összecsapásai közé tartozik. 

Egy sikeres CSZKA-mozzanat a két csapat december 4-i, 2–1-es hazai győzelemmel végződő csatájáról a CSZKA-csarnokból. A vörösök jobbik kapusa, Ilja Szorokin védi a Dinamo pontkirályának, Dmitrij Jaskinnak a lövését (Fotó: Getty Images)

Sokkal, de sokkal többet nyert mind a hazai, mind a nemzetközi ligákban a vörös exkatonacsapat, azért korábban a „belügy” támogatását élvező kékek időről időre néha megviccelik. Tavaly például tíz alkalommal csaptak össze, ebből nyolcszor a CSZKA győzött, ám kétszer – mindkétszer saját csarnokában – alulmaradt a Dinamóval szemben, március 15-én 1–0-ra és legutóbb karácsony első napján 3­–0-ra. Ez utóbbin a kékek első sorának centere, Dmitrij Jaskin bizonyult a nyerő embernek két góllal és egy assziszttal.

A táblázaton valamivel jobban áll a Gagarin-kupa-védő CSZKA, amely 44 mérkőzésen 65 pontot gyűjtött, szemben a Dinamo 46 találkozón szerzett 62 pontjával. Az új esztendőben azonban a D-betűsök hasítanak jobban: 3-án otthon 2­–0-ra megverték a pekingi Kunlunt, 5-én a másik moszkvai rangadón idegenben 3–0-ra a Szpartakot úgy, hogy minden harmadban egy-egy gólt ütöttek, végül  kedden ismét otthon győztek az Amur ellen 4–2-re. A CSZKA csak két meccset játszott 2020-ban: előbb 7–1-re lemosta idegenben a Szocsit egy ötperces kiállítás alatt elért tripla segítségével, majd kikapott a Szalavat Julajevtől idegenben 4–2-re, pedig az ufai csapattól a  Spengler-kupán elég harmatos teljesítményt láthattak a Sport TV nézői is, nem is túl régen, az óév utolsó napjaiban.

Az egyéni teljesítményeket vizsgálva a liga kanadai táblázatának élén éppen két Dinamo-játékos áll,  Vagyim Sipacsov 50 (13 gól+37 assziszt) pontjával vezet, a már emlegetett Jaskin 45-tel (20+25) a második, a CSZKA kanadai csatára, Martin Vey a 4. helyezett 38 (13+25) ponttal. A kapuslistán is a kékek játékosáé a két csapat hálóőrei közül a legjobb helyezés, Ivan Bocsarov 38 meccsen 1.8 GAA-val (60 percre számított kapottgól-átlag) és 93.8%-os védési hatékonysággal a második, míg a vörösök jobbik kapusa, Ilja Szorokin  28 találkozón 1.6-tal és 93%-kal csupán a 8. a meccsek 40 százalékánál többet védő kapusok 26 fős ligalajstromában.

Szóval a história inkább a CSZKA, a pillanatnyi forma a Dinamo számára ígér többet, a két együttes kvalitásai pedig a Sport2 nézőinek ígérnek igazi hokicsemegét.

JÉGKORONG, KHL, alapszakasz. Sport2 15:00  Dinamo Moszkva–CSZKA Moszkva (kommentátor: Engyel István)